Wat is een webinar, wat zijn de voordelen en wat heb je ervoor nodig?

Wat is een webinar en welke software is er?

Een webinar is zoals een seminar maar dan online (via het web). Je brengt mensen samen in een virtuele zaal. Net zoals bij een seminar heb je één of meerdere sprekers en je hebt bezoekers.

De spreker is zichtbaar en/of kan zijn scherm delen en een presentatie laten zien. De deelnemers zijn meestal niet zichtbaar en hoorbaar. Met sommige software is het trouwens wel mogelijk om deelnemers in de uitzending te roepen zodat ze live een vraag kunnen stellen. 

Dit kan makkelijk zijn bij kleine groepjes als je bijvoorbeeld een workshop doet. Bij grote groepen is dit niet aan te raden maar dat wil niet zeggen dat interactie niet mogelijk is. Via een chatbox kunnen ze hun vragen, antwoorden, inzichten,… delen. Die chat kan openbaar zijn zodat ieders elkaar antwoord kan zien of privé zodat enkel de presentator en eventuele moderator het kan bekijken. Andere vormen van interactie zijn een pol, het opsteken van je hand.

Hoe werkt een webinar?

Wie wil deelnemer aan een webinar zal zich hiervoor inschrijven met naam en e-mailadres. Naar dat e-mailadres wordt een unieke link gestuurd. Enkele minuten voor de start van het webinar klikt de deelnemer op deze link en komt zo in het webinar terecht. Hij ziet dan het scherm van de presentator of de presentator zelf.

De presentator zal eerst vragen of hij goed te zien en te horen is. Deelnemers kunnen dat via de chat laten weten. Zo is de presentator zeker dat technisch alles werkt en hij niet voor niks aan het spreken is. Ook bouwt hij al een band op met de deelnemers die reageren.

Waarvoor wordt een webinar gebruik?

Een webinar wordt om verschillende redenen gebruikt:

  • infosessie rond een bepaald thema
  • Productvoorstelling
  • Online workshop: de presentator geeft oefeningen en de deelnemers gaan daarmee aan de slag
  • Onderdeel van online coaching
  • Om extra waarde te geven aan je leden
  • Online summit: meerdere sprekers (vaak over meerdere dagen) geven een presentatie  

Voordelen van een webinar

  • Makkelijk te regelen, je hoeft geen zaal, drinken,… te regelen.
  • Als je fysiek niet samen mag zijn, zoals bij het corona-virus kan je toch je presentatie geven.
  • Mensen hoeven zich niet te verplaatsen. Iedereen kan het bijwonen van waar hij wilt.
  • Je kan meer mensen bereiken (omdat afstand er niet toe doet).
  • Je kan op korte tijd een webinar regelen en inplannen.
  • Heel schaalbaar: je hebt niet meer werk of je nu een webinar geeft voor 5 personen of voor 300.

Kost het bijwonen van een webinar iets?

De meeste webinars kan je gratis bijwonen. Webinars die je gratis kan bijwonen worden vaak gebruikt om de band met hun (potentiële) klanten te versterken en/of om op het einde een pitch van een product of dienst te doen.

Een webinar kan ook betalend zijn, zoals bijvoorbeeld bij een online summit. Het kan ook bij info rond een bepaald thema, maar dit is in België en Nederland (nog) niet zo gebruikelijk. In Duitsland is dit wel vaker betalend.

Een webinar kan ook een onderdeel van een coachingstraject zijn. Je betaald dan voor het hele coachingstraject en niet afzonderlijk voor het webinar.

Een webinar kan onderdeel zijn van het lidmaatschap waar iemand voor betaald. Voor een bepaald bedrag per maand krijgt je dan toegang tot alles waaronder ook het deelnemen van webinars.

Webinar geven via webinargeek

Wat heb je nodig voor het geven van een webinar?

Eigenlijk niet zo heel veel. Een computer of laptop is het belangrijkste. Het kan ook smartphone zijn, maar dat is wat lastiger op zo’n klein scherm, zeker als je ook veel chatreacties binnen krijgt.

Een absoluut belangrijke is stabiel internet. Je wilt niet de hele tijd weg vallen want dan zullen deelnemers er ook snel de brui aan geven. Maar je hoeft er ook niet te paniekerig over te zijn. Er kan altijd wel eens iets misgaan en dat kan je in het begin gewoon aangeven. 

Verder zou je een goede webcam kunnen aanschaffen, maar zelf gebruik ik gewoon de ingebouwde webcam van mijn iMac. Het enige wat ik wel zou aanschaffen is een microfoon. Iets minder beeld vinden mensen nog wel ok, maar als het geluid slecht is, is dat heel vervelend en komt je boodschap ook minder goed over. Zelf gebruik ik deze dasspeldmicrofoon maar er zijn heel wat microfoons die je gewoon kan neerzetten.

Verder heb je ook software nodig om webinars te kunnen geven. Hier een lijstje van mogelijkheden:

  • Webinargeek (Deze gebruik ik, Nederlandse firma met snelle en Nederlandstalige support)
  • GoToWebinar
  • Demio
  • Zoom
  • Webinarninja
  • Clickmeeting
  • Webinarjam

Een webinar is meestal live, maar soms ook opgenomen. In Amerika worden vaak vooropgenomen webinars getoond. Bij ons is dat minder omdat deelnemers dat toch zo aanvoelen en het webinar minder resultaat heeft.

Live webinar

Een live webinar is volledig live. Als jij een bepaalde datum en uur aankondigt is dat ook de datum dat jij achter je computer zit en je presentatie houdt. Je kan live in interactie met je kijkers. Stellen ze een vraag via de chat, dan kan je daar zelf een antwoord op geven tijdens het webinar.

Een live webinar kan je ook opnemen.

Opgenomen webinar (on demand, evergreen)

Je kan je live webinar opnemen, deze opname kan je beschikbaar stellen aan de deelnemers van het webinar zodat ze het nog eens terug kunnen kijken. Of aan de mensen die zicht ingeschreven hadden, maar er uiteindelijk toch niet bij waren.

Een andere manier is om je opgenomen webinar (live of speciaal opgenomen) on demand ter beschikking te stellen. Eender wanneer men aanmeld kan men het webinar bekijken. Soms kan men alleen kijken, maar het kan ook zijn dat men wel kan chatten, vaak bekijkt iemand van support deze reacties en reageert er eventueel op via chat.

Het nadeel is dat het minder persoonlijk is, je kan in het webinar zelf niet reageren. Het voordeel is dat je het webinar aan mensen kan tonen die er anders live niet bij kunnen zijn. 

Doen alsof het live is (wat in Amerika vaak gebeurd) vind ik geen goed idee. Mensen hier voelen dat aan en je bedot hen dan. Je kan zeggen dat het een opgenomen webinar is, zullen ze meer appreciëren.

Webinars geven en bekijken – mijn ervaring

Zelf ben ik in 2012 in aanraking gekomen met webinars. Ik zag toen het allereerste webinar en vond het super inspirerend. Zowel de inhoud, maar ook de manier om iets bij te leren. Ik kon gewoon van thuis uit volgen. Enkele jaren later ben ik zelf begonnen met het geven van webinars en dat is iets wat ik leuk vind om te doen. Zeker als er interactie binnen komt via de chat. Ik gebruik Webinargeek en daar ben ik tevreden over, zeker ook omdat het een Nederlandstalig programma is en de support dus ook. Ik kan switchen tussen mezelf in beeld en de presentatie. Het webinar nam ik altijd op om beschikbaar te stellen in de ledenomgeving.

Geef jij soms webinars of ben je dat van plan? Laat het me zeker weten onderaan in een reactie.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?