Generatepress (premium) review – beste WordPress theme?

Generatepress premium review van dit wordpress theme

Om een snelle website te kunnen maken ben ik beginnen testen met Generatepress premium. In deze review deel ik je mijn ervaring ermee.

Mijn ervaring met Generatepress

Zelf ben ik een grote fan van Elementor en had dit ook op al mijn websites draaien. Het werkt prettig, je ziet alles visueel en je kan er alle kanten mee uit. 

Toen er de Google update kwam waarbij meer rekening gehouden zou worden over core web vitals heb ik een cursus gevolgd over hoe deze te verbeteren. Eén van de belangrijke zaken is het overstappen op een snellere server waardoor ik ook Cloud86 ben gaan uitproberen.

Het andere belangrijke punt was om niet met een pagebuilder te werken. Nu heb ik mijn favoriete pagebuilder niet meteen de deur uit gedaan en heb ik de andere zaken ter verbetering van de core vitals uitgevoerd, maar ben ik wel met nieuwe websites gaan testen zonder pagebuilder en met Generatepress.

Eerste installeerde ik de gratis versie van Generatepress. Alles zag er netjes uit. Op zich kan je daar perfect je website mee beginnen, maar zelf was ik wel wat meer gewoon. Ik miste eigenheid en ik wil toch altijd graag allerlei dingen kunnen aanpassen. Daarom dat ik Generatepress premium heb aangeschaft. Meteen de lifetime versie zodat we niet elk jaar met een betaling zitten.

Met de Premium versie kan ik wel zelf een thema gaan bouwen en dat vind ik interessant. Dat was ook altijd een functie die ik van Elementor Pro gebruikte. Zelf het thema bouwen, zelf dingen kunnen bepalen, zelf voorwaarden kunnen instellen wat op welke pagina wel/niet getoond moest worden.

Zeker in combinatie met Generateblocks kan je er je eigen layout mee gaan maken. Ik vind het wel minder intuïtief werken dan met een pagebuilder, maar het grote voordeel is dat de website echt een heel stuk sneller is. Dat merk ik al als ik doorheen de pagina’s en blogs navigeer en ook als ik de website met en zonder builder door Google Speed Insights gooi, krijg ik daar ook verschillende resultaten waarbij Generatepress als winnaar uit de bus komt.

Wat is Generatepress?

Generatepress is een lichtgewicht WordPress thema dat zich richt op snelheid en stabiliteit. Door gebruik te maken van Gutenberg en zo min mogelijk code te produceren zullen websites gebouwd met Generatepress makkelijk en snel toegankelijk zijn.

Je kan het gratis downloaden en er een snelle website mee bouwen. Wil je meer aanpassingsmogelijkheden dan kan je gebruik maken van GP Premium, de pro versie die zelfs een page builder overbodig kan maken.

Ook de oprichter van Perfmatters (een plugin om de snelheid van je website te verbeteren) is te spreken van Generatepress. Hij vind het het beste thema voor de performance van je website zonder dat je moet inboeten op gebruiksvriendelijkheid en design. Een thema dat toekomstgericht gebouwd en is rekening houdt met Google Core web vitals.

Reviews Generatepress

Generatepress is een heel populair WordPress thema. Wil je een nieuw theme gaan installeren dan zie je Generatepress meteen staan bij de populairste thema’s. Je ziet daar ook ,als je een beetje verder klikt, dat Generatepress maar liefst 5 sterren krijgt. Meer dan 1300 mensen hebben al hun beoordeling uitgebracht.

Review generatepress theme

In totaal is GeneratePress zelfs bijna 4 miljoen keer gedownload. 

Generatepress premium

Met Generatepress premium kan je een heel stuk meer dan met de gratis versie. Wil je je website van persoonlijkheid en branding voorzien, wil je je eigen thema kunnen samenstellen of gebruik maken van de site library met heel wat kant-en klare designs dan zou ik het zeker niet nalaten om de upgrade naar de premium versie te doen.

Prijs

Voor de kostprijs hoef je het al zeker niet te laten trouwens. Generatepress Premium kost per jaar slechts $59 (ca. €52). En het mooie is dat je dat niet per website die je hebt hoeft aan te schaffen maar dat je het voor 500 websites kan gebruiken. 

Al de websites die je dus hebt of wilt gaan maken kan je voorzien van deze premium versie voor dit laag bedrag. Je mag het ook gebruiken als websites voor je klanten wilt bouwen.

Je kan ook de lifetime versie kopen waarbij je lifetime updates en lifetime premium support krijgt. Zelf heb ik hiervoor gekozen. De prijs is dan $249, wat op dit moment neer komt op zo’n €220. Ben je binnen de 30 dagen niet tevreden dan kan je je geld terug vragen. 

Theme builder

De reden dat ik voor de premium versie gekozen heb is omdat je daarbij gebruik kan maken van de theme builder. Je kan hierbij de gratis plugin Generateblocks gaan installeren om zelf je thema samen te stellen. 

Deze theme builder maakt volledig gebruik van de block editor Gutenberg wat standaard WordPress is. Hierdoor blijft de code zo schoon mogelijk en kan je toch aan de slag met het maken van je thema.

Zo kan je een layout gaan bouwen voor je blogpagina waarbij je door middel van dynamische block elements kan bepalen waar de featured image, de tekst, de auteur, datum,… moet staat. Bij de datum kan je zelfs kiezen of je de aanmaakdatum toont of de datum dat het artikel geüpdatet is.

Behalve je blogpagina kan je zo ook andere pagina’s gaan bouwen, maar ook losse elementen. Zo kan je een CTA gaan ontwerpen en meegeven dat die onder elk blogbericht te voorschijn moeten komen, vlak onder de auteursbox (die je ook zelf kan samenstellen).

Display rules in generatepress

Site library

Activeer je de module site library dan kan je uit kant-en-klare template designs gaan kiezen. Heb je een design gekozen dan kan je dit installeren inclusief de nodige plugins en eventueel ook demo inhoud zodat je visueel de volledige site in orde hebt. Deze kan je nadien dan gaan aanpassen met je eigen beelden en teksten.

De site library is zeker ideaal om een mooi design te krijgen zonder dat veel van designen hoeft af te weten, zonder in de code te moeten zitten, maar ook zonder veel te moeten af weten van het bouwen van je pagina’s met Gutenberg. 

Zeker dit laatste vind ik een groot voordeel wat het werkt allemaal net wat moeilijker dan met een pagebuilder (waarbij je met drag-and-drop werkt). Maar zodra je een kant-en-klare layout geïnstalleerd hebt is het gewoon een kwestie van alles aan de passen. De basis staat dan namelijk al klaar.

Site library in Generatepress

Meer functies

De theme builder en de site library zijn de twee belangrijkste functies van deze pro variant, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden t.o.v. van de gratis versie.

  • Meer controle over styling: spacing, typografie, achtergrondbeelden 
  • Woocommerce: meer controle en flexibiliteit over je WooCommerce shop
  • Advance hook system: met het hook systeem kan je eender waar stukjes gaan toevoegen aan je thema. Op deze manier kan je onder ieder blogbericht een CTA tonen, bovenaan een artikel een advertentie,…
  • Header geschikt voor mobiel
  • Secundaire navigatie: je hebt de mogelijkheid een secundair menu toe te voegen met dezelfde opties als je andere menu
  • Sticky menu: mogelijkheid om je menu sticky te maken waardoor deze zichtbaar blijft en bezoekers makkelijker kunnen navigeren. Je kan ook instellen dat als je naar beneden scrollt, dat het menu dan verdwijnt en bij het naar boven scrollen terug verschijnt.
  • Infinite scroll: mogelijkheid om infinite scroll in te stellen op blogoverzichten.
  • Off-canvas panel: hiermee kan je een overlay creëren waarop extra info of nog een extra menu staat.
  • Geavanceerd layout systeem: hierbij kan je regels gaan instellen wanneer een bepaald onderdeel van je layout getoond moet worden. Je kan een blok die je gemaakt hebt tonen op alle pagina’s of bijvoorbeeld enkel bij de blogberichten van een bepaalde categorie. Daarbij kan je ook nog bepaalde pagina’s gaan uitsluiten.
  • Blog kolommen: bij het overzicht van je blogpagina hoef je niet alle blogberichten onder elkaar te tonen. Je kan ze met de premium versie ook in meerder kolommen zetten. Dit heeft persoonlijk mijn voorkeur omdat ik vind dat je dan beter in een oogopslag de blogberichten ziet staan.

Voordelen van Generatepress

Generatepress heeft heel wat voordelen en is daarom ook een geliefd theme dat je op steeds meer website vindt.

Snelheid

Waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom je voor Generatepress zou kiezen is omdat dit thema speciaal gebouwd is op snelheid en performance. Dit is niet alleen aangenamer voor een bezoeker maar ook Google apprecieert snelle websites door ze hoger te ranken in de zoekresultaten.

Uiteraard heeft snelheid ook met andere zaken te maken. Zo is het ook belangrijk dat je gebruik maakt van een snell hosting, dat je je afbeeldingen optimaliseert (en eventueel gebruik maakt van een CDN) en dat je caching installeert. 

Nog iets wat meespeelt is het aantal plugins. Als jij een hele hoop plugins installeert waarvan sommige met slechte code, dan zal dat ook je site vertragen. Nu heb je met Generatepress premium heel wat mogelijkheden waardoor je niet tig plugins hoeft te installeren. 

Generatepress is ook gebouwd met zo min mogelijk code wat de snelheid zeker ten goede komt.

Generatepress website snelheid en performance

Gutenberg

Werk je al wat langer met WordPress dan zal je de overgang van de oude teksteditor naar de nieuwe Gutenberg hebben meegemaakt. Dat was voor velen even wennen, maar uiteindelijk heeft het wel wat voordelen. Door met blokken te gaan werken heb je meer mogelijkheden met je pagina’s. 

Generatepress maakt volledige gebruik van Gutenberg, ook met de eigen theme builder. Door deze basis aan te spreken vermindert dit weer een hele hoop code wat de snelheid ten goede komt. Bovendien is het voor gebruikers ondertussen een vertrouwde manier van werken.

Compatibel met plugins

Generatepress is compatible met andere plugins. Je kan het ook gebruiken in combinatie met het webshopsysteem Woocommerce. Bij de premiumversie van Generatepress kan je gebruik maken van de eigen builder, maar het is ook compatibel met page builders zoals Elementor en Beaver Builder.

Aanpasbaar

Met de gratis versie kan je via de customizer enkele zaken aanpassen zodat je je logo en huiskleuren kan gebruiken. Wil je hierin nog een stap verder gaan dan kan je met de premium versie vergevorderde aanpassingen uitvoeren. Het is minder WYSIWYG dan een theme builder, maar eens je de manier van werken door hebt gaat het toch wel vlot.

Modules activeren

In Generatepress kan je modules gaan activeren of deactiveren. Onderdelen die je niet gebruikt hoef je zo niet op te zetten waardoor hier ook geen code geladen hoeft te worden.

Ook top op mobiel

Uiteraard is een thema deze tijd mobile responsive. Maar bij Generatepress heb je ook de mogelijkheid om voor mobiel bepaalde zaken anders in te stellen dan op desktop. Hierdoor krijgt elke device de best mogelijke weergave. 

Aangezien dat bij de meeste websites meer dan de helft van alle bezoekers via zijn mobieltje komt, is het belangrijk om het design ook hier even te checken en indien nodig nog wat te finetunen.

Beschikbaar in 25 talen

De plugin is maar liefst in 25 talen beschikbaar. Hiervoor heeft de actieve community gezorgd. Sommige talen zijn gedeeltelijk vertaald, maar van andere talen is alles van de premium plugin al vertaald en Nederlands hoort hierbij. Ook Spaans, Chinees en Fins zijn al voor de volle 100% vertaalt. Hongaars en Zweeds voor toch al respectievelijk 92 en 90%.

Support

Geneatepress heeft een eigen support forum wat heel actief is. Hier kan je terecht met al je Generatepress gerelateerde vragen. Op weekdagen zal het support team je vragen beantwoorden binnen 12-24 uur en in het weekend binnen 12-48 uur.

Als je vragen hebt over thema-specifieke filters en css code of hulp wilt bij basis elementen dan zullen ze je ook verder helpen door basis voorbeelden te geven en je in de juiste richting te sturen.

Support generatepress

Conclusie Generatepress review

Mijn bestaande website ga ik (voorlopig) laten zoals ze zijn met gebruik van Elementor en hello theme. Ik heb ze geoptimaliseerd waardoor ze beter voldoen voor de Core web vitals.

Met mijn nieuwe websites, alvast 2 om te beginnen heb ik gekozen om de stap naar Generatepress Premium te maken. Ik merk een duidelijk verschil in snelheid en aangezien het hierbij om internationale projecten gaat, denk ik dat dit extra nodig is om een goed plekje in Google te kunnen krijgen.

Na het uittesten van Generatepress premium was ik aangenaam verrast over de vele mogelijkheden. Het werkt dan wel iets minder intuïtief dan een pagebuilder maar de snelheid in combinatie met toch je eigen thema te kunnen bouwen is voor mij een grote plus.

Maak jij al gebruik van Generatepress of ben je het van plan te gebruiken? Laat dan zeker even een reactie achter onderaan deze pagina.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?