Epson ecotank ET 2650 (review)

Epson Ecotank ET-2650 (review)

Enkele jaren geleden kocht ik de Epson ecotank 2650. De vorige printer presteerde steeds slechter en kostte heel wat geld aan cartridges. Was de ene kleur op, maar zat er van de overige kleuren nog meer dan voldoende in, dan moest ik toch een nieuwe kopen.

Waar ik naar op zoek was:

  • Duurzaam
  • Geen gedoe met cartridges
  • Sneller dan de vorige
  • Wifi

Ik zocht dus naar een duurzamere oplossing, eentje waarbij ik de kleuren apart kon bijvullen en liefst zo ecofriendly mogelijk. Ik merkte dat ik dan op duurdere oplossingen kwam, maar dat was ik al gewoon van mijn voeding en kleding.

Voordelen Epson ecotank ET 2650

Wifi

De oude printer had geen wifi, daarom moest de printer op het bureau staan om deze te kunnen aansluiten wat nogal veel plaats in beslag nam. Ook als iemand anders eens wat wilde printen moest de kabel steeds verwisselt worden. Een printer met Wifi had dus mijn voorkeur zodat ik hem ergens in een hoekje kon zetten.

Met de Epson ecotank ET 2650 heb je de mogelijkheid om deze aan te sluiten op het wifi-netwerk. Hierdoor kan ik met zowel mijn desktop als mijn macbook makkelijk een printopdracht uitsturen. Ook met mijn iPhone kan ik printopdrachten uitsturen d.m.v. de Epson app.

Als iemand anders een print wilt maken, kan dat gewoon beneden en hoeveel ze niet mee naar het bureau boven te komen.

Epson ecotank ET-2650
printen, kopieëren en scannen

Alles-in-1

Ik wilde een printer die ook kan scannen en kopiëren. Ik wil namelijk geen plaats moeten zoeken voor drie toestellen. Met de Epson ecotank ET 2650 is dit mogelijk en ook heel makkelijk.

Snelheid

Toen ik nog een webshop had en de boekhouding nog niet digitaal verliep moesten al deze verkoopfacturen geprint worden op het einde van elk kwartaal. Dat duurde enorm lang want het was altijd een hele tijd wachten tot het ene papier geprint was en dan was het weer wachten op het volgende. 

Het was dus een hele verademing toen ik de Epson ecotank in gebruik had en voor het eerst de verkoopfacturen printte. Het ging een heel stuk sneller, waardoor ik minder lang met de boekhouding bezig moest zijn. Nu is de boekhouding digitaal en moet ik niet meer zoveel printen, maar toch is het handig dat het zo vlot gaat. Het is geen supersnelle printer, maar wel voldoende voor wat ik het gebruik.

Papiertoevoer

Wat ik vroeger ook regelmatig had was dat het papier vast kwam te zitten en het blad helemaal verkreukt er uit moest trekken. Dit heb ik nog geen enkele keer voor gehad met deze Epson ecotank. Ik heb zowel met gewoon a4-papier gewerkt als met speciaal fotopapier. Het wisselen hiertussen gaat vlot.

Epson ecotank ET-2650 
Inkt bijvullen

Epson ecotank navulling – geen gedoe met toners en cartridges

De belangrijkste reden dat ik deze ecotank gekocht heb is omdat ik geen gedoe meer wilde met cartriges. 

Toen ik in het begin de printer van inkt moest voorzien vond ik dat wel een leuke manier. Ik had het gefilmd maar ben de beelden jammer genoeg kwijt. Je hebt vier busjes met inkt – voor elke kleur één – die je in de tank moet spuiten. Als er een kleur op is, dan kan je voor die kleur een navulling kopen.

De hoeveelheid inkt die je in een reservoir doet is veel meer dan in een cartridge zit, daardoor kom je veel langer toe en zit je niet met massaal veel cartridges die je naar het containerpark moet brengen. Ik heb de printer nu zo’n 4 jaar en heb nog geen navulling moeten kopen. Ik print nu wel niet zoveel maar toch, vroeger moest ik regelmatig nieuwe en dure cartridges kopen.

Volgens de website van Epson kan je met met de inkt tot 4500 pagina’s in zwart-wit printen en 7500 pagina’s in kleur. 1 flesje kost slechts €10,5 dus voor de vier kleuren ben je met €42 gesteld. 

Aan de zijkant van de printer zijn transparante venstertjes waardoor je de hoeveelheid kan zien die nog beschikbaar is. Bij mij is het zwart nog niet op de helft en van de andere kleuren is er praktisch iets uit. Als je de printer een beetje schuin houdt dan merk je dat dit vloeibaar is. Hierdoor heb ik ook nog nog nooit problemen gehad als ik de printer een tijdje niet gebruikt had. Dat durfde met inktcartridges wel eens te gebeuren dat het uitgedroogd was en de opening verstopt zat.

Hoeveel inkt heeft de Epson ecotank?

Problemen?

Ik heb eens gehad dat de streepjescode die ik geprint had (verzendlabel om pakje te sturen) niet scanbaar was omdat de streepjes niet zuiver genoeg meer waren. Na een keer reinigen was het meteen gefixt.

Ik heb een tijdje gehad dat er enkel zwart geprint werd. Na eens reinigen hielp het niet, maar toen ik het reinigingsproces enkele keren na elkaar opgezet had, was alles terug in orde.

Dat zijn de enige dingetjes die ik er nu mee voorgehad had. En dat eerste dat heb je met elke printer, en met mijn oude printer moest ik dit reinigingsproces zelfs veel vaker doen.

Nadelen van de ET 2650

Dubbelzijdig printen is niet mogelijk, tenzij je het blad na het printen van de voorkant handmatig terug in de papierlade steekt 😉 Als je wel dubbelzijdig wilt kunnen printen, kan je een andere versie van de ecotank kopen. 

Als ik gedrukte facturen krijg, scan ik deze in om met de digitale boekhouding door te sturen. Dat scannen zou wat sneller mogen gaan, want duurt nu best lang vind ik.

Foto’s printen

Ik heb een paar keer een foto op fotopapier geprint. Ik vind dat trouwens een leuke manier om een persoonlijk kaartje te geven. Voor het printen op fotopapier kan je een andere instelling gebruiken. Je kan de Epson app installeren op je smartphone en zo een foto die je met je mobiel gemaakt had doorsturen naar de printer. De kwaliteit van de foto’s is niet optimaal. De foto’s komen er vrij donker uit. Er zijn andere versies van de Ecotank beschikbaar die beter geschikt zijn voor het printen van foto’s.

Epson ecotank ET-2650

Is het zoveel duurder? Of toch goedkoper?

De aanschafprijs (€249) was wel een stuk duurder dan de printers die ik daarvoor gewoon was (ca. €50-€70).

Maar daarvan moest ik meermaals per jaar dure cartridges bestellen. De firma’s maken de winst niet op de printer maar op de cartridge. 

Stel je moet 2x per jaar je cartriges vervangen (voor de meesten is dat vaker) en ze kosten ca. €20. Dat is dan €40 per jaar. Heb je jouwe printer 5 jaar dan is dat €200.

Ik het de ecotank nu zo’n vier jaar en heb nog geen inkt moeten vervangen. Voor mij is het nu al voordeliger dan zo’n goedkoop model met cartridges. Print je vaak, dan ben je zeker voordeliger uit.

Conclusie over de epson ecotank ET 2650

Zelf ben ik heel tevreden van de Epson ET 2650. Ik zou nooit meer terug willen naar een printer met losse cartridges. Ik zou deze zeker aanbevelen aan anderen. En als je op zoek bent naar eentje die nog meer en sneller kan printen of die meer geschikt is voor foto’s dan zijn er in het gamma van de ecotank nog meer modellen beschikbaar. Kijk daarvoor ook mijn artikel waarin ik de verschillende ecotanks met elkaar vergelijk.

Heb jij een Epson Ecotank, laat me dan zeker jouw ervaring hiermee weten. Op zoek naar een nieuwe printer en denk je erover een Ecotank aan te schaffen, dan ben ik heel benieuwd naar jouw overweging hiervoor. Laat het me zeker weten onderaan deze pagina in een reactie.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?