Tips bij thuiswerken voor meer productiviteit en geluk

Tips bij thuiswerken voor meer productiviteit en geluk

Nu in coronatijd moeten heel wat mensen verplicht thuiswerken. Online ondernemers zoals ik doen dat sowieso altijd al. Voor sommige is dat zelf een reden om geen online ondernemer te worden, voor anderen dan weer de hoofdreden.

Zelf werk ik sinds dit jaar al 10 jaar van huis uit. Het eerste á twee jaar ging ik nog regelmatig ter plaatse ergens freelance werk doen, maar de laatste jaren werk ik alleen maar van thuis. Dus ik kan je wel wat tips meegeven hoe je ook als je thuis werkt meer gedaan krijgt.

Wat kan een probleem zijn als je thuiswerk?

Thuis werken heeft heel wat voordelen, zoals we zo dadelijk zullen bekijken. Maar veel mensen ervaren ook heel wat nadelen. We gaan eerst eens kijken welke dat zoal zijn en hoe we er zo min mogelijk last van kunnen hebben.

Sociaal contact missen

Mijn beste vriend zei vroeger altijd: “zoals jij altijd thuis werken dat zou ik niet zien zitten. Ik zou mijn collega’s te hard missen.” Zo zijn er veel mensen en is dat bij velen nu ze thuis werken` ook een fel gemis.

Ik denk dat hier ook een groot verschil is tussen introverte en extraverte mensen. Extraverte mensen hebben het waarschijnlijk moeilijker met thuis werken dan introverte. 

Hoe weet je nu tot welk type jij behoord? Het kan namelijk zijn dat je wel graag bij andere mensen bent, maar toch introvert bent. 

Je kan eens kijken waar jij het meeste behoefte aan hebt na een drukke, stresserende dag. Is dat rustig op jezelf iets doen, of is dat met vrienden weg gaan. Van welke twee laad jij het meeste op? Als jij op een leuk feestje met heel wat mensen was, ben je de volgende dag dan extra energiek, of moet je er toch even van bekomen, ook al was het heel leuk en gezellig?

Als je merkt dat je het contact fel mist, dan kan je eens kijken op welke manieren jij wel sociaal kan zijn. Ik zal enkele voorbeelden geven:

  • Je skypet op het einde van de werkweek met je collega’s en hebt wat lol met elkaar. Even gewoon leuk doen zoals aan de koffiemachine zonder het over werk te hebben.
  • Je gaat in een mastermind. Zelf spreek ik mijn mastermind elke twee weken via skype. Zo sta ik er niet alleen voor en kan ik ook brainstormen met de rest. Als online ondernemer heb je soms ook behoefte dat iemand je eens anders laat kijken zodat je betere keuzes kan maken. Kijk eens met welke mensen jij dat zou kunnen doen.
  • Je kan afspreken met vrienden of familie om samen te gaan wandelen. Zelf spreek ik soms door de week met een vriendin af om een wandeling te doen en daarna drinken we samen nog iets. Je kan ook eens een wandeling of fietstocht maken langs familie of vrienden die dichtbij wonen.

Werk en privé te fel door elkaar

Als je thuis werkt kan je je soms onrustig voelen door huishoudelijke klussen. Je moet aan het werk, maar je ziet dat er nog strijk en afwas staat. Probeer hier bepaalde uren voor werk en voor privé te houden. Anders sta je tijdens werktijd de afwas te doen en ben je ’s avonds laat nog aan het werk. Dit is zeker iets wat mij ook niet altijd lukt en me soms wel een onrustig gevoel geeft.

Je kan ook eens kijken hoe je sommige klusjes kan vergemakkelijken. Enkele jaren geleden had ik een robotstofzuiger. Dit gaf meer rust aangezien de vloer zo altijd proper bleef. Waarschijnlijk ga ik er wel terug eentje aanschaffen.

Aan de andere kant kan het ook weer handig zijn dat je het een beetje kan mengen. Zo is het ’s avonds misschien nog te koud om in de tuin te werken en kan je dat door de dag op een zonnig moment doen en daarna je werk doen. 

Het is een beetje zoeken naar een goed ritme zodat je werk je privé niet in de weg zit en omgekeerd.

Je kan ook uren afspreken, met jezelf of met je gezin wanneer er gewerkt wordt en wanneer er vrij gehouden wordt. Bijvoorbeeld na een bepaald uur mag er niet meer gewerkt worden en is het tijd om samen iets te doen of iets voor jezelf te doen. Die bepaalde dag is het tijd om het huis op orde te brengen. 

Door er een vaste structuur in te brengen zal het makkelijker worden om privé en werk samen in één huis te laten versmelten.

Gestoord worden

Zelf had ik op werk vroeger meestal last van gestoord te worden. Net terwijl jij lekker bezig was kon die collega over koetjes en kalfjes beginnen. Thuis werkte ik dan rustiger. Met mijn vriend is het soms ook wel afspreken of aangeven, nu ben ik juist in flow, ik wil even doorwerken, of wanneer zit jij waar te werken want ik wil video’s opnemen,…

De hond ligt meestal te slapen dus daar heb ik weinig last van. Als ik video’s opneem durft hij wel eens te blaffen, zodat ik stukjes opnieuw moet doen en wat meer werk heb om de video te editten. Maar dat val al bij al nogal mee.

Als je kinderen thuis hebt, dan kan het wat lastiger zijn. Je moet ze misschien wat helpen met schoolwerk of ze zijn net luidruchtig net als je een zoom-sessie hebt. 

Nu iedereen in hetzelfde schuitje zit en thuis werken gewoner wordt, denk ik dat we allemaal wat meer begrip voor elkaar moeten hebben. Ja de hond kan ineens blaffen tijdens een zoom, maar bij de andere kunnen ineens de kinderen voor het scherm springen, of kan de postbode ineens je pakje leveren.

Online meetings zullen zeker informeler worden (aangezien die dingen nu eenmaal gebeuren) dan dat als dat in een meeting op locatie was. Dat maakt het ook weer menselijker.

Als jij in je huis vaak gestoord wordt en productiever wilt worden dan kan je afspraken gaan maken met de rest van het gezin. Bijvoorbeeld van uur x tot uur y wil ik niet gestuurd worden want dan schrijf ik bepaald teksten. Of je kinderen een leuke of leerzame bezigheid geven terwijl jij in een zoom-meeting moet. Als ieder in het gezin duidelijk aangeeft wat hij of zij nodig heeft, zal dat al heel wat frustraties schelen.

Zo kan je ook een ruimte inrichten als je thuisbureau. Als jij daar aanwezig bent, kan je rustig aan het werk. Eventueel kan je een bordje aan de deur hangen op momenten dat je zeker niet gestoord mag worden. Bijvoorbeeld als je een video opneemt of in een meeting zit.

Thuis werken heeft ook heel wat voordelen

Je eigen plek kiezen en veranderen

In je eigen huis kan je zelf kiezen waar je wilt werken. Zelf wissel ik regelmatig van plek. ’s ochtends begin ik meestal aan de keukentafel. Namiddag ga ik vaak boven aan mijn bureau zitten. Mijn vriend zit meestal aan de tafel in de woonkamer en soms ook op het bureau. Ik merk dat ik sommige taken beter gedaan krijg op bepaalde plekken in huis.

Ook door van plek te wisselen kan je andere inzichten krijgen. Als je vastgeroest op één plaats zit, kan je soms het gevoel krijgen dat je ook vastgeraakt in je werk en dat het niet meer vlot. Dan kan even op een andere plaats gaan zitten helpen om nieuwe ideeën te krijgen.

Toen ik vroeger in loondienst werkte en het was mooi weer dan vroeg ik aan mijn baas of we geen laptop kregen zodat we op het terras konden zitten. Hij dacht natuurlijk dat het een grapje was, maar ik meende het. Vanaf het moment dat het warm genoeg is, werk ik buiten. Zelf ben ik dan veel productiever. De zon geeft me dan veel extra energie.

Maar het kan zijn dat dat voor jou totaal niet werkt. Daarom zou ik zeggen, probeer eens allerlei plekjes uit om te werken en kijk waar dat voor jou het beste gaat.

Pauzes kiezen

Misschien had jij op je werk vaste pauzes, maar als je thuis werkt kan je die zelf kiezen. Je kan ze dan eens wat langer of korter maken, net maar hoe het uitkomt. En het leuke is dat je er ook een eigen aanvulling aan kan geven. Zo ga ik rond 15u een wandeling maken met de hond.

Als ik ergens op een kantoor werkte dan voelde ik toch wel de verplichting om te blijven zitten. Ook al merk je dat je minder productief aan het worden bent. Terwijl het juist dan goed is om even van dat scherm weg te gaan en de benen te strekken. Even iets te drinken halen, een klein blokje om te gaan, een 10 minuten warkout doen,… en je kan er weer tegen.

Niet meer in het drukke verkeer

Heel veel mensen besteden uren per week aan in de file te staan of op de trein te zitten. Als je thuis werkt, hoeft dat niet. Je bent onmiddellijk op je werk. Doordat dit je heel wat tijd bespaart kan je die tijd in andere dingen stoppen. Zelf werk ik meestal wel iets te lang, maar die ik extra vrijgekomen tijd kan steken in een hobby, in sporten, tijd met je kinderen, partner of vrienden, een bijberoep,… 

Extra tips bij thuiswerken

Richt een ruimte in waar je lekker kan werken. Heb je een aparte kamer die je als bureau kan inrichten dan is dat zeker ideaal. Maak het ook een beetje gezellig en inspirerend. Zo kan je een quote of mooie foto aan de muur hangen. 

Zet ook een paar mooie planten neer. Dat is niet alleen goed voor de luchtkwaliteit, maar het is ook bewezen dat we daardoor productiever en creatiever kunnen werken.

Als je een hele dag moet zitten, dan is een goede bureaustoel ook aan te raden zodat je ’s avonds geen pijn hebt. Zelf maak ik gebruik van een kniestoel.

Richt ook alles praktisch in zodat je alles wat je nodig hebt bij je hebt staan. Zo moest ik voorheen  steeds lichten opstellen als ik foto’s wilde maken wat mij veel tijd kostte. Nu heb ik de bureau zo ingericht zodat er standaard een tafel staat met daarrond mijn lichten. Tegen de muur staan enkele ondergronden die ik nodig heb.

Zet een fles water op je bureau. Als je te weinig water binnen krijgt kan dat ten koste gaan van je productiviteit. Als je een fles water op je bureau zet zal je merken dat je ook vaker drinkt.

Een vaste routine zorgt ervoor dat je productiever zal zijn. Door elke dag hetzelfde uur op te staan, te sporten, te stoppen met werk en ’s avonds op te laden, zal je een gewoonte creëren. Hierdoor krijg je zowel meer gedaan als dat je meer kan opladen. 

Heb je bepaalde taken die veel bijdragen, doe die dan als eerste. Zelf begin ik de dag altijd met het schrijven van een tekst. Dan ben ik nog het meest fris en heb ik meteen mijn hoofdtaak van de dag afgestreept.

Schrijf ’s avonds de taken op die je de volgende dag gedaan wilt hebben. Zo kan je die nieuwe dag meteen goed van start zonder eerst nog uren moeten na te denken over wat je nu eens gaat doen. Bovendien zal je ook beter slapen als als die taken uit je hoofd zijn.

Ga regelmatig eens rechtstaan. Zodra ik te lang zit, krijg ik een melding op mijn horloge. Je hoeft niet altijd een lange pauze te nemen, maar kort even gaan staan of eens rond je bureau lopen kan al helpen voor je productiviteit, concentratie maar ook voor je lichaam. Te lang zitten is namelijk niet gezond.

Had je wat aan deze tips, laat me dat dan zeker weten in een reactie onderaan deze pagina. Heb je zelf nog tips, deel ze gerust zodat iedereen er wat aan heeft.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?