Wat is een funnel?

Wat is een funnel?

Een funnel is in het Nederlands een trechter. Echter in de marketingwereld wordt meestal van het Engelse woord funnel gesproken. Een trechter is iets wat bovenaan heel breed is en onderaan smal. Je stopt er in één keer veel in en onderaan druppelt er wat uit.

Nu zie je je dit misschien voor je als je een navulbus afwasmiddel koopt en je dat in je kleine flesje met pompje wilt gieten, maar hoe werkt het nu bij marketing en sales?

Online sales funnel of marketing funnel uitleg

Met een funnel bepaal je de weg die een bezoeker van je site aflegt. Je laat deze bezoeker niet zomaar wat doen, maar hebt een strategie wat je zou willen dat die doet vanaf het eerste contact met jou tot klant en zelfs ambassadeur. 

Ze spreken vaak van marketing funnel of sales tunnel, maar eigenlijk zijn deze twee verweven tot één geheel. Ze los bekijken haalt niet veel uit want als je goeie marketing doet maar niks verkoopt, verdien je niks. En als je sales proces optimaal in elkaar zit, maar er komen geen potentiële klanten tot aan dat salesproces verkoop je ook niks. De twee gedeelten moeten mooi op elkaar aansluiten.

Welke stappen zijn er zoal?

Bezoekers krijgen

De eerste stap is dat mensen bij jou terecht komen. De bezoekers op je site. Dat kan op meerdere manieren:

  • via seo: men zoekt op google en komt op een blogpost van je terecht.
  • Via social media: jij of iemand anders deelt een blog van je op Facebook, LinkedIn of Pinterest. Of de link naar je blog staat in de link in je bio van Instagram, of als je meer dan 10.000 volgers hebt kan je de swipe up functie bij Instagram Stories gebruiken, de link naar je blogartikel kan ook in de bijschrijving van je Youtube-video staan.
  • Advertenties: Men komt op je website doordat men een advertentie van je heeft gezien. Dat kan er een zijn van Facebook, LinkedIn, Google, Youtube.

Leads krijgen

Van deze bezoekers maak je leads. Je krijgt hun contactgegevens. De bezoekers schrijven zich in op je nieuwsbrief, downloaden een gratis ebook of whitepaper, doen mee een gratis cursus of challenge, volgen een webinar, vullen een formulier in voor meer info over een product.

Bezoekers worden klant

Men vertrouwt jou en wilt het product of dienst hebben en gaan over tot de aankoop. Dat kan dus zowel een product zijn van je webshop, een deelnemer van je online cursus of een nieuwe coachingkant, iemand in je praktijk, …

Upsell

Deze klant koopt vaker bij je, je verkocht eerst iets kleins (bijv. een online cursus) en nadien wilt deze persoon ook persoonlijke begeleiding van je en wordt vip-klant.

Van klant naar ambassadeur

Iemand is zo enthousiast over je product of dienst dat deze dat tegen iedereen wil zeggen hoe goed het is. Of misschien wel over jou, dat je zo goed de persoon hebt begeleid, dat je klantenservice zo goed was. Ze spreken erover tegen anderen, delen het op social media en/of laten een recensie achter op Google of op je website.

Funnels maken

Als je een funnel wilt gaan maken, dan kan dat het makkelijkst met een groot stuk papier. Oldschool inderdaad, maar zo krijg je beter inzicht dan het onmiddellijk op je computer te gaan uitwerken.

Je zou nu denken dat je aan de bovenste stap moet beginnen, bezoekers trekken, maar het is beter om onderaan te beginnen. 

Wat is het hoofdproduct dat je verkoopt?, wat los je hiermee op?, wie kan je hiermee helpen?,…

Van daaruit ga je steeds een stapje terug, wil je eerst een kleiner product (dienst verkopen), bekijk dan een afgeleide van je hoofdproduct. Het moet namelijk nadeloos op elkaar aansluiten wil je de conversies zo hoog mogelijk hebben. 

Ook met je weggever (bijv. ebook) moet het aansluiten. Als dit niet rechtstreeks te maken heeft met je hoofdproduct dan ga je waarschijnlijk de verkeerde mensen trekken. En de eerste stap bezoekers trekken moet ook weer aansluiten op hetgeen jij verkoopt. Schrijf blogs, maak interessante en leuke content voor social media voor exact dat publiek dat jij wilt trekken voor je hoofdproduct. 

Zodra je op papier een mooie route hebt uitgetekend die je wilt dat iemand aflegt, kan je deze stapje voor stapje verder gaan uitwerken. Je kan best ook zo veel mogelijk van deze stappen automatiseren. Zo bespaart het je veel tijd in de uitvoering en kan jij tijd steken in wat echt belangrijk is.

Voor verschillende producten kan je trouwens verschillende funnels maken. De weg van product A gaat bijvoorbeeld van advertenties naar een webinar naar de verkoop van je product. Product B gaat van SEO naar een gratis ebook, naar een verkoop van klein product (tripwire) naar verkoop hoofdproduct.

Funnel optimaliseren

Je kan aan elk knopje van de verschillende stappen gaan draaien om je funnel verder te optimaliseren. Zodra er ergens in het geheel iets niet goed werkt, kan je dieper bekijken waar het probleem zit. 

Maar ook als je funnel wel zijn werk doet, valt er nog wat te optimaliseren.

Je kan bijvoorbeeld een 2de optin-pagina (de pagina waarop mensen hun e-mailadres achter laten en een lead worden) aanmaken en deze splittesten tegen de oude. Zo kan je zien welke van deze twee het best converteert. 

Als je momenteel wacht tot mensen spontaan een recensie op je site achterlaten of op social gaan delen hoe geweldig ze jouw product vinden, dan kan je daarvoor een systeem gaan uitdenken. Je kan hen – na de bestelling – vragen dit te delen op bijv. Facebook. Of je kan na x aantal tijd automatisch een e-mail sturen met de vraag of ze een recensie willen achter laten op je website.

Het handige is in de online wereld dat je alles kan gaan meten. Als een advertentie in een magazine plaatste, was het maar gokken hoeveel mensen daarvan in je winkel kwamen.

Nu met Google analystics krijg je heel veel inzicht, je kan een Facebook pixel op je website plaatsen waardoor je je conversies van je advertentie kan meten, je kan zelfs software installeren waardoor je kan zien wie hoe ver scrolt en waar op klikt. 

Verder kan je gaan segmenteren, zodat niet iedereen dezelfde mails krijgen. De mails zijn bijvoorbeeld afhankelijk of men al iets gekocht heeft, of men op bepaalde pagina’s op je website geweest is,… 

Er is dus heel wat mogelijk om je funnel verder te optimaliseren.

Meer over funnels

Wil je nu meer weten over funnels en elk afzonderlijk stapje meer in detail gaan bekijken, dan kan ik je het boek De online marketing Tornado aanraden. Dit is het meest complete boek dat ik ben tegen gekomen en het volledige model bespreekt i.p.v. een afzonderlijk geheel. Voor de prijs hoef je het zeker niet te laten. Ze geven het boek namelijk gratis weg. Het enige dat je betaald zijn de druk- en verzendkosten.  

Heb jij al een funnel of ga je er nu mee aan de slag? Laat het me zeker weten onderaan in een reactie.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?