Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Enormail review (2022) – mijn ervaring met deze Nederlandse e-mail marketing software

Enormail review - Nederlandstalige e-mail marketing software

Sinds 2013 werk ik zelf met Enormail als e-mail marketing software. Bovendien heb ik Enormail voor klanten geïnstalleerd. Dus het lijkt me wel tijd om eens een Enormail review te schrijven. De software heeft in 2022 een grote update gekregen waardoor het mee kan concurreren met grote Engelse spelers.

Wat is Enormail?

Enormail is een e-mailmarketing software. Dat is een online programma om e-mailings (nieuwsbrieven) uit te sturen naar je volgers of klanten.

Behalve onmiddellijk een mail uitsturen of er eentje in te plannen op een bepaald moment, heb je bij Enormail ook de mogelijkheid om autoresponders in te plannen. Een autoresponder is een reeks e-mails die je op voorhand klaar zet en deze worden verstuurd zodra iemand zich heeft ingeschreven op je e-maillijst.

Voordelen Enormail

Ik heb zelf indertijd voor Enormail gekozen omdat het heel wat voordelen heeft. Zeker de eenvoud en dat het Nederlandstalige software is maakt het ideaal voor beginners.

Nederlandstalig

Dat het software uit Nederland is (gevestigd in Amsterdam) vind ik heel positief, aangezien de support ook in het Nederlands is. Als je een vraag of probleem hebt, kan je hen gewoon in het Nederlands contacteren. Ik heb heb wel eens gecontacteerd met enkele vragen en ik kreeg steeds snel en duidelijk antwoord. In al die jaren heb ik ook nooit problemen met de software ervaren.

Eenvoudig

Ik heb al met meerdere email marketing software gewerkt (Activecampaign, Mailchimp, YMLP, Flexmail), en ik vind Enormail de meest eenvoudige en intuïtieve die er is. Alles zit heel logisch in elkaar en je moet niet eerst een ellenlange cursus volgen voor je er aan uit kan. 

Up-to-date

Sinds dat ik met Enormail aan de slag gegaan ben, is de software steeds uitgebreid, steeds meer mogelijkheden. In het begin waren er dingen die ik wilde gebruiken wat niet ging, maar deze zijn ondertussen toegevoegd. Zo kan het ook met andere bekende programma’s concurreren.

Wil je een e-mail marketingprogramma dat meer mogelijkheden heeft dan Enormail maar toch heel gebruiksvriendelijk is, check dan zeker ook eens Mailerlite. Dit is wel in het Engels, maar je kan makkelijk mooi opgemaakte nieuwsbrieven maken en kan met landingspagina’s werken.

In 2022 heeft Enormail nog een grote update gehad waardoor je via drag-and-drop e-mails kan vormgeven. Dit is een grote stap vooruit omdat het zo mee concurreert met andere spelers. Een beetje verderop zal ik uitleggen hoe dit werkt.

Hoe werkt Enormail?

Zoals ik al zei is Enormail heel gebruiksvriendelijk en makkelijk om mee aan de slag te gaan. Ik heb wel eens met andere software gewerkt waar je de hele handleiding moest doorspitten om het te kunnen gebruiken. Dat is helemaal niet het geval met Enormail.

Laat ik hieronder wat dieper ingaan op de mogelijkheden die Enormail te bieden heeft.

Contacten

Bij Contacten maak je mailinglijsten aan en daarin komen de e-mailadressen van mensen die zich hebben ingeschreven. Deze kan je zelf importeren, bijv. jouw klantenlijst of kan je vullen door een formulier op je website te zetten.

Contacten Enormail

Je kan het e-mailadres en de naam bijhouden, maar ook aanhef, geboortedatum, adres, mobiel, bedrijfsnaam en je kan nog enkele eigen velden toevoegen. Het is ook mogelijk om tags mee te geven aan een contact.

Met één druk op de knop kan je inactieve contacten uitschrijven. Deze contacten staan langer dan 6 maanden op je lijst, maar hebben geen van je mails geopend. Door deze op je lijst te laten staan, kan je afleverreputatie verslechteren, dus handig dat deze zo makkelijk te verwijderen zijn.

Segmenteren

Je contacten kan je segmenteren op veld (bijv. land), inschrijfdatum, formulier (via welk formulier iemand zich wel/niet ingeschreven heeft), actief, niet-actief, tag, lijst, mailing (wel/niet ontvangen, geopend, geklikt), autoresponder, AVG (toestemming, geen toestemming)

Segmenteren bij Enormail

Door segmenten aan te maken kan je je doelgroep veel specifieker maken waardoor de e-mail veel relevanter wordt. Hierdoor zullen je mail veel beter geopend en gelezen worden.

Mailings

Bij mailings kan je een e-mail (nieuwsbrief) uitsturen naar je lijst. Dit onderdeel was altijd hetgeen niet zo met de tijd mee was vond ik. Zelf had ik er niet echt problemen mee aangezien ik meestal gewone mails (i.p.v. opgemaakte) verstuur aangezien deze veel persoonlijker over komen.

Maaaaar ….. in 2022 is dit onderdeel helemaal vernieuwd. Hierdoor kan Enormail volledig mee met andere internationale software en zal het voor nog meer mensen geschikt zijn.

6 eenvoudige stappen

Je mailing opmaken kan je in 6 eenvoudige stappen doen.

1. Afzender

De eerste stap is het kiezen van de afzender. Hier kies je een e-mailadres en naam. Voor de naam kies je best een persoonsnaam en niet je bedrijfsnaam. In het eerste geval zal de e-mail veel persoonlijker overkomen.

Het kan zijn dat je soms met andere e-mailadressen een mail wilt versturen. Dit zou zo kunnen zijn als er meerdere mensen uit je team ook zichtbaar zijn zodat af en toe iemand anders de e-mail uitstuurd. Hiervoor moet je de eerste keer een nieuw e-mailadres (ander dan waarmee je je account hebt bij Enormail) verifiëren. Er wordt dan een mail gestuurd met een link in zodat Enormail zeker is dat je je eigen adres gebruikt.

2. Onderwerp

Hier geef je het onderwerp in dat de ontvanger te zien zal krijgen. Ga hier best voor iets wat een ontvanger aanzet om de e-mail ook te openen. Je kan dit ook personaliseren door meteen de voornaam mee op te nemen in het onderwerp. B.v.: wacht niet langer, Elke. Ook het toevoegen van een emoji is mogelijk.

Wil je een preheader toevoegen dan kan je dat instellen. Misschien weet je nu nog niet dat je dat wil, omdat je niet goed weet wat een preheader is. Wel dat is een kort stukje tekst dat je al in je mailbox te zien krijgt voordat je de e-mail opent. Dit kan een ontvanger aanzetten de mail tocht te openen.

Een nieuwe – best wel coole – fuctie is de onderwerp inspirator. Het onderwerp van de e-mail is heel belangrijk want als deze niks triggert bij een bezoeker zal die de e-mail niet openen. Soms heb je misschien even geen inspiratie meer om iets leuks te verzinnen en dan helpt dit tooltje je er bij.

Je kiest hier eerst een categorie (voordelen, neutraal, pijnpunten, persoonlijk) en je geeft dan een trefwoord in. Vervolgs krijg je 5 mogelijke onderwerpregels te zien waar je er dan eentje van kan selecteren.

Onderwerp inspirator

3. Inhoud

De inhoud is de plaats waar je je e-mail gaat opmaken. Dit onderdeel is volledig vernieuwd en vele male beter geworden dan het vroeger was.

  • Je kan een nieuwe mailing maken met daarbij de keuze uit:
    • Drag & drop editor
    • Tekst edito
    • Live editor
  • Je kan één van de 114 sjablonen selecteren
  • Je kan je eigen opgeslagen sjabloon gebruiken
  • Je kan een oude e-mail hergebruiken

Bij de sjablonen heb je de keuze uit 114 opgemaakte e-mails die je als basis kan gebruiken voor je eigen e-mail. Je kan niet alleen tekst en beeld invullen, maar ook onderdelen die je niet nodig hebt verwijderen of extra gegevens toevoegen.

Enormail sjablonen

Zelf maak ik meestal gebruik van de teksteditor. Een gewoon tekstmailtje komt namelijk persoonlijker over dan een vormgegeven mailing. Nu denk je misschien, hieraan kan niks veranderd zijn want het is alleen maar tekst. Toch ben ik blij met de aanpassing die aan dit gedeelte is gedaan.

Als ik voorheen een mail typte dan kreeg ik hele lange zinnen als ik de e-mail opende op desktop, maar op mobiel was het dan goed. Ofwel plaaste ik extra enters om de mail wat compacter en vooral beter leesbaar te houden op desktop, maar dan kreeg je op mobiel vaak rare splitsingen.

Dit probleem is nu volledig opgelost doordat je de e-mail van een breedte kan voorzien. Zo geef ik nu bijv. 600 als breedte in waardoor de e-mail zowel op desktop als op mobiel prettig leesbaar is. Ook kan je een linkkleur aanpassen en de volledige tekst van een bepaald lettertype voorzien. Ook de regelafstand kan je wat vergroten wat ook weer zorgt voor betere leesbaarheid.

Teksteditor

De grootste toevoeging bij het onderdeel “Inhoud” is de drag & drop editor. Je kan hierbij vertrekken van een standaard sjabloon, zelf een sjabloon kiezen of volledig blanco starten.

Je kan verschillende elementen op de layout plaatsen doormiddel van deze naar de juiste plaats te slepen

  • Kolommen
  • Knop
  • Divider
  • Titel
  • Html
  • Afbeelding
  • Menu
  • Tekst

Zodra je in de layout op zo’n onderdeel klikt kan je gegevens gaan invullen of layoutaanpassingen doen. Zo kan je bij Afbeelding een afbeelding gaan toevoegen door er eentje op te laden of door een afbeelding op Pixabay te zoeken. Dit zit geïntegreerd in Enormail. Bij de andere blokken heb je dan weer andere mogelijkheden om aan te passen.

Drag & drop editor

Gebruik jij liever mooi opgemaakt e-mails dan tekstmails, dan is de drag & drop editor helemaal iets voor jou. Heb je een bepaald design of volgorde van blokken die je steeds wilt gebruiken, dan kan je deze layout ook als sjabloon opslaan.

4. Ontvangers

Hier kan je selecteren wie de nieuwsbrief moet ontvangen. Je kan meerdere lijsten aanvinken en andere lijsten uitsluiten. Je kan er ook voor kiezen om naar een aangemaakt segment (stukje van een lijst) de e-mail te verzenden of een follow up mail te sturen.

5. Statistieken

Hier kan je aanduiden dat je klikstatistieken wilt bijhouden. Standaard staat dit al aangevinkt. Daarnaast kan je ook een campagnenaam opgeven die je terug zal vinden in je Google Analytics statistieken.

Klikstatistieken en Google Analytics campagnenaam.

6. Wanneer je de mailing wilt verzenden

Hier heb je de keuze of je de e-mail onmiddellijk wilt verzenden of op een later tijdstip. Je kan dan een datum en uur kiezen wanneer de mailing verstuurt moet worden.

Autoresponders

Met Enormail heb je ook de mogelijkheid om autoresponders aan te maken. Dat vind ik een belangrijke functie van e-mail marketing software. Sommige andere gratis versies hebben dit niet en dan moet je toch upgraden naar een betalende versie om een autoresponder te kunnen gebruiken.

Een autoresponder is een reeks van e-mails die je kan sturen zodra iemand op je mailinglijst komt. Zo kan je onmiddellijk een band beginnen opbouwen zonder dat je er al te veel werk in hoeft te steken. Iemand download je ebook en deze persoon krijgt onmiddellijk de downloadlink toegestuurd. 2 dagen later stuur jij – automatisch – een e-mail om jezelf voor te stellen.

Autoresponder van enormail

De autoresponder instellen van Enormail is super eenvoudig. Het kan weliswaar veel minder dan bijvoorbeeld Activecampain, maar dat heeft als grote voordeel dat je het heel makkelijk kan gaan gebruiken en je niet eerst uren hoeft liggen studeren. En voor de meesten is zo’n simpele autoresponder meer dan voldoende. 

Wat is dan het verschil? Bij Enormail is de autoresponder lineair. Je stuurt een mail als iemand zich heeft ingeschreven. Twee dagen later nog eentje, de dag daarna nog eentje en dan na een week nog eens.

Bij bijv. Activecampaign kan je “als…dan” acties gaan toevoegen. Als aan een bepaalde voorwaarde voldaan wordt, moet er x dagen later mail x gestuurd worden, maar als er niet aan de voorwaarde voldaan wordt, dan moet y dagen later mail y uitgestuurd worden. Je merkt het al, dat zet je niet op 1-2-3 op en moet goed doordacht uitgewerkt worden.

De manier waarop Enormail werkt, is juist heel erg snel en makkelijk opgezet.

Update: Ondertussen heeft de autorsponder van Enormail meer mogelijkheden dan in het begin. Waarschijnlijk om hiermee te kunnen concurreren met andere programma’s. Het is ondertussen mogelijk om nadat op een mail geklikt is deze persoon van een tag te voorzien of om deze in een andere lijst te zetten. En er zullen nog updates volgen.

Formulieren

Klanten kan je e-mails sturen, maar je mag niet zomaar wat rond gaan zoeken om emailadressen te vinden om die dan eens te gaan mailen. Zeker met de nieuwe AVG wetgeving zijn de regels hier rond nog verstrengt. 

Wat je wel kan doen is een mailinglijst gaan opbouwen. Je kan mensen laten inschrijven op jouw nieuwsbrief of ze in ruil voor hun mailadres een gratis ebook of cursus toesturen. Om deze emailadressen te verzamelen ga je een formulier op je website plaatsen.

Dit formulier kan je via een designer opmaken. Je kan meerdere velden gaan toevoegen, kleuren wijzigen,… ook kan je een popup aanzetten (bij Mammoet account). 

Bij het aanmaken van het formulier kan je eenvoudig kiezen of je single optin of double optin wil.

Met een stukje code plaats je het formulier op je website, bijvoorbeeld in de zijbalk of onder je blogberichten.  Gebruik je wordpress dan kan je ook een plugin installeren.

Formulier aanmaken in Enormail

Op het formulier kan je met een druk op de knop een extra checkbox plaatsen die men moet aanvinken om je (wekelijkse) nieuwsbrief te ontvangen.

Je kan dit formulier ook als een pop-up op je website laten verschijnen. Deze functie kan je aanzetten als je een mammoet account hebt. Zodra je het geactiveerd hebt, kan je enkele instellingen aanpassen. Zo kan je de pop-up op de pagina laten verschijnen en kan je kiezen of die bijvoorbeeld rechtsonder de pagina moet komen te staan.

Ook is het een goed idee om de pop-up niet te laten verschijnen zodra iemand op je website komt. Dat is niet alleen irritant voor een bezoeker, ook Google houdt niet niet van. Wat je wel kan doen is de pop-up laten verschijnen enkele secondes nadat een bezoeker op je website komt of nadat deze een bepaald percentage heeft gescrold op je website.

Ook een exit intent pop-up is mogelijk. Hierbij verschijnt de pop-up enkel als iemand je pagina wilt verlaten.

pop-up enormail

Integraties

Enormail kan je met andere software koppelen d.m.v. integraties. Integraties die je kan gebruiken zijn: Zapier, Phoenix, Huddle, Api, Magneto, Gotowebinar, WordPress, Wix, Facebook, Twitter, Leadpages, Beaver builder, 123 contact form, OptinMonster, Wishlist, Woocommerce, CCV shop, Paypro, Clickfunnels.

Meerdere accounts

Een nieuwe functionaliteit is dat je de mogelijkheid hebt om meerdere accounts aan te maken. Voor deze mogelijkheid heb je wel het mamoet pakket nodig. Heb je meerdere bedrijven waarvoor je e-mailmarketing wilt inzetten dan kan je op deze manier makkelijk switchen tussen je verschillende accounts. Je betaalt natuurlijk wel per account het gekozen pakket.

Ook als je een bureau hebt dat e-mailmarketing voor klanten doet kan dit handig zijn. Zo kan je makkelijk naar het account van de juiste klant zonder dat je steeds moet inloggen.

Switchen tussen meerder accounts bij Enormail

Enormail kosten

Er zijn twee pakketten: Sumo en Mammoet. Het Mammoet pakket heeft enkele extra’s t.o.v. het Sumo-pakket: nl. beeldenbank met meer dan 800.000 foto’s, mogelijkheid om meerdere accounts aan te maken, automatisch contacten verplaatsen van lijst, popup formulieren, optin links. Je kan steeds upgraden of downgraden naar het andere pakket.

Afhankelijk van het aantal emailadressen dat er in Enormail staan betaal je meer of minder. Voor 2500 contacten betaal je €12,5 per maand voor het Sumo pakket. Voor het mammoet betaal je €60 per maand tot zelfs 10.000 contacten. De prijzen lopen ook niet heel hard op als je meer contacten hebt. Als ik dat vergelijk met andere aanbieders is deze veel goedkoper.

Wil je graag het mammoet pakket met 25% korting? Bestel dan via deze link of meld je aan voor de gratis versie via de knoppen op deze pagina. Het aanbod voor €37,5 i.p.v. €60 per maand zal je dan door Enormail toegestuurd worden.

Enormail gratis uitproberen

Ben je nog zoekend naar email marketing software die bij je past, dan kan je Enormail eerste gratis uitproberen gedurende 30 dagen. Daarna kan je nog beslissen of je ervoor wilt betalen of niet. Je hoeft zefs nog geen betaalgegevens in te voeren en kan na registratie meteen beginnen testen.

Een voordeel dat het een Nederlands en geen Amerikaans bedrijf is, is dat je geen creditcard nodig hebt. Je kan gewoon via iDeal (Nederland), Bancontact (België) of Paypal betalen.

Enormail vs Mailchimp

Veel mensen die met e-mailmarketing beginnen, starten met Mailchimp. Ik heb er ook wel eens mee gewerkt voor mensen die hun klantenlijst in Mailchimp hadden gebouwd en waarvoor ik de koppelingen met hun website moest maken.

Persoonlijk vind ik Mailchimp echt een draak van een systeem. Het werkt (in tegenstelling tot Enormail) alles behalve gebruiksvriendelijk. Zeker voor wie net begint is dat juist toch wel een pluspunt dat het allemaal makkelijk gaat.

Als je aan mij vraagt of je Enormail of Mailchimp zou moeten gebruiken dan zal ik altijd Enormail zeggen. Wil je liever Mailchimp omdat er ook een gratis versie van is, dan nog zou ik afraden om met Mailchimp te werken maar eerder aanraden om met de gratis versie van Mailerlite aan de slag te gaan. Mailerlite is net zoals Enormail heel gebruiksvriendelijk.

Conclusie Enormail review

De conclusie van mijn Enormail review is dat ik al jaren lang fijn gebruik maak van Enormail. Ik heb heel wat andere software getest en qua eenvoud behoort Enormail tot de top. Zeker ook dat je gebruik kunt maken van de Nederlandse klantenservice.

Wil je hele uitgebreide segmenteringen doen, dan is Activecampaign meer geschikt voor jou. Voor de meeste online ondernemers echter is Enormail een betere keuze door de eenvoud.

De oorspronkelijke Enormail review schreef ik in januari 2020. Ik heb deze in mei 2022 van een volledige update voorzien aangezien er nieuwe functies aan Enormail zijn toegevoegd.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?