Wat is Pinterest en hoe werkt het?

Wat is Pinterest en hoe werkt het?

Miljoenen mensen hebben een account op Pinterest. Wat het precies is, hoe het werkt en wat jij eraan kan hebben lees je in dit artikel.

Wat is Pinterest?

Pinterest is één van de social media kanalen. Het is een platform wat voornamelijk visueel gericht is en wordt dus ook vaak gebruikt om ideeën op te doen en moodboards te maken. Je kan op Pinterest ook mensen volgen en mensen kunnen jou ook volgen. Als jij een pin plaatst kunnen deze anderen dat ook zien. Je kan ook afgeschermde borden aanmaken, die zijn voor jezelf bedoeld ter inspiratie, maar je wilt niet dat anderen dat zien, bijv. de inspiratie voor een nieuwe keuken.

Hoe werkt Pinterest?

Je maakt een account aan. Vervolgens vraagt Pinterest naar je interesses zodat ze weten wat voor soort pins ze aan jou moeten tonen.

Borden

Op je account kan je meerdere “borden” maken en in deze borden zitten pins. De borden kan je zien als een groep, een verzameling of categorie. Bij. interieurideeën, leuke lettertypes, tuin, hoofdgerechten, …

Pinterest borden

Pinnen en repinnen

Een pin is een afbeelding die op Pinterest geplaatst is in een zelf aangemaakt bord. Zo kan je meerdere pins in een bord plaatsen.

Dat kan op twee manieren, een afbeelding opladen in Pinterest en zelf een beschrijving en url toevoegen. Of je pint vanaf eender welke website de foto op je Pinterest. Dat kan je zo bekijken zoals de deelknoppen voor Facebook. 

Je kan een pin van iemand anders ook op je eigen bord plaatsen, dit is repinnen.

In de zoekbalk kan je ook op zoek gaan naar inspiratie. Zoek bijvoorbeeld naar “ecologische tuin” en krijg vervolgens allemaal plaatjes te zien van tuinen en tuinplannen. Heb je een afbeelding gezien die je leuk vindt, dan kan je deze bewaren op één van je borden.

Pinterest repin

Is pinterest gratis?

Pinterest kan je volledig gratis gebruiken. Zowel voor een privé als voor een zakelijk account.

Wil je adverteren dan kost dat natuurlijk wel geld.

Pinterest bekijken zonder account of inloggen

Als je naar Pinterest gaat, krijg je steeds de melding om een login aan te maken of in te loggen. Je kan niet zomaar een beetje liggen rondkijken.

Wat wel mogelijk is, is om rechtstreeks een pin te bekijken die je bijvoorbeeld gevonden hebt via Google. Je zou ook bijv. “Spiraalsnijder testen Pinterest” in Google kunnen intypen om zo bij deze pin te komen. Dit kan je dan bekijken op Pinterest zonder in te loggen. Als je op een andere pin klikt die aanbevolen zijn, krijg je steeds de melding om te registreren. Klik je naast deze popup dan zal die verdwijnen.

Pinterest zonder aanmelden

Dus met een omweg is het mogelijk om pins te bekijken zonder een account of zonder in te loggen. Maar praktisch is het niet en bovendien kan je zo zelf geen pins bewaren.

Handiger is om een account aan te maken.

Aanmelden bij Pinterest

Een account maken kan door je e-mailadres en een wachtwoord in te geven of rechtstreeks met je Facebook of Google account.

Verder kan je ook kiezen om een zakelijk account aan te maken. Dat doe je met je e-mailadres.

Waarom zou je Pinterest gebruiken?

Privé

In je privétijd is Pinterest leuk om inspiratie op te doen. Zelf heb ik het al eens gebruikt om ideeën te krijgen hoe ik de gang kon inrichten. Je kan een moodboard maken met alle leuke dingen die je tegenkomt voor bijvoorbeeld je nieuwe woonkamer inrichting. Of een moodboard van hoe jij eruit wilt zien, met kleiding, kapsels, …

Verder kan je een board aanmaken met alle gerechten die je tegen komt en die er lekker uit zien. Als je dan wilt koken kan je in je verzameling kijken naar wat jij die dag gaat koken.

Zakelijk

Pinterest is zo’n beetje het ondergeschoven kindje. De meerderheid richt zicht op Facebook en Instagram. Toch geloof ik dat Pinterest best belangrijk kan zijn voor je bedrijf. Schrijf je eigen blogberichten dan kan je deze pinnen op jouw account. Zo krijgen andere deze foto’s te zien en kunnen die vervolgens gaan repinnen op hun bord. Zelf krijg ik qua social media met mijn Nederlandstalige en Engelstalige foodblog het meeste verkeer uit Pinterest, terwijl ik daar nog het minst tijd in steek.

Pinterest statistieken

Soms scoor je zelfs met een pin hoger in Google dan met het desbetreffende blogbericht zelf. Pinterest heeft namelijk een hoge domeinautoriteit.

Ook kan je met Pinterest adverteren. Aangezien iedereen op Facebook adverteert zijn de kosten daar serieus omhoog gegaan. Met Pinterest zijn die op dit moment nog laag. Houdt je wel aan de richtlijnen, anders wordt je advertentie afgekeurd.

Een ander ding is dat je het kan gebruiken als inspiratiebord voor de nieuwe kleuren van je website, je winkelinterieur,…

Pinterest App

Pinterest kan je behalve via de browser op je computer ook via een App bekijken. Download hiervoor de app op je telefoon.

Naast mijn Pinterest voor mijn kookblogs heb ik er pas ook eentje aangemaakt voor Online Vibes. Volg me zeker als je dat leuk vindt.

Gebruik jij al Pinterest? Deel gerust je ervaring ermee.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?