Welk formaat van foto moet je voor Instagram gebruiken?

Welke formaat moet je instagram foto (post en story) hebben?

Instagram is in deze tijd bijna niet meer weg te denken. Niet alleen influencers maken veelvuldig gebruik van het medium, ook steeds meer bedrijven, of mensen die niet alleen maar wat willen kijken maar ook echt iets moois de wereld in willen sturen.

Maar hoe kies je nu het juiste foto formaat?

Formaat Instagram post (foto)

De foto’s die je op Instagram ziet zijn meestal vierkant, alhoewel horizontaal of verticaal ook tot de mogelijkheden behoren.

Als jij een foto maakt, met je mobiel bijvoorbeeld, en je laadt deze op, dan zal Instagram deze foto zelf verkleinen tot 1080 pixels breed. Dus als jouw foto 4000 pixels breed is, dan zal Instagram er zelf 1080 pixels van maken. Je kan ervoor kiezen om de foto volledig te tonen of in het vierkant.

Laad jij een hele kleine foto op, van minder dan 320 pixels breed, dan zal Instagram deze foto vergroten tot 320 pixels. Het is echter niet aan te raden om zo’n kleine foto op te laden. Het vergroten van deze foto zal sowieso voor kwaliteitsverlies zorgen.

Wil je nu zelf een afbeelding gaan creëeren, met kleurtjes, tekst, een foto,… dan kan je een document aanmaken dat je steeds opnieuw gebruikt: een template. Daarvoor gebruik je deze formaten:

  • Vierkant:1080 op 1080 pixels
  • Horizontaal: 1080 op 566 pixels
  • Vertikaal: 1080 op 1350 pixels

Instagram story formaat

Voor stories is de verhouding anders, namelijk 9:16. Dit komt neer op 1080 op 1920 pixels.

Uiteraard kan je gewoon een foto importeren van je fotorol. Een deel van de foto zal weg gesneden worden als je het schermvullend wilt. Je kan ook de foto vergroten of verkleinen door met je wijsvinger en duim de foto samen te trekken of juist groter te trekken.

Wil je zelf graag een template maken voor je story, houdt er dan rekening mee dat je links bovenaan geen tekst plaatst. Daar komt namelijk je profielfoto te staan. Ook onderaan kan je best niks belangrijks zetten want daar hebben je kijkers de mogelijkheid om een bericht achter te laten of heb je eventueel de swipe up functie (als je meer dan 10.000 volgers hebt).

Formaat IGTV thumbnail

Als je een IGTV video oplaadt kies je hiervoor een thumbnail (het eerste plaatje dat iemand ziet). Het formaat hiervan is 420 op 654 pixels (verticaal).

Apps om je Instagram afbeeldingen te maken

Zelf maak in in Photoshop mijn templates, maar er zijn ook heel wat andere apps die je ervoor kan gebruiken.

Canva

Canva kan je zowel op je computer als via de app op je mobiel gebruiken. Voor zowel een Instagram post als een story heb je heel wat gratis templates tot je beschikking. Betalende zijn er ook. Behalve beelden voor Instagram kan je ook beelden maken voor je blog, Facebook, Pinterest, een flyers,…

Unfold

Met Unfold kan je story afbeeldingen maken. Zo kan je meerder foto’s op 1 story zetten, tekst toevoegen en variëren met de plaatsing van tekst en beeld. Je kan extra templates kopen of gebruik maken van Unfold+. Dan heb je toegang tot meer dan 100 templates en meerdere fonts heb je de mogelijkheid om tegen betaling uit veel meer templates te kiezen. Unfold+ kost €21,49 per jaar.

Hoe plaats jij je afbeeldingen en foto’s in Instagram? Rechtstreeks in Instagram zelf of maak jij eerst een template op het juiste formaat of gebruik je er een appje voor?

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?