Online cursus (e-learning) software vergelijken 2020 – Welke is de beste?

Online cursus (e-learning) software vergelijken - Welke is de beste?

Online cursussen is iets van de laatste 10 jaar, maar sinds Corona is er een serieuze versnelling gekomen in het aantal personen die hun eigen online cursus gaan maken. 

Misschien wil jij ook voor het eerst je cursus online gaan zetten en ben je op zoek naar geschikte e-learning software. Zelf gebruik ik al een aantal jaren Huddle, maar aangezien ik vragen krijg rond andere software ben ik op zoek gegaan en heb voor- en nadelen, verschillen van alle op een rijtje gezet en ben deze gaan vergelijken.

Waar moet je op letten bij het kiezen van e-learning software?

Als je een eigen leeromgeving wilt hebben om mensen toegang te geven tot jouw cursus(sen), kan je jezelf best eerste enkele vragen stellen zodat je goed weet wat je nodig hebt en wilt. Hier enkele dingen waarover je kan gaan nadenken. Daarna bekijken we verschillende software en zie je welke cursus software welke functies heeft. 

E-learning, alles in één of bouwen met WordPress

Er is heel wat e-learning software op de markt en er komt er steeds nieuwe bij. De eerste vraag die je je moet stellen is of je een e-learning software op zich wil. Een systeem dat speciaal gebouwd is voor de leeromgeving. Ideaal als je al een website, webshop en e-mailsoftware hebt.

Heb je alles nog nodig, dan kan een alles-in-één systeem handig en voordelig zijn. Je krijgt dan niet alleen je cursusplatform, maar ook een website, betaalsysteem en e-mailmarketing.

Wi je een goedkopere oplossing of alles meer in eigen hand houden dan kan je ervoor kiezen om via een plugin in WordPress een eigen leeromgeving te bouwen.

Content dripping

Wil je al je lessen in één keer tonen of wil je die in stukjes aanbieden? 

Met content dropping heb je de mogelijkheid om per periode een stuk van de cursus te tonen. Zo kan je bijvoorbeeld bij een cursus die 6 weken duurt, zes keer een module vrijgeven. 

Doordat men niet alles in één keer ontvangt kunnen ze rustiger de cursus doorlopen. Dit zorgt er vaak voor dat de deelnemers grondiger aan de slag gaan. Als je een bewezen te volgen stappenplan hebt om ze van hun huidige situatie naar hun doel te brengen, dan is het belangrijk dat de deelnemers jouw stappen in de juiste volgorde volgen en kan het belangrijk zijn om niet alles in één keer online te zetten.

Contact met de deelnemers

Wat doe je met deelnemers die vragen hebben? Wil je de cursus volledig zelfstudie houden, wil je dat er interactie mogelijk is, dat ze jou vragen kunnen stellen, dat ze ook contact kunnen hebben met de andere deelnemers? 

Dat zijn dingen die mee spelen in het kiezen van de juiste software voor jou. Het kan zijn dat je de vragen wil beantwoorden via e-mail, maar misschien wil je liever alles samen in de e-learning omgeving. Bij sommige software kunnen deelnemers reageren onder een les, bij andere software heb je een community platform waar mensen met elkaar in contact kunnen komen.

Betalingen ontvangen

Hoe ga jij je cursus verkopen? Misschien maak je gebruik van een webshop, of je gebruikt misschien Plug&Pay voor je betaalpagina’s, maar misschien heb je nog helemaal geen idee hoe je betalingen gaat ontvangen. 

Je kan dan overwegen om een e-learning software te kiezen waarmee je niet enkel een cursus online kan zetten, maar waarmee je ook de betalingen kan ontvangen.

Dat is natuurlijk heel erg makkelijk. Houdt er wel rekening mee dat met de meeste internationale software de betaalmogelijkheid voor een klant meestal met creditcard of Paypal is. Dit is niet altijd zo handig voor je gebruikers, omdat we het hier in België en Nederland minder gewoon zijn.

Hier willen mensen graag met Bancontact (België) of iDeal (Nederland) kunnen betalen.

Zelf maak ik gebruik van Plug&Pay om de betalingen te ontvangen en zodra dat gebeurd is wordt een deelnemers automatisch doorgestuurd naar mijn Huddle waar ze de cursus kunnen volgen.

Taal

Software van Nederlandse bodem is uiteraard in het Nederlands beschikbaar. Bij Internationale software is dat niet altijd het geval, maar bij sommige software is de taal van de interface in meerdere talen beschikbaar. Misschien vormt het helemaal geen probleem voor jouw doelgroep als de omgeving in het Engels is. Maar als je weet dat dat wel het geval zal zijn, kan je best kiezen voor een software waarvan de interface in het Nederlands beschikbaar is.

Quiz en certificaten

Wil je op het einde van een les of module vragen kunnen stellen om te kijken of de deelnemers de inhoud goed begrepen hebben, dan kan het handig zijn om een quiz toe te voegen. Sommige software heeft ook de mogelijkheid om certificaten uit te reiken als iemand de cursus volledig heeft afgerond.

Welke e-learing software is er? 

Aangezien e-learning de laatste tijd heel erg populair is komt er regelmatig nieuwe software bij. Hieronder zie je de mogelijkheden per software zodat je een goede keuze kan maken. Elke software ga ik nog in detail bekijken waarna ik deze vergelijking nog verder ga updaten. 

Ook als ik nog andere software vergeleken heb, zal je deze hier later nog terug vinden.

Huddle

Huddle is Nederlandse e-learning en community software van team IMU. Ik gebruik de software al enkele jaren zoals je kan lezen in mijn Huddle review

Ondersteunde talen: Huddle is standaard in het Nederlands, maar je hebt ook de mogelijkheid om de interface in het Engels te zetten.

Dripping mogelijk? Je hebt de mogelijkheid om je lessen per dag, per week of per 4 weken vrij te geven.

Aantal cursussen: Onbeperkt aantal cursussen en deelnemers.

Community? Naast het gedeelte waar je online cursussen beschikbaar zijn, is er ook een community aan gekoppeld. Je kan ervoor kiezen dat deze er meer uitziet zoals een forum, of meer zoals social media. Leden kunnen berichten plaatsen en met elkaar in gesprek. Je kan ze in dit gedeelte ook vragen laten stellen rond de cursussen.

Quiz? Je hebt de mogelijkheid om een quiz toe te voegen in je cursus. Op het einde ziet men dan het resultaat. Je kan ook een timer instellen hoe lang men de tijd heeft om de quiz in te vullen. Je kan hier kiezen tussen multiple choice, juist/fout of open vraag. Bij open vraag moeten ze wel het exacte antwoord intypen.

Betalingen

Met Huddle is het niet mogelijk om betalingen te ontvangen, maar je kan er wel voor zorgen dat met jouw betaalsysteem een klant automatisch in Huddle terecht komt door middel van een webhook. Voor Plug&Pay, Paypro en Shopify heeft Huddle een stappenplan. Gebruik je een ander betaalsysteem, bijv. WooCommerce webshop, dan kan je een nieuwe klant ook in Huddle krijgen door gebruik te maken van Zapier.

Met affiliates werken? Via Huddle zelf kan je niet met affiliates werken omdat Huddle geen betalingssysteem heeft. Wil je met affiliates gaan werken, dan moet je daarvoor een betalingssysteem kiezen wat met affiliates werkt zoals Plug&Pay en Paypro.

Integraties: met Enormail en via Webhooks met betaalsystemen en Zapier. Je kan ook je Google Analytics koppelen. Facebook Pixel kan je met javascript toevoegen. Via de chat-embed code, kan je een stukje code toevoegen om een chatbox te installeren.

Prijs

€97/maand of €950 per jaar

LearnDash

Learndash is geen e-learning software zoals de andere die ik hier bespreek. LearnDash is een plugin voor je WordPress website. Het is veel goedkoper in gebruik ten opzichte van de andere software, maar je moet het natuurlijk wel zelf installeren en inrichten. Check ook mijn volledige LearnDash review.

Dripping mogelijk? Ja, mogelijk vanaf dat men ingeschreven is voor de cursus of vanaf een specifieke datum.

Aantal cursussen: Onbeperkt aantal cursussen en deelnemers.

Community? Privé of openbaar forum bij je cursussen.

Quiz? Dit is mogelijk

Betalingen: Betalingen zijn mogelijk. Eenmalig, abonnementen, lidmaatschapppen. Het is mogelijk cursussen te bundelen

Integraties: Woocommerce, easydigitaldownloads, Stripe, Smart, Learndash toolkit, Course grid, Zapier, Learndash notifications, Buddypress, BBPress, Restrict content pro, Paidmemberships pro, Memberpress, Gravity, Badge OS, Gamipress, Event Espresso, 2checkout, Content Cloner.

Premium integraties: Mailchimp, Learndash notes, Visual Customizer, Learndash gradebook, Convertkit, Memberium, AM360, Slack, Multiple Instructors, Group registration, From-end course creation, Grassblade, 

Prijs:

 • Basic: $199
  Voor 1 website
 • Plus $229
  Tot 10 websites + ProPanel beschikbaar
 • Pro: $369
  Tot 25 websites + ProPanel beschikbaar

LearnWorlds

Met LearnWorlds heb je de mogelijkheid om je website voor je cursus te bouwen aan de hand van templates. Je kan de betalingen laten afronden en mensen in je cursusomgeving ontvangen. Check hier ook mijn volledige Learnworlds review.

Ondanks dat dit internationale software is heb je meer mogelijkheden dan enkel creditcard en Paypal. Je kan hier ook Bancontact en iDeal toevoegen, wat toch heel belangrijk is als je met Belgische en Nederlandse klanten werkt.

Dripping mogelijk? Is mogelijk. Als alle deelnemers op een vaste datum starten dan kan je kiezen voor drip-by-date. Je kan dan een datum instellen wanneer men de volgende module te zien krijgt. Als niet iedereen gelijktijdig start kan je kiezen voor drip-by-day. Dan bepaal je hoeveel dagen na inschrijving een bepaald stuk content zichtbaar moet kunnen worden.

Je hebt ook de mogelijkheid om een e-mail te laten sturen zodra een nieuw stuk zichtbaar is.

Ondersteunde talen: De gebruikersinterface is in meerdere talen in te stellen. Dit in Engels, Portugees, Duits, Spaans, Frans, Grieks, Italiaans en Nederlands.

Aantal cursussen: Dit is onbeperkt, maar bij het starter pakket kan je geen gratis cursussen maken.

Community? Ja, je eigen social media platform zodat cursisten met elkaar kunnen babbelen.

Quiz? Ja dit is mogelijk.

Betalingen: Betalingen kunnen via Stripe, PayPal, 2Checkout, Shopify en PagSeguro in meerdere valuta. Er is de mogelijkheid om Bancontact en iDeal toe te voegen.

Coupons, bundels, memberships en upsells behoren tot de mogelijkheden.

Met affiliates werken? Dat is mogelijk met het Pro Trainer en Learning center pakket.

Integraties: Zapier, Zoom, Mailchimp, Activecampaign, AWeber, Convertkit, Google Analytics, Google search verification, Google tag manager, Mixpanel, Facebook pixel, Intercom, SumoMe, Hubspot, RefferalCandy, FreshChat, Zendesk, Olark, Tawk to, Fomo, Vimeo, Wistia, Stripe, PayPal, PagSeguro, 2Checkout, iDeal, Bancontact, Shopify, Auth0, Quanderno.

Er zijn ook een API en webhooks beschikbaar.

Prijs: LearnWorlds heeft 3 pakketten:

 • Starter: $29 per maand of $24 per maand bij jaarlijkse betaling + $5 per verkochte cursus
  Je kan enkel betaalde cursussen toevoegen.
  Je kan 3 pagina’s aanmaken: home, cursusoverzicht en de bedankpagina.
 • Pro Trainer: $99 per maand of $79 per maand bij jaarlijkse betaling – geen transactiebedrag
  Je kan gratis cursussen toevoegen.
  Volledige website bouwer met blog en ongelimiteerd aantal landingspagina’s.
  Abonnementen en memberships behoren tot de mogelijkheden.
  Certificaten
  Cursus, checkout pagina zijn aanpasbaar.
  Affiliate management
  Integratie met Zapier, Zoom
 • Learning Center: $299 per maand of $249 per maand bij jaarlijkse betaling – geen transactiebedrag
  Studenten in bulk opladen, webhooks
  Whitelabel optie
  Interactieve video, automatische transcript van je video
  Uitgebreider affiliate management

Maatos

Maatos is net zoals Huddle van Nederlandse bodem. Het is echter een totaal ander systeem. Maatos is gemaakt in WordPress met WooCommerce als betaalsysteem. Het voordeel hier is als je niet technische aangelegd en je het niet ziet zitten om het allemaal zelf te installeren en op te bouwen dat je met dit systeem meteen aan de slag kan.

Maatos is van dezelfde mensen als het cursus platform Soofos. Het verschil is dat bij Soofos allemaal cursussen van verschillende ondernemers samen staan, bij Maatos heb je je eigen omgeving. Check ook mijn volledige Maatos review.

Dripping mogelijk? Dripping is mogelijk. Je kan kiezen per les of per hoofdstuk en om de hoeveel dagen, weken,…

Aantal cursussen: 5 bij een basis account, 50 bij premium of je kan onbeperkt hebben als je een op maat gemaakt systeem laat maken.

Community? Mogelijkheid om een forum toe te voegen.

Quiz? Ja

Betalingen

Je kan betalingen instellen voor een cursus. Je koppelt hiervoor je Mollie account aan het systeem. Dan heb je de mogelijkheid om alle betaalsystemen toe te voegen.

Met affiliates werken? Nee

Je kan wel een commissie percentage instellen voor de instructeurs.

Integraties: Google analytics, Facebook, Mailchimp, Aweber, GetResponse, Infusionsoft, Constan Contact, Campaign Monitor, Vertical Response, SendReach, ActiveCampaign

Prijs:

 • Basis: €39 / maand of €32,50 als je jaarlijks betaald
  Hiermee kan je 5 cursussen online zetten, heb je 2 accounts voor beheerders, basis templates.
 • Premium: €79 / maand of €65,83 als je jaarlijks betaald
  Hiermee kan je 50 cursussen online zetten, heb je5 accounts voor beheerders, meer templates en een uitgebreidere pagina bouwer. Je kan ook je eigen domeinnaam gebruiken, hebt de mogelijkheid om met abonnementen te werken. Bij de premium account zal er ook niet staan dat het gemaakt is door Maatos.

Podia

Podia is een alles-in één-pakket. Je hebt er niet alleen software voor je online cursussen, maar ook voor je website, om webinars mee te geven, voor je e-mail marketing. Gebruik je het duurdere pakket dan kan je ook een blog hebben, memberships, een integratie met zoom en affiliate marketing toepassen. Check ook mijn Podia review.

Dripping mogelijk? Is mogelijk. Je kan per sectie zeggen na hoeveel dagen dat onderdeel beschikbaar moet worden na inschrijving op de cursus. Zodra dat moment er is, wordt er automatisch een e-mail uitgestuurd dat er een nieuw onderdeel beschikbaar is.

Aantal cursussen: Onbeperkt aantal cursussen en deelnemers.

Maar ook onbeperkt voor de rest, e-mails versturen.

Ondersteunde talen: Nederlands, Frans, Duits, Engels, Portugees, Spaans, Deens, Italiaans, Zweeds, Hongaars, Russisch

Community/forum? Nee, maar je kan wel je Facebook groep, Palapa of Slack koppelen aan je Podia membership.

Communicatie met deelnemers? Via e-mail, via de membership site, onder de lessen kunnen mensen reageren als je dit op zet.

Quiz? Een quiz toevoegen is mogelijk. Op het einde van je lessen kan je interactie multiple-choice quizzen toevoegen.

Betalingen: Je kan creditcard betalingen ontvangen via Stripe of Paypal.

Om betalingen te kunnen ontvangen heb je een Stripe of Paypal account nodig. Alle bedragen die je verdiend hebt, komen hier op te staan.

Je kan bundels creëeren van meerdere cursussen en ze als pakket verkopen.

Je hebt de mogelijkheid om een voorverkoop van je cursus te doen. Zo kan je de cursus al verkopen terwijl je deze aan het ontwikkelen bent. Een tijdje later is de lancering.

Ook betalen in termijnen is mogelijk.

1-click upsell is mogelijk. Zo kan je de orderwaarde van een bestelling verhogen.

Bij het Shaker pakket kan je met memberships werken. Hierdoor kan je een maandelijkse of jaarlijkse abonnementsbedrag vragen. Of je kan mensen een gratis lidmaatschap geven om leads te generen.

Met affiliates werken? Dat is mogelijk als je voor het Shaker pakket kiest.

Integraties: Mailchimp, Convertkit, Drip, AWeber, ActiveCampaign, Getresponse, Leadpages, Facebook pixel, Google analytics, social media platforms.

Prijs: Er zijn 2 pakketten mogelijk

 • Mover: $39 per maand. Je bespaart $78 als je per jaar betaald
 • Shaker: $79 per maand. Je bespaart $158 als je per jaar betaald
  Memberships, zoom integratie, blog, koopknoppen die je ook buiten Podia kan gebruiken (als je andere website hebt), affiliate marketing, third-party code

Skillba

Skillba is cursussoftware van Nederlandse bodem waarbij je ook betalingen kan ontvangen. Hierdoor hoef je zelf geen integraties te leggen met betaalsoftware waardoor het een ideale software is voor beginners of mensen met heel weinig technische kennis. Je cursus zal snel online en verkocht kunnen worden. Bekijk ook onze Skillba review.

Dripping mogelijk? Ja, maar enkel met een specifieke datum.

Aantal cursussen: Onbeperkt aantal cursussen en deelnemers.

Community? /

Quiz? /

Betalingen: Betalingen ontvangen zijn mogelijk met een pro-account. Hiervoor hoef je zelf niks in te stellen. Je kan betalingen ontvangen via Bancontact, iDeal en Creditcard.

Met affiliates werken? /

Integraties: Google analytics, Facebook Pixel, Hotjar, La Posta, Mailchimp, Activecampaing, Mailblue

Prijs:

 • Basispakket: gratis
  Enkel voor gratis cursussen
 • Pro pakket: bij betaling van 3 maanden ineens: €89 per maand, bij betaling van 6 maanden: €79 per maand, bij betaling van 12 maanden: €65 per maand
  Hierbij kan je betalingen ontvangen, kan je je producten beperken in tijd en een bedrag vragen voor een verlenging, integratie met google analytics en facebook pixel, kortingscode, A/B tests en telefonische support

Teachable

Bekijk ook mijn Teachable review.

Dripping mogelijk? Ja

Aantal cursussen: Onbeperkt aantal cursussen en deelnemers.

Quiz? Mogelijkheid om quiz toe te voegen. Vanaf het pro plan kunnen deze uitgebreider en kan je  certificaten geven na het afronden van de cursus.

Betalingen

Je kan niet alleen de cursus opladen, je kan de betaling van een cursus ook via het platform laten gaan. Behalve een vaste prijs kan je ook werken met memberships, bundels en kan je coupons maken. Het betaalsysteem accepteert meer dan 130 valuta’s. Je kan gebruik maken van credit card en Paypal.

Met affiliates werken? Met Teachable kan je met affiliates werken en anderen jouw cursussen laten promoten als je gebruik maakt van het Pro plan.

Integraties: Facebook, Google analytics, Sumo, Segement, Mailchimp, Convert Kit, Zapier

Prijs

Er zijn drie versies van Teachable: 

 • basic: $39/maand of $29/maand bij jaarlijkse betaling  + 5% transactiekosten
  Inclusief 2 admin gebruikers 
 • pro: $119/maand of $99/maand bij jaarlijkse betaling
  Inclusief 5 admin gebruikers
  Prioriteire ondersteuning via live chat
  Uitgebreidere quiz mogelijkheid, geavanceerde reporten, certificaten, affiliate marketing
 • business: $299/maand of $249/maand bij jaarlijkse betaling
  Inclusief 20 admin gebruikers
  Prioritaire ondersteuning via live chat
  Handmatig studenten importeren, aanpasbare gebruikersrollen, uitgebreide aanpassing van het thema mogelijk.
  Coaching calls in groep

Thinkific

Met Thinkific volg je enkele stappen om je cursus online te krijgen. De inhoud, de settings, dripping, de prijs en dan kan je publiceren. Je kan gebruik maken van een drag & drop builder om je cursus pagina’s vorm te geven.

Dripping mogelijk? Dripping is mogelijk als je een betaald plan neemt. Het drippen kan starten vanaf dat een student ingeschreven is of vanaf de lanceerdatum van de cursus.

Aantal cursussen: Onbeperkt aantal cursussen en deelnemers.

Community? Mogelijkheid om een community toe te voegen.

Quiz? Ja

Betalingen

Je kan betalingen instellen voor een cursus. Je hebt hierbij de keuze tussen gratis, in 1x betalen, abonnement (met optioneel een gratis proefperiode) of een betaalplan. Je kan betalingen ontvangen in meer dan 100 verschillende valuta. Men kan betalen via Creditcard.

Met affiliates werken? Dat is mogelijk.

Integraties: E-mail integraties en Zapier bij een betaald plan. 

Zapier, WordPress, Typeform, Sumo, Stunning, Stripe, Shopify, Segment, Smart, Paypal, Mixpanel, miniOrange, Keap, Intercom, Aweber, ConvertKit, Constant Contact, Mailchimp, Google Analytics, Fomo, Facebook pixel, Early Parrot, Brillium, Activecampaign, Accredible. 

Prijs:

 • Free: gratis
  3 cursussen
 • Basic: $49/maand of $39/maand bij jaarlijkse betaling
  Couponcodes, manueel studenten toevoegen en exporteren
 • Pro: $99/maand of $79/maand bij jaarlijkse betaling
  2 administrators en 5 auteurs, verborgen cursussen, flexibele prijsopties voor je cursus (afbetaling, in 1x), cursussen bundelen, memberships, certificaten, voorkeursbehandeling bij support, community toevoegen
 • Premier: $499/maand of $399/maand bij jaarlijkse betaling
  5 administrators, 15 groep analyseren en 50 auteurs

Conclusie e-learning software

Heel wat software is goed, dus het ligt er aan wat de belangrijkste punten voor jou zijn om te bepalen welke hiervan het beste is. Is dat Nederlandse software zodat de support ook in het Nederlands is, zijn dat bepaalde functionaliteiten zoals een community, mogelijkheid om webinars te integreren, wil je abonnementen kunnen toevoegen? Ga je voor een e-learning systeem op zich of wil je dat je er ook je website mee kan maken en je e-mailmarketing mee kan doen.

Met welke e-learning software ben jij van plan om aan de slag te gaan of momenteel al aan de slag. Wat zijn voor jouw bedrijf belangrijke punten om rekening mee te houden. Heb je zelf ervaring met een bepaalde software mag je die hieronder ook delen. 

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook lezen?

Wil jij meer vrijheid?

Download mijn GRATIS stappenplan en creëer meer vrijheid voor jezelf.