Zakelijk verkopen bij Bol.com – tips

Zakelijk verkopen via bol.com - tips

Wil je producten gaan verkopen maar heb je geen webshop, dan kan je je producten ook via bol gaan verkopen. Maar ook als je zelf een webshop hebt is dit een mogelijk aangezien je zo een extra kanaal hebt om je producten zichtbaar te maken.

In Amerika is deze manier van verkopen al een tijdje aan de gang via Amazon. Bedrijven verkopen hun spullen massaal op dat platform. Dit begint meer en meer ook in België en Nederland te gebeuren maar dan op het platform van bol.com. Bol verkoopt dus zelf producten en via externe verkopers

Verkopen op Bol ervaringen

Zelf verkoop ik mijn boeken via mijn eigen webshop en via Bol. Ik merk dat in het begin vooral via mijn eigen shop verkocht werd, aangezien mijn volgers mij al kenden en mij vertrouwden. Maar dat na een tijdje meer via bol verkocht werd dan via mijn webshop. Mensen die je niet kennen zullen snel Bol vertrouwen omdat het een bekend platform is.

Verder vind je online heel wat ervaringen van mensen die producten verkopen via Bol. Hier zijn uiteraard hele positieve bij en hele negatieve. Een veel gehoorde negatieve ervaring is dat bol een goedlopend product zelf zou gaan verkopen. Wat vaak terug komt als positief argument is dat de omzet met zo’n 40% stijgt door de extra verkopen.

Bol masterclass

Cursus om succesvol te worden op Bol

In deze online training (met groepscoaching) leer je stap-voor-stop hoe jij jouw webshop succesvol op kan zetten en hiermee een inkomen kan gaan genereren.

Voordelen

 • Meer verkoop door bekendheid van Bol. Mensen gaan vaak al naar het platform om hun inkopen te doen zonder te zoeken naar een andere webshop.
 • Het is heel makkelijk om ermee te beginnen. Je hoeft niet zelf eerst een webshop te (laten) bouwen.
 • Je hoeft niet per se een eigen webshop te hebben (kan wel).
 • Je hoeft niet massa’s te spenderen aan advertenties om bezoekers te trekken.
 • Als je de logistiek ook via bol laat gaan, profiteer je mee van de snelle levering + je hoeft niet zelf pakketjes te verzenden.
 • Extra omzet.

Nadelen

 • Meer retourzendingen door de 30 dagen garantie.
 • Er wordt gesproken dat Bol de data van jouw verkopen gebruikt om te kijken wat goed werkt en het dan zelf gaat aanbieden. Dit is echter niet bewezen.
 • Prijzenconcurrentie als je veel aanbieders van hetzelfde product hebt. Zorg dus voor een uniek product.
 • De klant is van Bol en niet van jou. 

Voorwaarden om te verkopen via Bol

 • Je product moet passen binnen een categorie van Bol.
 • Je bent ingeschreven bij het Belgisch handelregister of de KvK (tweedehands spullen kan je wel als particulier verkopen).
 • Binnen de 8 dagen leveren.
 • Binnen 24u reageren op vragen.
 • Producten hebben een barcode.

Hoe producten verkopen via Bol?

Je hebt misschien eigen op de markt gebrachte producten die je wilt gaan verkopen. Of je wil producten gaan inkopen en deze hier gaan aanbieden.

Stap 1: Denk eerst goed na over wat je wilt verkopen. Denk er aan dat  het verkopen via een platform voor wat extra kosten zorgen. Tel deze mee in het bepalen van je prijs. Het is niet de bedoeling dat je maar een paar cent aan een verkoop overhoudt.

Stap 2: Maak een zakelijk account aan bij bol.com
Je vult je bedrijfsgevens in en wacht tot ja account goedgekeurd is.

Stap 3: Je kan je producten handmatig in Bol gaan invoeren of automatisch met bijvoorbeeld een koppeling met je eigen webshop.

Zorg ervoor dat je product zo veel mogelijk belangrijke info bevat: specificaties, foto’s,… Hoe duidelijker het voor een potentiële klant is wat hij aan het bekijken is, des te sneller hij ook zal kopen.

Stap 4: producten verkopen

Stap 5: producten verzenden (Als je logistiek via bol doet, dan zorgt bol voor de verzending. Als je het zelf doet, ga jij de pakjes inpakken en naar het postkantoor brengen)

Stap 6: Je krijgt je verkopen uitbetaald verminderd met de commissie van bol.

Hoe boeken verkopen op Bol?

Je kan je boek toevoegen op Bol en het zelf verzenden. Je betaalt dus alleen de bemiddelingsbijdrage zodra iemand het koopt. Je meld je hiervoor aan als zakelijk verkoper van Bol.

Zelf heb ik het op een andere manier gedaan. Mijn boeken worden door Bol zelf verkocht waardoor ik ze niet moet verzenden (tenzij men in mijn eigen webshop koopt) en men de volgende dag het boek al in huis heeft. Mijn boeken liggen namelijk opgeslagen in het Centraal Boekhuis (CB) van Culemborg. Dit heeft als voordeel dat zowel Bol als boekhandels in Vlaanderen en Nederland hier hun boeken halen. Je kan rechtstreeks je boeken via het CB opslagen maar dan zijn de kosten waarschijnlijk hoger dan als je via een tussenfirma werkt. Dat laatste heb ik gedaan. Ik werk via Pumbo, maar er zijn nog soortgelijke tussenfirma’s.

Wat kost verkopen via Bol?

Er zijn geen opstartkosten of maandelijks terugkerende kosten. Je betaald wel zodra er een product van je verkocht is, dit is de bemiddelingsbijdrage. Deze bemiddelingsbijdrage is een vast bedrag + een percentage van de verkoopprijs. Dit is afhankelijk van de categorie waarin jouw product valt. Het vast bedrag is meestal €1, maar is soms ook €0 of €3. Het percentage varieert van 5% tot 25%. Meestal is het zo’n 10-15%, de categorie sieraden is een uitschieter naar 25%. 

Verder betaal je de verzendkost van het pakket en eventuele retours.

Zelf verzenden of logistiek via Bol?

De logistiek via Bol doen heeft als grote voordeel dat je er geen omzien naar hebt. Je hoeft niet naar het postkantoor om een pakketje te verzenden en hoeft ook niet bezig te zijn met retours. Je hebt ook geen ruimte nodig om al je spullen op te slaan. Bovendien zal je product ook hoger staan in de zoekresultaten want als Bol het zelf verzendt, kunnen ze het beste aan de klant aanbieden. 

Je betaalt kosten per artikel en voor de bezorging. Daarbovenop betaal je per maand een tarief voor het op voorraad houden.

Momenteel is er zo’n grote vraag voor logistiek via Bol dat ze het even onhold gezet hebben. Je kan je wel al aanmelden, maar het duurt momenteel 6-9 voor je er gebruik van kan maken.

Het zelf verzenden heeft ook een voordeel. Je kan namelijk iets extra bij in het pakket steken zodat de klant meer over jou te weten komt. Je kiest dan om de verzending zelf te regelen of het te verzenden met een pakketzegel via Bol.

Bij de voorwaarden van Logistiek via Bol staat hetvolgende: Het zakelijk verkopen via bol.com dient als verkoopkanaal, het is niet toegestaan om op enige wijze via het bol.com platform of door middel van Lvb promotie te maken voor andere webshops, winkels e.d. Het is derhalve ook niet toegestaan om promotiemateriaal toe te voegen aan (verpakking van) Artikelen.

Ditzelfde vind ik niet onmiddellijk terug als je het pakket zelf verzend, maar het is logisch dat bol.com niet wilt dat je reclame maakt voor je eigen webshop.

Wat je dus wel mee zou kunnen sturen is een kaartje met daarop de vraag of ze een recensie achter laten op bol.com voor jou als verkoper. Ook kan je een kaartje meesturen met de vraag om jou te taggen op social media als ze een foto delen. Een derde manier is om bijvoorbeeld een boekje met waardevolle tips die horen bij het product dat je promoot mee te sturen. Zo promoot je niet meteen je eigen webshop, maar leert men jou wel kennen als verkoper.

Lees altijd de voorwaarden aangezien deze kunnen wijzigen.

Starten met het verkopen op Bol.com

Als je wilt starten, zorg er dan voor dan je inschreven bent als bedrijf en meld je aan als verkoper bij Bol. Wil je graag stap-voor-stap leren hoe jij succesvol kan verkopen via Bol, dan is de Bol Masterclass cursus een hele goeie. Meld je hier alvast aan voor een gratis online training hoe je een winstgevende webshop kan opstarten. 

Verzend jij zelf al producten via Bol of wil je dat gaan doen? Laat me dan zeker jouw reactie weten.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

2 reacties

 1. Hoi Elke,

  Ik vroeg me af of het eigenlijk wel toegestaan is om een flyer in je bol pakket te stoppen. Heb je hier geen problemen mee gekregen?

  Ik hoor het graag.

  1. Hoi Yvonne, ik heb het stukje een klein beetje aangepast want bol wilt uiteraard dat men terug via hen bestelt. Je kan er wel iets bijsteken, maar dan zonder dat je te fel promo voor je eigen shop voert. Zelf verstuur ik niks mee, aangezien ik de verzending (van de verkopen via bol) niet zelf doe. Mijn boeken liggen opgeslagen in een fulfilment center waar boekhandels en ook bol.com hun boeken halen. Ik had er wel aan gedacht om een kaartje tussen de boeken te steken, maar dan moest ik alles eerst naar mij laten verzenden, alles uitpakken en dan naar verdeelcentrum doen. Maar ik vreesde dat de dozen dan niet meer zo stabiel zouden zijn. De pakjes die ik zelf stuur (bestellingen die via mijn eigen webshop binnen komen) daar steek ik wel 2 kaartjes bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?