Geld verdienen met fotografie – 13 manieren

Geld verdienen met fotografie

Tegenwoordig is iedereen fotograaf, dus zou iedereen geld kunnen verdienen met fotografie. Aan de andere kant, iedereen is fotograaf, dus zijn er nog betaalde fotografen nodig?

Als je geld wilt verdienen met je foto’s is het belangrijk dat deze van een goede kwaliteit zijn. Niet volledig onderbelicht of veel te rood. Kennis van licht is daarvoor bijvoorbeeld heel belangrijk. En met een unieke inteek kan jij je onderscheiden van anderen.

Zelf ben ik fotograaf en heb in mijn beginjaren ook als fotograaf opdrachten gedaan. Zo heb ik voetbalploegen gefotografeerd en heb ik een hele tijd als productfotograaf gewerkt voor een merk van sportvoeding. Dat laatste deed ik het liefst want ik houdt het meest van studiofotografie.

Nu fotografeer ik vooral nog voor eigen werk. Zoals foodfoto’s voor mijn kookboeken en productfoto’s voor samenwerkingen met bedrijven voor mijn blogs.

Maar er zijn meerdere manieren waarop je geld kan verdienen met foto’s.

Manieren om geld te verdienen met fotografie

Fotograaf voor feesten en ceremonie’s

Deze manier valt nu tijdens corona af aangezien de feesten afgelast zijn. Maar het is wel een manier die veel sociale mensen leuk vinden om te doen. Je krijgt betaald voor de opdracht die je op voorhand afspreekt.

Het kan een huwelijksfeest zijn. Daarbij kan het gaan van enkel een paar foto’s van het koppel tot de hele ceremonie van het klaarmaken van de bruid en bruidegom, in het gemeentehuis, de receptie, het avondfeest.

Een andere ceremonie is dan weer niet zo vrolijk, nl. een begrafenis. Daar zag je vroeger nooit een fotograaf, maar de laatste jaren willen meer mensen dit laatste moment ook mooi vastleggen.

Maar verder kan je ook aan partyfeesten denken. Op partyfeesten loopt vaak een fotograaf rond om de sfeer vast te leggen, maar die ook foto’s maakt van alle mensen die aanwezig zijn. Zo kan het partybedrijf vele foto’s delen op hun social media en als mensen zichzelf daarin taggen, krijgt de party veel meer zichtbaarheid.

Familiefoto’s

Niet alleen bij een huwelijk willen mensen foto’s, maar soms willen ze ook foto’s van hun gezin, van hun kinderen of huisdieren. Vaak maken ze deze natuurlijk zelf, maar als ze echt een goede foto willen om aan de muur te hangen, dan zullen ze op zoek gaan naar iemand die hier de kennis van heeft.

Bedrijfsfoto’s

Bedrijven hebben regelmatiger kwalitatieve foto’s nodig om bijvoorbeeld op hun website te zetten of een brochure van te maken. Het kunnen hele statische portretfoto’s zijn van het personeel, maar ook wat dynamischere zoals de mensen die aan het werk zijn, details van het werkproces, het gebouw, … Als een bedrijf een professionele uitstraling wilt hebben, zullen ze sneller een professional hun foto’s laten maken dan zelf wat kiekjes te schieten. 

Vastgoedfotograaf

De eerste beslissing die iemand maakt om een huis te kopen gebeurd meestal online via allerhande vastgoed websites. Wat daar meestal een grote rol in speelt zijn de foto’s. Dus hoe betere foto’s van het huis en alle kamers des te makkelijker het huis verkocht kan worden.

Als vastgoedfotograaf denk je er ook aan om die plant net wat te verschuiven zodat het plaatje beter klopt of die al te persoonlijke voorwerpen even te verwijderen.

Je kan voor particulieren werken die hun huis willen verkopen. Je kan ook voor een immobiliënkantoor werken. Als je zo een vaste partner hebt, ben je zekerder van regelmatig werk. Ja het kost hen wat extra, maar ze zullen het huis zo makkelijker kunnen verkopen.

Productfoto’s

Bedrijven die producten maken of producten verkopen hebben daarvoor productfoto’s nodig. Deze foto’s worden gebruikt in brochures en op de website. Maar waarvoor de laatste jaren steeds meer foto’s gemaakt moeten worden zijn webshops. Aangezien mensen in een webshop het product niet kunnen bekijken of vast nemen, is het des te belangrijker dat het product goed wordt weergegeven. Langs alle kanten, zowel volledig als duidelijke details.

Om echt goede productfoto’s te maken is het wel belangrijk dat je een studio hebt. Als je auto’s fotografeert dan heb je uiteraard een immense studio nodig, maar als jij vooral kleinere voorwerpen fotografeert dan is een mini-studio al voldoende.

Je kan bedrijven of webshop contacteren of jij voor hen foto’s mag maken. Handig is dat je een vaste prijs per product afspreekt. Moet je de foto ook nog bewerken (vrijstaand maken, oneffenheden wegwerken,…) dan kan je dat mee in je prijs verwerken.

Contentmarketeer

De iets grotere bedrijven hebben soms een contentmarketeer in dienst. Maar ook voor andere die niet iemand in dienst hebben kan je op freelance basis aan de slag.

Als contentmarketeer verzorg je de content voor een bedrijf. Je maakt blogs, voorziet leuke dingen voor op Facebook en Instagram en maakt misschien filmpjes voor Youtube.

Een contentmarketeer zal dus teksten schrijven maar in sommige gevallen ook zelf foto’s maken. Iedereen aan het werk, verhaal van een klant, bedrijfsuitje, achter de schermen,… het kan allemaal gefotografeerd worden en in verhalen gegoten.

Geld verdienen met stockfoto websites

Stockfoto websites zijn sites waarop foto’s gekocht kunnen worden. Dit wordt vaak gebruikt door mensen die een foto op hun blog willen en er zelf geen willen of kunnen maken (maar zij gebruiken vaak ook gratis stockfoto’s).

Een ander doelpubliek zijn (grafische) bedrijven die in hun magazine, infoblad, brochure of op hun website foto’s willen plaatsen. Zij hebben vaak een abonnement bij deze websites waardoor ze elke maand een x-aantal foto’s kunnen downloaden.

Door zelf foto’s op deze stockfoto’s te plaatsen kan jij betaalt krijgen als iemand jouw foto wilt gebruiken. Als tien mensen diezelfde foto willen gebruiken, krijg je hier tien keer voor betaald. Dat is super leuk. 

Het klinkt allemaal heel eenvoudig en dat is het ook, maar het is niet zo dat je hier heel snel geld mee verdiend. Als je enkele foto’s oplaadt en hoopt dat het grote geld binnen stroomt dan zit je mis. Het is een proces dat lang kan duren vooraleer je er wat mee verdiend. Het beste is om consistent (bijv. elke dag of elke week) foto’s door te sturen. Als je enkele duizenden foto’s hebt opgeladen, dan kan je op regelmatige basis wat gaan verdienen.

Hoeveel je gaat verdienen is niet zeker, het hangt van allerlei factoren af: de kwaliteit van je foto, het onderwerp, de concurrentie op dat type foto, … Als jij net die foto hebt die veel gewild is, dan kan zo één foto duizenden euro’s opleveren, maar als het een foto is die niemand nodig heeft kan het je ook niks opleveren. Vandaar dat het belangrijk is regelmatig nieuw materiaal op te laden.

Ik zie de laatste tijd wel een omslag in het type foto’s. Vroeger waren het vooral de zakelijkere foto’s die het goed deden. Deze kwamen heel professioneel en zakelijk over, maar waren ook stijver en duidelijk stockfoto’s. Tegenwoordig kiezen bedrijven foto’s uit die toch wat persoonlijker over komen en minder duidelijk stockfoto’s zijn.

Als je introvert bent en niet zo graag veel contact met mensen hebt, is deze vorm ideaal. Je kan de foto’s op jezelf maken en doorsturen. Foto’s met mensen op zijn wel veel gevraagd, maar die kan je ook maken met mensen die je kent (als zij ermee akkoord zijn dat zij als model gebruikt worden en verkocht zullen worden) of je kan ook met een statief fotograferen en jezelf als model gebruiken.

Denk ook eens aan thema’s die op dat moment spelen, daar zijn dan foto’s voor nodig voor in brochures en media. Denk aan pompoenen bij Halloween, mensen met mondmaskers tijdens corona, mensen die het veel te warm hebben als het zomer is (men wil bijvoorbeeld een stuk schrijven over tips om met de hitte om te gaan), … 

Enkele sites waar je je foto’s kan verkopen zijn Shutterstock, iStock, Adobe, Dreamstime,….

Daarnaast zijn er ook nationale beeldenbanken waarop je je foto’s kan verkopen: Nationale beeldenbank (typisch Nederlandse foto’s)

Je foto’s zelf verkopen

Naast dat je je foto’s op stockfoto platformen verkoopt zou je ze ook zelf kunnen verkopen in je eigen webshop. Je kan deze foto’s dan als kunst gaan bekijken en ze als kunst verkopen. Hiervoor is het belangrijk dat je een unieke insteek zoekt. Zo komen mensen echt bij jou terecht omdat ze jouw werk zo prachtig vinden en het aan de muur willen hangen.

Naast een grote canvas die je duurder verkoopt kan je ook posters van je werk maken, wenskaarten, … 

Marktplaatsen

Heb je geen zin om zelf een webshop op te zetten en de verkopen te regelen van je foto’s die mensen willen ophangen dan kan je ook gebruik maken van marktplaatsen zoals Werk aan de muur.

Workshops geven

Ben jij gespecialiseerd in een bepaalde tak van fotografie (bruiloften, food, dieren, …), dan zou je hierover workshops kunnen geven. Het kan gericht zijn op de ervaren fotograaf die zich wil specialiseren in een bepaald onderwerp, maar het kan ook gericht zijn op particulieren die net wat leukere foto’s willen leren maken. Naast fysieke workshops kan je ook een denken om er een online cursus over te maken.

Fotobewerking

Misschien ben je niet zo goed in het maken van foto’s maar wel in het bewerken ervan. Dan kan je op deze manier ook geld verdienen. Je kan een fotograaf helpen met het bewerken van deze foto’s, of je kan meesterwerken in Photoshop gaan maken die bijvoorbeeld op affiches gebruikt kunnen worden.

Foto’s voor Instagram

Maak jij hele leuke foto’s dan kan je deze eventueel verkopen aan bedrijven die foto’s nodig hebben voor hun Instagram.

Maar je zou ook zelf een Instagram-kanaal kunnen beginnen met je foto’s. Als jij een populair account opbouwt met vele volgers, dan kan je geld vragen aan bedrijven die willen dat jij hen promoot. Of je kan op die manier ook laten zien dat je fotograaf bent en zo je diensten bekend maken. Check ook even mijn artikel over geld verdienen met Instagram.

Foodfotograaf

Een zelfde gerecht kan er op de ene foto super yummy uitzien en op de andere het meest wansmakelijke ooit. Alles hangt er van hoe deze foto’s gemaakt zijn. Dus als jij foto’s kan maken van eten waarbij het water uit de mond loopt, dan kan je je diensten als foodfotograaf aanbieden.

Zelf ben ik foodfotograaf voor mijn eigen bedrijf en fotografeer gerechten die in onze kookboeken komen. Maar niet elke foodblogger is ook fotograaf, dus als die persoon een kookboek wilt uitbrengen kan die wel van jouw diensten gebruik maken.

Je kan ook aan de slag voor restaurants want smakelijke foto’s zullen er ook voor zorgen dat de gerechten beter verkopen. Deze foto’s kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden voor in de menukaart, maar ook voor op social media, of het uithangbord op straat.

Zo, dit zijn enkele manieren hoe je geld kan verdienen met fotografie. Heb je zelf nog tips, verdien jij al geld met je foto’s of ben je van plan om dat te gaan doen? Laat het me zeker even weten in een reactie onderaan deze pagina.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?