Online business starten in 2021: ideeën en stappenplan voor jouw succes

Online business starten - ideeën en stappenplan

Wat leuk dat jij je eigen online business wilt gaan starten. Heb je al wat ideeën? Indien nog niet is dat geen probleem. We zullen eerst even kijken wat er allemaal mogelijk is. Daarna gaan we de verschillende stappen bekijken zodat je meteen goed van start kan. 

Online business vs traditionele business – wat zijn de verschillen?

Het is allebei een business en zo moet je het ook bekijken. Ook al snapt je buitenwereld het niet en lijkt het voor hen alsof je met een hobby bezig bent, dat is het niet.

Je moet allebei investeren, alleen liggen de kosten hiervoor bij een online business veel lager dan als je een fysiek bedrijf start. Je hebt namelijk geen gebouw dat je moet kopen of huren waar klanten langs kunnen komen. Als je een hele grote webshop hebt, dan kan dat natuurlijk wel, maar dan nog heb je enkel het magazijn nodig en niet de winkelruimte. Of je kan het inpakwerk uitbesteden.

Voor een fysiek bedrijf kan online marketing ook heel goed werken, maar voor een online bedrijf is dat des te belangrijk. Je hebt namelijk niks fysieks waar mensen voorbij lopen en zien dat jij daar een bedrijf hebt. Je zal dus optimaal van het internet gebruik moeten maken om zichtbaar te worden, maar daarover zometeen nog iets meer.

Met een online businesss heb je meer vrijheid in waar en wanneer je werkt. Dat is het grote voordeel t.o.v. een bedrijf waar jij zelf ook aanwezig moet zijn gedurende de hele dag. Maar afhankelijk van welk bussenssmodel dat je kiest heb je hierin alle vrijheid of beperkte. Als je rechtsreeks met klanten werkt (bijv. coaching), dan moet je natuurlijk wel komen opdagen op het uur dat je hebt afgesproken. Maar je hebt dan wel weer de vrijheid om in een vakantiehuisje in Spanje te zitten of aan je keukentafel. 

Met een online bedrijf zal je vaker alleen werken. Je ziet je klanten misschien via zoom, via de mail, of helemaal niet (bij affiliate marketing). Met een offline bedrijf zal je meer sociale contacten hebben.

Een online bedrijf is vaak ook schaalbaarder dan een offline bedrijf. Of je nu één online cursus verkoopt of 10.000, geeft jouw niet zo veel extra werk. 

Nu hoeft het ook allemaal niet zwart wit te zijn. Steeds meer fysieke winkels starten ook met een webshop of verkopen hun producten ook op bol. Of als online bedrijf kan je ook eens offline activiteiten organiseren.

Ideeën om een online business te starten

Een online business betekent dat jouw bedrijf grotendeels via het internet werkt. Maar op zich is dat nog heel vaag want er zijn verschillende mogelijkheden die je kan doen.

Ik geef je enkele van deze mogelijkheden mee zodat jij eens kan gaan brainstormen wat je zou kunnen en willen doen.

Online coaching

In plaats van een klant fysiek in jouw praktijk te laten komen kan je de coaching ook online doen. Via bijvoorbeeld Skype of Zoom help je je klanten verder. Behalve één-op-één coaching kan je ook mensen in groepjes gaan coachen.

Fysieke producten verkopen

Je kan je producten ook online verkopen i.p.v. in een fysieke winkel. Als je met e-commerce start kan je dat in je eigen webshop gaan verkopen of via marketplaces zoals bol of Amazon.

Digitale producten verkopen

Je kennis omgevormd tot een e-book of gids met stappenplan. Of via een online cursus waarbij mensen stap-voor-stap door middel van tekst en/of video’s een nieuwe skill leren.

Affiliate marketing

Je promoot de producten of diensten van iemand anders in ruil voor een commissie bij verkoop. Je kan dit op allerlei manieren doen zoals het starten van een blog, Youtube-kanaal, als influencer op Instagram,…

Online bureau

Hier kan je ook meerdere kanten op. Je kan een social media marketing bureau beginnen. Dan draai je advertenties voor anderen zodat zij zichtbaarder worden online. Je kan ook een tekstbureau starten, grafische opdrachten voor anderen doen, video’s of podcasts editten,…

Online advies

Heb jij veel kennis over een onderwerp dat voor anderen Chinees is, dan kan je hen advies hierin geven. Dat kan eender wat zijn, zoals advies bij milieuaspecten, advies over hoe je een scheiding vlot kan laten verlopen voor beide partijen, advies over welke apparatuur een bedrijf wel/niet nodig heeft, advies bij het schrijven van een ondernemingsplan,… 

Virtual assistent

Een virtual assistent is de nieuwe secretaresse. Hij of zij hoeft niet meer op vaste uren te werken, of elke dag naar een kantoor te rijden maar kan gewoon van thuis uit de diensten aanbieden. Als virtual assistent kan je van alle online onderwerpen een beetje kennen zodat je met alles wat kan ondersteunen, Je kan de klantenservice doen en de mails beantwoorden, reageren op Facebook-reacties van je klant, bepaalde pagina’s op de website online zetten,… Maar je kan je ook specialiseren in een bepaald onderwerp. 

Dit zijn slechts enkele voorbeelden, dus denk er zeker eens over na op welke manier jij aan de slag zou willen gaan.

Online business starten: stappenplan

Welke niche?

Of je nu een blog start, mensen gaat coachen of producten gaat verkopen. Het is goed om eens na te denken in welke niche jij dat wilt doen. Dat is een stukje van de markt. Als je je op iedereen gaat richten, zal je merken dat niemand zich echt aangesproken voelt. Daardoor is het goed om een specifiek onderwerp te zoeken voor een specifieke doelgroep.

Zo kan je je met je coaching richten op alle mensen. Of je kan je richten op tandartsassistenten die meer zelfzekerheid willen tegenover hun baas. In het tweede geval moet die tandartsassistent niet nadenken of jouw aanbod wel voor hem/haar geschikt is, want in heel jouw boodschap maak jij duidelijk dat dat jouw expertise is.

Zo kan je ook een webshop starten met allerlei producten, of je kan in in een specifiek onderwerp starten zoals microfoons speciaal voor mensen die webinars geven. De marketing hiervoor zal heel anders zijn dan als je microfoons voor dj’s zou willen verkopen 

Snap je nu waarom zo’n duidelijke doelgroep en onderwerp belangrijk is? Je zal je boodschap veel beter kunnen verkondigen.

Btw-nummer en administratie

Als je een bedrijf start, of dat nu online of offline is, dan moet je je eerst registreren als bedrijf.  Voor België kan je naar een ondernemersloket (bv. Liantis) zodat je je kan inschrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Voor Nederland is dat hij de KVK. Ook als je als bijberoep start is dat iets wat je moet doen.

Belangrijk is dat je ook een zakelijke rekening moet aanvragen. Deze moet je namelijk ook bij de instanties waar je je gaat aanmelden doorgeven. Op deze rekening moeten ook jouw inkomsten binnenkomen.

Op basis van wat jij kiest voor regeling (gewoon, vrijstelling als je heel weinig omzet verwacht,…) wordt jouw btw-nummer geactiveerd. Handig is om dit eerst met een boekhouder te overleggen als je niet zeker weet welke regeling voor jou het beste is.

Dan moet je je ook nog aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Als je al met Liantis contact had opgenomen dan kan je dat met hen regelen. Maar er zijn er ook anderen. Dit is ook verplicht als je als bijberoep gaat werken en je via je hoofdberoep al sociale zekerheid betaald. Het bedrag zal dan wel minder zijn.

Oef, als alle administratie achter de rug is kan je eigenlijk echt goed van start.

Website maken

Je kan zelf een website aanmaken met WordPress. Als pagebuilder zou ik dan Elementor aanraden. Daarvoor heb je hosting nodig die je bijvoorbeeld bij Neostrada kan afnemen. Belangrijk is om een goed hostingpakket te nemen zodat je website niet de hele tijd uit de lucht is.  En dat je de klantenservice kan bereiken.

Je kan ook een website laten maken als je niet zo handig bent, of met een website-systeem zoals Phoenix werken dat geoptimaliseerd is voor conversie.

Product maken of inkopen

Als je een webshop opent ga je producten bij een leverancier inkopen. Als je een online product wil aanbieden, dan kan je dit gaan uitdenken en uitwerken. Het kan om een ebook of online cursus gaan, maar ook als je coaching gaat geven dan kan je nadenken op welke manier jij de invulling eraan geeft.

Zichtbaar worden

Als niemand van jou gehoord heeft, zullen ze ook geen klant bij je kunnen worden. Het is namelijk niet zoals bij een fysiek bedrijf dat men langs je deur voorbij rijdt, een uithangbord ziet hangen en dat men dan denkt, daar moet ik eens binnen springen.

Je zal dus op andere manieren zichtbaar moeten worden. Dat kan ook offline door bijvoorbeeld met een artikel in een krant of tijdschrift te verschijnen, door mensen die je kent op te bellen en te vertellen waarmee jij gestart bent. Zodra ze weten wat jij doet, kunnen ze ook anderen naar jou doorsturen.

Maar meestal wordt het online gedaan. Online zichtbaar worden kan op allerlei manieren en ze zijn allemaal goed. Blogs, Instagram, Facebook, LinkedIn, Youtube, webinars geven, rooms hosten op clubhouse, tiktok, e-mail marketing, … Hoe meer manieren je gaat toevoegen, hoe zichtbaarder jij zal worden. Toch is het als je past start goed om er maar één of twee uit te kiezen waar je dan wel voor de volle 100% voor gaat.

Producten of diensten verkopen

Heb je veel producten dan kan je daarvoor een webshop (laten) bouwen. Heb je slechts één of enkele producten of diensten dan kan je beter via salespages gaan werken. Dat is één pagina waarop alle info over het product staat, maar zeker ook klantervaringen. Als je pas start en nog geen klanten hebt, kan je het product door enkele mensen gratis laten ervaren in ruil voor een reactie.

Je moet er ook voor zorgen dat je betalingen kan aanvaarden. Hiervoor kan je een gratis account bij Mollie aanmaken. Als je een Woocommerce webshop hebt, kan je Mollie hieraan koppelen. Gebruik je salespages dan kan je als betaalpagina Plug&Pay of PeggyPay gebruiken. BIj beide systemen maak je ook de integratie met Mollie.

Opbouwen van een mailinglijst

Een mailinglijst opbouwen van echt geïnteresseerde mensen is een heel belangrijk onderdeel van het opbouwen van een online bedrijf. Dit doe je door iets waardevols weg te geven in ruil voor hun e-mailadres. Dus niet zomaar mailadressen kopen of mensen gaan spammen.

Door middel van een autoresponder kan je automatisch een reeks e-mails uitsturen om een band te gaan opbouwen met je ideale klant. Je kan dat doen met e-mail marketing software.

Zodra mensen jou beter gaan leren kennen hierdoor zullen er altijd geïnteresseerden zijn voor het aanbod dat je doet.

Consistent doorbouwen

Dan is het een kwestie van steeds te herhalen. Meer blogs schrijven, meer video’s online, meer mensen contacteren, meer mensen op je mailinglijst. Door elke dag een stapje te zetten kan jouw online bedrijf verder uitgroeien.

Kan je geld verdienen met een online business?

Je kan absoluut geld verdienen met een online business. Afhankelijk van welke manier kan je sneller gaan verdienen of kan het wat langer duren. Als jij één-op-één coaching geeft, kan je meteen je klanten een factuur sturen en dus al onmiddellijk je geld verdienen. Misschien ken je al wat mensen die jouw hulp zouden kunnen gebruiken.

Als je daarentegen affiliatie marketing kiest, dan heeft het verdienen van een normaal inkomen een vrij lange aanlooptijd, waarbij je de eerste weken, soms maanden misschien helemaal niks verdiend. Hier zit de kracht in constant door te bouwen en steeds een baksteentje toe te voegen. Als je dat blijft volhouden dan hoeft een fulltime-inkomen niet het eindbedrag te zijn, maar dan is de sky the limit. 

Lifestyle als je een online business hebt

Sommigen starten een online business omwille de plaatjes die ze op Instagram zien passeren. Het hele jaar rondreizen, in Bali wonen met een zwembad,… En het is inderdaad zo dat je met een online business een prachtige lifestyle kan creëren. Je kan namelijk werken op het tijdstip dat jij wilt en bent ook niet locatieafhankelijk. 

Toch moet je weten dat het, zeker in het begin, gewoon keihard werken is. Maar als je blijft doorbouwen, en je business begint mooi te lopen, dan kan je steeds meer van je vrijheid genieten. Je kan bijvoorbeeld ook in de zon op het terras gaan werken, of je kan dat moment nemen om te relaxen en ’s avonds als het kouder is te werken.   

Interessante boeken 

  • Online marketing tornado: Dit boek laat je alle stappen zien van de marketing funnel. Van bezoekers krijgen tot echte fans die jou willen promoten.
  • Laptop lifestyle: als je met affiliate marketing wil starten dan is dit een heel interssant boek. Het laat alle stappen zien hoe je kan beginnen. Je kan het boek trouwens aanschaffen voor enkel de verzendkosten.
  • Think and grow rich: een boek over mindset wat al door miljoenen mensen gelezen is. Ideaal om meteen de juiste gedachtes te hebben om van start te gaan, maar ook een boek dat je meermaals moet lezen omdat je er steeds weer iets van opsteekt.

Laat me zeker weten als jij iets aan dit artikel gehad hebt. Deel gerust ook welke online business jij wilt starten en of je nog vragen hebt.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?