Welke social media kanalen zijn er?

Social media kanalen - welke zijn er

Social media is niet meer weg te denken deze tijd. Soms verdwijnen er enkele, soms komen er weer nieuwe bij. Sommige bestaan al jaren en zijn door zowat iedereen gekend.

Social media lijst

Google plus, Hyves, Vine en vele andere zijn ondertussen verdwenen. 

Een beetje uitleg per social media kanaal

Facebook 

Facebook is een plek waar je connecteert met “vrienden”. Deze vrienden kunnen echte vrienden zijn, maar ook kennissen, buren, familie, oud-klasgenoten, klanten,… 

Behalve een Facebookprofiel kan je ook een Facebookpagina maken. Een bedrijf kan op zo’n pagina volgers krijgen en je deelt er toffe inhoud op.  

Flickr

Bij Flickr kan je foto’s opladen en bekijken. Je kan er mensen volgen en reageren op de foto’s. Je kan er zoeken op foto’s, personen en groepen.

Instagram 

Instagram staat vooral bekend om de mooie plaatjes. Verder kan je met Instagram stories in 15 seconden je verhaal vertellen. Je kan meerdere stories achter elkaar plaatsen. Zo’n story verdwijnt na 24 uur, maar je kan deze wel opslaan in je hoogtepunten zodat het zichtbaar blijft. Een derde mogelijkheid is Instagram TV, daarmee kan je langere video’s plaatsen.

Bij een instagram post (de foto’s die je plaatst) worden behalve een tekst ook veel hashtags gebruik zodat de foto makkelijk vindbaar is.

LinkedIn 

LinkedIn is het zakelijke platform wat vaak gebruikt wordt om een nieuw job of nieuwe werknemers te vinden. Tegenwoordig wordt er steeds meer content op gedeeld via LinkedIn Pulse en wordt het steeds meer een social media platform wat zakelijk ingezet wordt i.p.v. alleen maar een netwerk.

Periscope

Met Periscope kan je live video’s maken. Mensen kunnen tijdens zo’n live video chatten. Deze video’s kunnen gedeeld worden. Je kan voor verschillende categorieën zoeken welke kanalen live zijn op het moment dat je zoekt. Zo kan je rechtstreeks in een uitzending binnenvallen. Er is ook de mogelijkheid dat een kijker live in de uitzending komt en bijvoorbeeld een vraag kan stellen of iets kan delen. Je kan reageren en hartjes geven.

Pinterest 

Pinterest is net zoals Instagram heel visueel. Het grote verschil is dat je bij een Instagram foto geen link kan zetten, bij Pinterest juist wel. Je deelt via een website een afbeelding op Pinterest. Bekijk je deze afbeelding op Pinterest dan linkt deze naar het artikel.

Pinterest is voor een blog of bedrijf heel goed in te zetten. Deze wordt echter niet zo vaak genoemd en is wat mij betreft dik onderschat. 

Met minder werk krijg ik toch meer mensen op mijn vegan blog via Pinterest dan via Facebook. Bij Facebook verdwijnen je links ook ver in de feed na een tijdje. Bij Pinterest komen deze steeds weer boven. 

Met Pinterest kan je ook adverteren: promoted pins.

Quora

Op Quora kan je vragen stellen en iedereen kan hierop reageren. Op deze antwoorden kunnen mensen thumbs up doen. Antwoorden met veel thumbs up zullen hoger scoren. Quora wordt in Amerika heel veel gebruikt, maar is ook beschikbaar in het Nederlands.

Snapchat

Met snapchat maak je foto’s of korte filmpjes. Deze kan je van allerlei filters voorzien. De foto’s stuur je dan naar je vrienden. Je kan het openbaar of privé gebruiken. Wat je er plaatst blijft maar een beperkte tijd zichtbaar.

Sinds Instagram met stories begonnen is, zijn velen overgeschakeld van Snapchat naar Instagram.

Telegram

Telegram is een platform om berichten te versturen. Privacy staat al van het begin centraal. Het wordt als alternatief voor WhatsApp gebruikt.

Tiktok

Tiktok is een heel nieuw en snel populair wordend platform. De app wordt vooral door hele jonge mensen (kinderen) gebruikt, maar ik zie steeds meer volwassen er ook gebruik van maken. Dansjes doen en playbacken staat centraal.

Twitter

Je stuurt je boodschap met korte berichtjes (max. 280 tekens) de lucht in. Mensen kunnen hierop reageren, liken of je bericht retweeten. Hashtags woorden veelvuldig gebruikt zodat de boodschap gevonden kan worden.

WhatsApp

Met WhatsApp kan je berichten versturen. Via websites kan je vaak rechtstreeks de url doorsturen naar een WhatsApp contact. Het wordt zakelijk ook steeds meer ingezet voor klantenservice of voor ondersteuning van coachingklanten.

Met WhatsApp kan je ook groepen aanmaken en gezamenlijk communiceren. 

Youtube

Youtube is een heel populair kanaal. Voor velen (zeker de jongeren) vervangt dit tv-kijken. Ook als bedrijf is het interessant om video’s voor Youtube te maken. Youtube is namelijk de op één na (Google) grootste zoekmachine. Bovendien kan je deze video’s integreren in je blogberichten wat voor rijkere content zorgt en betere vindbaarheid van je blog.

Op welk social media kanaal moet je bedrijf zitten?

Er zijn zo veel social media kanalen dat het praktisch onmogelijk is om als bedrijf op allemaal te zitten. Zeker als je alleen bent of een klein bedrijf wordt het moeilijk om en je werk te doen en al die kanalen te onderhouden. Maar geen paniek, het is niet nodig. Maak een keuze.

Zie social media niet als pure platte promo. Laat mensen jou en je bedrijf beter leren kennen. Dat schept een band. Je zal de (potentiële) klanten die niet bij je passen afstoten en de juiste aantrekken.

Als je wilt weten op welke social media kanalen jij met je bedrijf actief moet zijn, dan moet je je eerst eens afvragen waar jouw doelgroep en klanten momenteel actief op zijn. Zowat iedereen zit op Facebook, dus een Facebook-pagina is eigenlijk een must. Ook als je wilt adverteren dan kan je met Facebook zeker je juiste doelgroep bereiken. Facebook heeft namelijk heel veel data zodat je de juiste personen kan targetten. Een SMMB kan je hierbij helpen.

Maar ook Instagram is heel populair. Je fans, ambassadeurs zullen je taggen in hun berichten. Behalve zelf leuke content op Instagram te zetten, kan je ook samenwerken met Instagram influencers.

Op welke social media kanalen ben jij allemaal actief? Ben ik er misschien eentje vergeten? Laat het me zeker weten onderaan deze pagina in een reactie.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Eén reactie

 1. Beste Elke,

  Nu de vrijheid als Facebook gebruiker steeds verder wordt ingedamd o.a. vanwege discriminatie, heb ik minstens 2 goede alternatieven. Al moet er nog wel het e.e.a. aan hun layout worden gesleuteld. Om echter met Facebook te kunnen concurreren.
  Dus een facebook gebruiker een alternatief zoekt is er o.a. Gab.com met o.a. 19.000 Nederlanders of Mewe.com en als laatste http://www.minds.com. De 1ste 2 kom je nog bijna nergens tegen op sites zoals deze.
  Een alternatief voor Linkedin is http://www.xing.com.
  Voor youtube kun je o.a. kiezen voor http://www.bigchute.com of diverse anderen.
  Ik ben pas sinds kort verder aan het kijken omdat zowel Facebook als Linkedin mij te veel beginnen te censureren.

  Ik hoop dat je er wat aan hebt. Mijn doel met social media is om in de tropen iets op te zetten m.b.t. het toerisme (vakantie resort).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?