The Compound Effect van Darren Hardy – boek review

The Compound Effect - Darren Hardy - review in het Nederlands

Ik kwam het boek The Compound Effect eind vorig jaar toevallig tegen. Het klonk me interessant dus heb het aangeschaft. In deze boek review vertel ik je er meer over.

Met kleine stapjes grote resultaten bereiken, klinkt dat niet fantastisch. Ik ga dit boek nog meermaals lezen om me hierop gefocust te houden.

The Compound effect

The Compound effect is een boek dat voor het eerst verscheen in 2010. In september 2020 kwam er een speciale versie voor het tienjarig bestaan. Op de cover staat ook “10th anniversary edition”. Het is een echte bestseller want er zijn al meer dan een miljoen exemplaren van verkocht.

Voor je financiën én je persoonlijke leven

Door de ondertitel “Jumpstart your income, your life, your success”, zie je dat dat het boek niet enkel om financiën gaat. Dat zou je misschien eerst kunnen denken aangezien Einstein compound interest ooit het achtste wereldwonder noemde.

Maar de Compound effect laat zien dat deze mooie resultaten niet alleen bij interesten bestaat, maar in alle facetten van je leven. Zo deelt Darren Hardy hoe hij het principe van Compound effect toepast in zijn relatie met zijn vrouw.

Praktische tips

Het is een boek dat je kan ordenen onder de categorie persoonlijke ontwikkeling of mindset, maar het is totaal geen zweverig boek. Het geeft je juist hele praktische tips waar je mee aan de slag kan en heeft genoeg voorbeelden om dat duidelijk te maken. 

Nederlands – Engels

Ik ging eerst op zoek naar een versie in het Nederlands. Ik versta wel redelijk goed Engels, maar lezen is toch nog iets anders. Toen ik het boek Awaken the giant Within van Tony Robbins las, ging dat heel moeizaam.

Die Nederlandstalige versie van the Compound effect bestaat jammer genoeg niet. Ik twijfelde dus eerst om het dan te kopen, maar besloot dat toch te doen. Heel blij dat ik dat gedaan heb want het boek was heel vlot te lezen, ondanks dat ik een trager lezer ben.

The Compound Effect - Darren Hardy - review in het Nederlands

De inhoud

Het boek start met een boodschap van Tony Robbins, een beetje uitleg over de tiende verjaardag van het boek en een intro. Daarna ga je meteen de diepte in met verhalen en praktische tips. Dit is onderverdeeld in 6 hoofdstukken.

  • The Comound effect in actie
  • Keuzes
  • Gewoontes
  • Momentum
  • Invloeden
  • Versnellen

Hetgeen je bereikt is een optelsom van de keuzes die je maakt, het gedrag dat je vertoont, de gewoontes die je aanneemt en tijd. 

In het hoofdstuk gewoontes krijg je in 5 stappen te zien hoe je kan stoppen met slechte gewoontes. Vervolgens leer je in 6 stappen hoe je die kan omzetten in goede gewoontes.

Momenten of zoals Darren Hardy het noemt Big Mo, vond ik een heel interessant hoofdstuk. Het kan een hele tijd duren vooraleer je effect ziet van je kleine acties, maar op een gegeven moment krijg je momentum. Alles wordt dan veel makkelijker, lijkt vanzelf te gaan en je bent niet meer te stoppen. Dit is het punt waar je naartoe wil werken.

Darren deelt ook hoe hij zijn ritme registreert. De acties die hij wil zetten die belangrijk voor hem zijn zowel qua business, gezondheid als om zijn relatie met zijn vrouw en kinderen naar een hoger niveau te tillen. Dit registreren kan je zelf ook zo toepassen of er je eigen variant ervan maken.

Hij kijkt ook naar verschillende facetten die van invloed op je kunnen zijn. Door hier bewust naar te kijken kan je hierin zelf gaan kiezen wat je toelaat en wat niet. Welke media en mensen wil je niet meer toelaten en welke juist meer? Het is heel krachtig een persoon te hebben die je verantwoordelijk houdt voor je acties en jij hem/haar. Ook een mentor kan dit weer versterken.

Hoe je alles kan versnellen en vermeerderen? Doe net dat stapje meer dan van je verwacht wordt. Dat beetje kan je succes nog vergroten.

Zowel positief als negatief

De Compound effect kan zowel positief als negatief werken zoals je in één van de voorbeelden kan zien. Slechts een klein verschil van andere actie kan na enkele jaren een groot verschil voor je betekenen. Elke dag een koekje meer eten kan op lange termijn het gevolg geven dat je te zwaar wordt. Elke dag 5 minuten sporten kan je na enkele jaren heel fit maken.

Ga jij dit effect voor je of tegen je laten werken?

Bestel het boek bij bol.com >>

Bestel het boek bij Amazon >>

Darren Hardy

Darren Hardy is al meer dan 25 jaar een succes mentor. Met een moeder die hem niet wilde groeide hij alleen met zijn vader op. Deze leerde hem om niet naar de omstandigheden te kijken maar naar je eigen acties, net een beetje verder gaan dan de rest. 

Op zijn 18e startte hij zijn eigen bedrijf en binnen de 5 jaar draaide dit al meer dan een miljoen op een jaar. Deze ervaringen en zijn interviews met succesvolle mensen deden hem ontdekken dat door te doen wat anderen niet doen, door als de uitzondering te leven, dat je uitzonderlijk succes kan bereiken.

Behalve The Compound effect schreef Darren Hardy nog enkele boeken:

Review van The Compound effect

Vaak lezen

Toen ik het boek uit had zei ik tegen mijn vriend: “Dit is een boek dat we eigenlijk elk jaar eens moeten lezen”. Sommige dingen weet je misschien wel, maar door de dagdagelijkse dingen ga je op den duur vervallen in oude gewoontes. Door dan het boek nog eens door te nemen, kan dat heel goed zijn voor je motivatie, een opfrissing om het opnieuw goed aan te pakken, terug bewust te worden.

Kleine stappen voor groot resultaat

Het mooie is dat je geen grootse dingen hoeft te doen om succesvol te worden. Juist door kleine acties consistent te doen behaal je vaak de grootste resultaten. Je stapelt zo alle kleine bouwsteentjes op zoal ik ook vermeld in mijn cursus Affiliate Vibes

Ik ben zelf een grote fan van dit principe en het boek laat zien dat je het dus niet enkel met je financiën of business kan toepassen, maar dat je het ook kan gebruiken om je gezondheid, relatie, sportprestaties,… te verbeteren.

Doordat de acties vaak heel klein zijn, beginnen veel mensen er niet aan omdat de grote resultaten pas op langere termijn zichtbaar zijn. Toch moet je het eens een poos de kans geven zodat het ook voor jou kan werken.

Samenvatting om actie te ondernemen

Na elk hoofdstuk krijg je een samenvatting met daarbij stappen die je kan doen om meteen actie te ondernemen. Dit is heel handig. Het zorgt ervoor dat je meteen aan de slag gaat én als je het boek vaker wilt bekijken hoef je niet per se alles opnieuw te lezen, maar kan je aan de slag met de stappen die bij elk hoofdstuk staan.

Heb jij het boek The Compound Effect al gelezen? Wat is jouw ervaring ermee? Wil je het ook gaan lezen? Laat dan zeker een reactie achter onderaan deze pagina.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?