Apple Watch 4 review (Nederlands)

Apple Watch 4 review - Nederlands

Ik heb de Apple Watch nu zo’n 9 maanden in gebruik, dus het leek me wel leuk om er wat over te vertellen. Zelf heb ik deze van de vierde generatie in de grootte 40mm. Mijn vader heeft deze van 44mm en de Nike versie. Ik heb een zwart sportbandje en daar zitten 2 delen in de verpakking. S/M en M/L, Ik heb hele dunne polsen, dus moest voor het kleinste gaan. Het uiterste gaatje (zodat het bandje zo smal mogelijk zou zijn) zou het beste zijn, maar ik heb voor de zekerheid een gaatje losser genomen. Je weet nooit dat zo’n bandje een beetje gaat uitzetten, dan kan ik het later nog iets vaster doen.

Waarom een Apple Watch?

Er zijn heel wat redenen om voor een Apple Watch te kiezen. Zelf vond ik het eerst wel mooi en leuk, maar eerder een nice to have. Maar toen ik alleen woonde had ik steeds schrik dat ik ergens tegen zou lopen (ben nogal onhandig), neer zou vallen en niemand me tijdig zou vinden. Toen werd die Apple Watch ineens een stuk interessanter omdat een Watch vanaf de 4de generatie valdetectie heeft en je iPhone de hulpdiensten kan laten bellen. Dat was ook de reden dat ik niet voor de goedkopere 3de generatie ging.

De nadelen

Wat ik zelf jammer vind is dat een Cellular Apple Watch niet verkrijgbaar in België en Nederland. Je hebt dus je iPhone nodig. Een cellular Apple Watch kan zelf bellen, data en berichten ontvangen. Bij een noncellular moet je iPhone steeds in de buurt zijn. Als je onderweg bent en je wil van de valdetectie gebruik kunnen maken, moet je ook je iPhone op zak hebben.

De polsbandjes

Er zijn verschillende modellen van de polsbandjes. Bij aankoop van een Apple Watch kies je een bandje en nadien kan je nog verschillende extra polsbandjes kopen. Zo kan je eens wisselen, bijvoorbeeld voor sport, voor een feest, misschien wil je wel kleuren matchen met je kleding,…

Let er bij het bestellen op dat je een bandje kiest voor de juiste maat van je Apple Watch. De Watch in grootte 40 mm heeft andere bandjes dan deze van 44 mm. De oudere versie van de Apple Watch was verkrijgbaar in grootte 38 mm en 42 mm. Bandjes van de 38 mm passen ook op deze van de 40 mm watch en de van 42 mm bandjes passen op deze van 44.

Type polsbandjes:

 • Sportbandje
 • Geweven sportbandje
 • Leder (geen optie voor mij, ben vegan)
 • Roestvrij staal (ziet er chique uit)

Sportbandjes en geweven sportbandjes zijn ook verkrijgbaar in een Nike-versie. De gewone sportbandjes hebben gaatjes en de geweven variant heeft draden die reflecteren.

Apple Watch instellen

Zodra je de Apple Watch op zet nadat je hem uit de verpakking haalt zie je eerst het apple logo. Vervolgens krijg je de melding om je iPhone in de buurt te houden. Dan is het gewoon een kwestie van alle stapjes te volgen die op je watch verschijnen.

Eerst zorg je ervoor dat de Apple Watch gekoppeld is met je iPhone. Op je iPhone stel je dan alles in, ga je het aan je linker- of rechterarm dragen, aan welke kant wil je de digital crown hebben, stel een wachtwoord in voor de watch.

Er wordt ook gekeken welke apps je op je iPhone staan hebt. Deze die ook een watch app hebben zullen automatisch overgezet worden op je watch.

Wat je ook kan instellen: je taal kiezen, de regio, welke kalander je gebruikt (Gregoriaans, Japans of Boeddhistisch), je Apple ID, toegankelijkheid, hoe je het scherm wilt activeren (bij optillen van je pols, aan digital Crown draaien), of je schermafbeeldingen van je watch kan maken, de indeling van de apps, helderheid, wie je wilt dat gebeld wordt als je valt,…

Wijzerplaten kiezen

Eén van de eerste dingen die je gaat doen is waarschijnlijk het kiezen van de wijzerplaat. Hierin zit een verschil of je voor een gewone Apple Watch kiest of de Nike versie. Deze laatste heeft nog wat extra wijzerplaten waaruit je kan kiezen.

Ga naar de Watch op op je iPhone. Klik op het tabblad Wijzerplaten (zie je onderaan staan). Door naar boven/onder te scrollen zie je verschillende types wijzerplaten. Door naar rechts/links te scrollen zie je meerdere wijzerplaten van hetzelfde type.

Wil je tussen verschillende wijzerplaten kunnen kiezen op je watch zelf, dan voeg je deze eerst toe op je iPhone. De wijzerplaat die je kiest kan je nog verder personaliseren. Bijvoorbeeld de achtergrondkleur, of deze schermvullend is of in een cirkel en welke complicaties je wilt tonen. Dat zijn kleine icoontjes die op je wijzerplaat staan en die je een stortcut geven naar een gewenste app. Apps die je vaak gebruikt kan je hierin zetten.

Wisselen van wijzerplaat op je watch zelf is ook heel eenvoudig. Tik op de wijzerplaat en houdt deze ingedrukt, je zal nu zien dat je links en rechts kan scrollen om een andere wijzerplaat te selecteren. Tik de wijzerplaat die je wilt gaan gebruiken aan en voilà een nieuwe wijzerplaat.

Features die ik gebruik met mijn Apple Watch

 • Work-out (voor wandelen en joggen): Als ik ga wandelen of joggen zet ik de app work-out op, ik kan zien hoe snel ik aan het lopen en hoeveel kilometer ik al gelopen heb. Mijn iPhone blijft dan thuis, maar zodra ik ook thuis kom, synchroniseren de gegevens met de iPhone. Op de Activiteit app op je iPhone kan je dan meer in detail je prestaties gaan bekijken. Wat per kilometer je gemiddelde snelheid is en je kan ook een overzicht op de landkaart zien van de route. De resultaten deel ik met mijn vader, zo kunnen we van elkaar zien wie welke workout heeft gedaan.
 • Agenda: activiteiten die ingepland staan, worden getoond. Handig om niks te vergeten.
 • Afstandsbediening: ik gebruik de horloge regelmatig als afstandsbediening voor mijn iPhone. Aangezien ik vaak filmpjes maak voor mijn blogs zet ik een setting op en plaats ik mijn iPhone op statief om mezelf te filmen. Vroeger moest ik altijd eerst record klikken, voor de camera staan, dan de opname bekijken of ik volledig in beeld was en dat tot alles goed stond. Nu is de film app die ik gebruik (filmic pro) gekoppeld met mijn watch en zie ik het beeld van de camera op mijn watch. Eventueel de camera wat herschikken en ik ben aan het filmen. Op het einde van een filmpje maak ik altijd een thumbnail voor youtube. Een foto die je ziet verschijnen in het overzicht van je filmpjes. Vroeger moest ik ook altijd tientallen foto’s maken voor ik er goed op stond. Nu kijk ik op mijn watch dat ik volledig zichtbaar ben, klik op foto maken en 3 seconden later (dan kan ik nog even goed gaan zitten) wordt de foto gemaakt. Dit heeft voor een enorme versnelling in mijn werken gezorgd.
 • GPS: Geen gps meer voor mij, de vorig was al zo snel stuk en deed nooit wat ik wilde. Met de kaarten app op iPhone gaat het allemaal een stuk vlotter. Ik bepaal de route (en kan eventueel een alternatieve route kiezen) en tijdens het rijden komen de instructies op je Apple Watch te staan, bijvoorbeeld dat je binnen 2,8 km naar rechts moet. Zodra je vlak bij dat punt bent, tikt de watch ook even op je pols zodat je weet dat je moet opletten.
 • Telefoneren: 2 dingen die ik weinig doe zijn telefoneren en autorijden. Toch vind ik de feature om met je watch te bellen heel handig. Je hoeft je niet aan de kant te zetten om de telefoon op te nemen, maar kan gewoon op je watch opnemen. Zo bel je handsfree. Ik dacht eerst dat het niet zo goed hoorbaar zou zijn, zowel voor mij als diegene die belt, maar dat gaat verbazend goed. Ik heb al eens gevraagd of ze iets speciaals merken en niemand merkt een verschil zoals dat het geluid slechter zou zijn.
 • Aandelen: met de iPhone heb ik enkele aandelen geselecteerd die ik graag volg. Deze verschijnen ook op de watch zodat ik snel de stand van zaken kan zien.
 • Seven: een workout die maar 7 minuten duurt, kan dat voldoende zijn? Wel meestal ben ik harder moe van zo’n workout dan na een half uur hardlopen. Ik gebruikte deze eerst al op mijn iPhone, maar er is nu ook een watch app van. Je ziet de oefening en de duur ervan en de instructeur zegt wat je moet doen. Heel handig, zo meet je ook je hartslag tijdens het doen Vande oefeningen.
 • Wekker
 • Slaap: ik heb in het begin even geëxperimenteerd met het meten van slaap, maar was nog niet de juiste app tegengekomen. Nog wat verder testen.
 • Timer (voor powernap, oefeningen doen)
 • Stopwatch (oefening planking)
 • Messenger (berichten van FB messenger verschijnen op de watch): Ik ben iemand die mijn telefoon vaak in huis laat rondslingeren en nooit echt op zak heb. Door deze meldingen op de watch te kunnen zien mis ik geen belangrijke berichten.
 • Valdetectie: deze staat ingesteld, maar gelukkig heb ik die nog niet kunnen uittesten.
 • Siri: ik vraag Siri bijvoorbeeld vaak om een timer in te stellen. Dat gaat vlugger dan wanneer ik het zelf moet doen.

Apps voor de Apple Watch

Standaard wordt er gekeken welke apps je geïnstalleerd hebt op je iPhone. Als daar ook een watch app voor is, komt deze ook op je horloge te staan. Als je sommige overbodig vindt dan kan je deze verwijderen. Wil je extra apps installeren dan kan dat ook.

Er zijn apps voor productiviteit, meten van je slaap, sport,…

Vele apps zijn gratis verkrijgbaar of hebben extra functionaliteiten als je ervoor betaalt. Andere apps kan je aanschaffen voor een klein bedrag.

Naar de app store

Apple Watch als wekker

Je kan de watch gebruiken als wekker en dit zowel rond je arm als op het nachtkastje. Die laatste mogelijkheid moet je wel even apart instellen. Ga naar de Watch app op je iPhone – klik op Mijn Watch – kies voor Algemeen. Zet nachtklokmodus aan.

Als je de wekker instelt op je iPhone kan deze ook tegelijk op je watch afgaan. Ga daarvoor naar je watch app – klik op Mijn watch – Klok- zet iPhone push meldingen op.

Maar je hoeft je iPhone hiervoor niet te gebruiken. Je kan ook naar de wekker app op je Apple watch gaan en daar een tijd instellen. Zodra de wekker af gaat kan je kiezen om te stoppen of om te sluimeren.

Apple Watch als sporthorloge / hardloophorloge

Zelf gebruik ik de workout app vaak, als ik ga wandelen of hardlopen. Het werkt namelijk super eenvoudig. Je klikt aan of je buiten gaat wandelen, hardlopen, fietsen, HITT, zwemmen, yoga… en automatisch begint het te regisseren. Zodra je gedaan hebt, tik je op stoppen. Als je zelf een tijd gestopt bent zal de app je vragen of je gestopt bent of aan het pauseren.

De iPhone laat ik thuis en dat is geen probleem, snelheden, afstand kan ik gewoon bekijken op mijn watch zonder dat deze in verbinding staat met de iPhone. Zodra ik thuis komt synchroniseert het automatisch met de app op iPhone.

Stel de wijzerplaat Activiteit in als je de hele dag door op de hoogte wilt blijven van je bewegen. Sta je genoeg, beweeg je genoeg, heb je een workout gedaan? Je ziet het meteen op het beginscherm. Je stappen worden ook geteld, dus wil je 10.000 stappen per dag dan kan je dat mooi volgen.

Behalve de workout app van Apple zelf kan je ook heel wat andere apps installeren om actiever te worden of je sport te tracken. Deze hebben vaak nog wat meer mogelijkheden of zijn specifieker voor een bepaalde sport.

 • Strava
 • Nike+ run club
 • Runkeeper
 • Seven – 7 minutes workout
 • Golf
 • Tennis
 • Yoga
 • Myfitnesspal

De Apple Watch kan ook je hartslag meten wat heel interessant is voor het sporten. Kan je nog een tikje meer of ben je over je grenzen aan het gaan?

Motiveert muziek jou om harder te trainen, dan kan je deze beluisteren via bluetooth oortjes.

Met Apple Watch betalen

Dit kan tegenwoordig ook. Het is iets wat ik zelf nog niet uitgeprobeerd heb, maar waar ik binnenkort zeker eens mee aan de slag zal gaan.

Hoe laad je een Apple Watch op?

Na intensief app gebruik wordt het wel eens tijd om je Apple Watch op te laden. Ik denk dat ik dat ongeveer om de twee dagen dag. Opladen is heel eenvoudig. In de verpakking zit behalve de watch en het polsbandje ook een oplader. Het is een rond plaatje waarop je je Apple Watch legt. Je hoort het klikken en blijft er magnetisch aan hangen. (Zie ook het filmpje bovenaan vanaf 8:09)

Heb jij een Apple Watch of wil je er eentje? Laat hieronder je reactie achter.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?