Waarom uitbesteden je geen geld kost, maar juist opbrengt

Uitbesteden - waarom, wat en hoe

De kracht van uitbesteden merkte ik enkele maanden geleden toen mijn handen helemaal geblokkeerd en pijnlijk waren. Toch is het voor mij nog een proces waar ik aan ga werken.

Wat is uitbesteden?

Uitbesteden is het doorgeven van taken aan iemand anders in plaats van het zelf te doen.

De meeste mensen denken bij uitbesteden aan hele grote bedrijven die een groot budget hebben om opdrachten extern te laten uitvoeren. Terwijl het juist voor zelfstandigen heel geschikt is. 

Die grote bedrijven met grote budgetten hebben vaak intern personeel om al deze opdrachten uit te voeren. Als zzp’er doe je meestal alles en waarschijnlijk ben je niet in alles even goed of doe je niet alles even graag. 

Waarom uitbesteden?

Zoals ik al zei ontdekte ik de kracht enkele maanden geleden. Ik was dagelijks teksten aan het schrijven om deze site zo waardevol mogelijk te maken. Daarnaast heb ik nog twee andere websites waar wekelijks nieuwe artikels op moeten komen.

Doordat ik zoveel aan het schrijven was, begonnen mijn handen en polsen steeds verkrampter te worden. Het typen ging heel moeizaam en op mobiel een app aantikken was me al te veel. De pijn ging steeds hoger over heel mijn armen. Ik ging ook alles laten checken bij de dokter. Ik had door dat ik mijn handen dringend rust moest geven zodat ik geen chronische RSI zou krijgen.

Ik stuur wekelijks een e-mail naar mijn mailinglijst en wilde hen niet teleurstellen door die week geen interessant artikel te kunnen sturen. Ik besloot dus een tekst voor één van mijn websites te laten schrijven. Ik bepaalde het onderwerp, in grote lijnen de structuur en de call-to-action. Enkele dagen later kreeg ik de tekst, ik plaatste die in WordPress en kon gewoon mijn wekelijkse e-mail sturen.

De reacties van mijn volgers over het artikel waren heel positief, tot op heden trekt dit artikel dagelijks ca. 20 bezoekers aan en er komen regelmatig affiliate inkomsten uit voort. De inkomsten die ik er mee heb zijn al meer dan wat het mij gekost heeft om de tekst te laten schrijven.

Dus even op een rijtje, waarom zou je uitbesteden?

Sneller klaar

Wat je niet graag doet of waar je niet goed in bent, duurt een stuk langer dan als iemand dat zou doen die deze taken helemaal te gek vindt.

Goedkoper

Als je de tijd die jij er in steekt zou omzetten in loon, is het vaak veel goedkoper omdat iemand die gespecialiseerd is het sneller kan doen. Jij kan je tijd gebruiken om dingen te doen die je meer opbrengen en waar je goed in bent.

Meer groeimogelijkheden

Als je alles zelf doet, ben je beperkt in de mate dat je kan groeien. Je kan nog zo hard werken, en super productief zijn, maar je kan dat niet onbeperkt doen. Door met mensen samen te gaan werken zal je veel makkelijker kunnen groeien.

Meer vrije tijd

Je hebt net als iedereen maar 24 uur per dag. Hiervan moet je ook nog slapen, eten, quality time hebben met je gezin, vrienden en wil je misschien nog een hobby of sport doen.

Door een deel van de klussen uit te besteden komt er voor jou meer tijd vrij om de dingen te doen die je echt leuk vindt, om een hobby terug op te pakken, om terug je fitnessdoelen te halen, om rust in je hoofd te hebben,…

Backup als je ziek wordt

Als je alleen werkt kan je niet op de ziekenkas en er is geen collega die je taken die periode wel even overneemt. Doordat je al uitbesteedt creëer je zelf die collega’s die je kunnen opvangen als je ziek bent of geblesseerd bent. Of als je voor een ziek familielid wilt zorgen. Je kan op dat moment wat extra taken aan deze persoon uitbesteden.

Wat kan je uitbesteden?

Er zijn heel veel taken die je zou kunnen uitbesteden. 

 • Seo
 • Linkbuiliding
 • Online marketing
 • Google ads
 • E mail marketing, nieuwsbrief
 • Website maken en onderhouden
 • Blog, teksten schrijven, content marketing
 • Social media: Facebook, Instagram, Pinterest
 • Zoekwoordenonderzoek
 • Layout: opmaak van je ebook, templates voor social media, website
 • Ict
 • Acquisitie
 • Klantenservice, telefoondienst
 • Salarisadministratie
 • Boekhouding
 • Schoonmaak
 • Logistiek, bijv. de afhandeling van je webshopbestellingen

Waar vind je iemand?

Heb je teksten nodig voor je blog dan kan je terecht bij Writgo. Zij zijn gespecialiseerd in affiliate teksten. Je kan een abonnement nemen voor 1, 2 of 4 teksten per week.

Op freelance websites kan je allerlei mensen vinden waaraan je opdrachten kan uitbesteden. 

Op Fiverr kan je makkelijk allerlei opdrachten kopen. Je vindt er designers, tekstschrijvers, marketeers, mensen die video’s of podcasts editten, … De meesten die er op zitten zijn van overal in de wereld. Wil je liefst iemand die Nederlands spreekt, die vind je er ook. Je kan zoeken op locale mensen. Het handige is dat je direct ziet welke concrete opdrachten ze uitvoeren en wat dit je gaat kosten. Ik heb er al eens een paar teksten laten vertalen.

Hoe starten met uitbesteden?

Uitbesteden kan voor sommigen lastig zijn om dingen los te laten, minder controle erover te hebben. Maar je hoeft natuurlijk niet alles in één keer uit te besteden.

Maak eerst eens een lijst met alle taken die je doet. Denk hierbij zowel aan taken die je dagelijks doet als af en toe. Als solopreneur kunnen er dat best veel worden.

Uitbesteden of zelf doen?

Ga dan elk punt na en omcirkel de taken waar je heel goed in bent en heel graag doet.

Al de overige taken kan je gaan uitbesteden. Kies er één taak uit. Dat kan iets zijn dat je echt heel veel energie kost, je doet het niet graag, je bent er niet goed in, je voelt je er dagen door gefrustreerd. Of het kan iets zijn wat jouw grote sprongen kan doen maken.

Plaats één kleine opdracht bij iemand zodat je kan zien of deze persoon goed werk aflevert. Is dat niet het geval, dan zit je niet ineens met een grote opdracht bij iemand waar je niet tevreden over bent. Heb je iemand gevonden waar je fijn mee samenwerkt, dan kan je deze persoon vaker gaan inschakelen. 

Zelf besteed ik mijn boekhouding uit en af en toe het schrijven van een tekst.

Andere mensen besteden weer taken uit aan mij, zoals het layouten van hun ebook of het opzetten van hun e-learning of e-mail marketing software. Op deze manier kan ieder doen waar hij goed in is. Dat is win-win want beide taken zullen zo beter en sneller gedaan zijn.

Besteed jij al taken uit of ben je van plan om dat te doen? Laat dan zeker jouw ervaring ermee of wat je wilt uitbesteden weten onderaan deze pagina in een reactie.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?