Sinds enkele jaren gebruik ik Grammarly. Ik was eerst met de gratis versie gestart en een tijdje later heb ik de upgrade gemaakt.
Wat is Grammarly?
Grammarly is een tool (software) om je Engelse teksten te checken op spelling en grammatica.
Het is heel eenvoudig te gebruiken voor zowel je blogs in wordpress, als op social media, je mail en je documenten.
Je kan de Grammarly app installeren voor Word, voor macOS, windows en er is een extensie voor Chrome.
Je kan ook de app Grammarly keyboard installeren voor je iPhone, iPad of Android. Hiermee krijg je op je toetsenbord op je smartphone onmiddellijk correcties te zien.
Je kan Grammarly instellen op Amerikaans, Brits, Canadees of Australisch Engels. Hierin zit namelijk een verschil. In Amerika gebruiken ze color, daarbuiten is het colour. En zo zijn er nog heel wat woorden zoals canceled vs cancelled, center, centre, …
Grammarly free vs premium
Ik zie regelmatig advertenties van Grammarly, als gratis grammatica controle. Dat klopt enerzijds, je kan de basisversie gratis gebruiken, maar wil je toegang tot alles dan kan je betalen voor de premium versie.
Grammary free
De gratis versie is ook echt gratis. Dit is niet een 14 dagen trial of zo, je kan het blijvend gratis gebruiken. Met de gratis versie kan je spelling en grammatica checken.
Wil je echter meer, dan ben je misschien verder geholpen met de premium versie.
Grammarly premium
Bekijkt ook de puntuation, context en zinstructuur
Je kan ook kijken of je tekst plagiaat is. Dat kan handig zijn als je met gastschrijvers of freelance schrijvers werkt.
Behalve spelling en grammatica checkt grammarly ook “the Tone of voice”, dus hoe je iets zegt. En als je in één alinea drie keer hetzelfde woord gebruikt, krijg je daar ook een melding van.
De premium versie kost $29,95 per maand, $59,88 per kwartaal of $130,95 per jaar (komt neer op $11,66).
Zelf heb ik voor jaarlijkse betaling gekozen omdat dat een pak goedkoper is.
Zullen je teksten perfect zijn? Nee, maar ze zullen wel een heel stuk beter zijn. Dit is zo het geval bij wie de moedertaal Engels is, dus zeker als dit niet je gebruikelijke taal is.
Heb je geen mens meer nodig die je teksten na leest? Voor mijn blogs doe ik dat niet, als iemand me nog op iets wijst kan ik het nog altijd aanpassen. Als jij betaald wordt voor het schrijven van teksten, of je schrijft een boek in het Engels, dan kan je deze best door een proeflezer laten nalezen.
Grammarly mijn ervaring
Ik heb een kookblog en enkele jaren later ben ik deze aan het vertalen geweest in het Engels. Nieuwe blogberichten en recepten maak ik nu steeds in het Nederlands en het Engels. Maar er was één groot probleem, mijn Engels is niet schitterend.
Ik maak ook mijn Youtube-videos in het Engels en daar zal je merken dat het niet supervlot gaat. Voor mij was dat geen reden om er niet mee te beginnen, maar juist een reden om zo Engels te kunnen oefenen.
Ondanks dat wilde ik niet dat mijn teksten extreem belabberd waren dus ging ik op zoek naar een oplossing. Eerst zocht ik een vertaler Nederlands-Engels via Fiver. Ik zocht een goedkope omdat ik niet veel budget had, maar de tekst was nog slechter dan als ik dat zelf deed. Bij de ingrediënten stond bloem, wat in het Engels flour is. Dat werd vertaald naar flower, ook bloem maar niet de juiste in de context.
Dus ik liet het daarbij. Er stonden nog veel meer vertalers op en deze waren waarschijnlijk veel bekwamer, maar voor de goeie had ik niet het budget. Zeker niet omdat het een startproject was en niet de volledige focus zou krijgen.
Dus ik ging op zoek naar andere oplossingen en kwam zo uit bij Grammarly. Eerst download ik de gratis versie. Ik was meteen enthousiast, komma’s, spelfouten, zinsconstructies werden meteen aangeduid en met een simpele klik kon ik de fout oplossen. Dus ik upgrade later naar de volledige versie.
Ik gebruik het dus rechtstreeks in WordPress bij mijn blogs, maar ook op mijn iPhone voor als ik Instagram post maakt.
Als ik Webinargeek gebruik, moet ik de chrome extensie van Grammarly uitzetten omdat het anders niet compatibel is. Maar verder heb ik er nog geen problemen mee gemerkt.
Heel benieuwd of jij Grammarly al kent en of je er eventueel ervaring mee hebt. Laat het me zeker weten in een reactie onderaan deze pagina.