Gratis stockfoto’s voor op je website – wat je wel en niet moet doen + lijst

Gratis stockfoto's voor op je website + lijst

Stockfoto’s op je website is zowel een goed als een slecht idee. Dat leg ik je zometeen duidelijk uit.

Ik vind het belangrijk om dit artikel te schrijven omdat ik vaak klanten zie die een leuke foto op Google gevonden hebben en deze op hun website hebben geplaatst of deze in hun brochure willen. Ze vergeten dat er zoiets als copyright bestaat.

Net zoals je in een winkel niet zomaar wat spullen mag nemen om daarmee naar buiten te lopen zonder even aan de kassa te passeren, mag je ook niet zomaar op het internet plaatjes en teksten nemen en deze op je eigen website plaatsen. 

Doe je dat wel, dan kan het zomaar eens zijn dat je een zware boete krijgt. Nee, geen van 10 euro, dat kan om duizenden euro’s gaan. Ik ken enkele mensen die zo’n rekening ontvangen hebben.

Zelf heb ik ooit ook zo’n brief van een advocaat gehad. Ik snapte het niet, want ik gebruik niet zomaar plaatjes van internet. Bovendien had ik zelf foto’s gemaakt (voor het bedrijf waar ik deze aanklacht voor kreeg) toen ik hun site bouwde en hun brochure aan het maken was. Toen ik dit verder ging uitzoeken, bleek dat de designer na mijn wel plaatjes via google “leende”. Dus die brief en kosten waren voor hem, ze hadden de verkeerde persoon in het vizier.

Er zijn stockfoto sites die heel het internet afschuimen op zoek naar illegaal gebruikte foto’s. Dus gebruik jij dat ook regelmatig dan zullen ze vast vroeg of laat ook eens bij jou aan de deur kloppen. 

Heb je niet de tijd en kennis om zelf mooie foto’s te maken, dan kan een stockfoto een mooie uitkomst bieden.

Wat is een stockfoto?

Stockfoto’s zijn foto’s of illustraties waarvan je de rechten hebt om deze te mogen gebruiken.

Je kan stockfoto’s kopen of op sommige sites gratis downloaden. Zo’n site met stockfoto’s heeft meestal een hele uitgebreide bibliotheek van beelden. Aan deze foto’s hangen tags, dat zijn woorden waarover deze foto gaat. Dat zorgt ervoor dat je makkelijk een geschikte foto kan vinden.

Waarom stockfoto’s wel of niet gebruiken?

Het beste is om eigen foto’s op je website te hebben. Dit zorgt ervoor dat je website en bedrijf veel persoonlijker over komt. Ook heb je zo een plaatje wat je nergens anders tegen komt. Bij stockfoto’s is de kans groot dat je het beeld op tientallen websites (en brochures, magazines,…) ziet passeren.

Zoals in dit voorbeeld zie je dat het gebruik van een eigen foto veel persoonlijker over komt.

Dus op zich is het beter om zoveel mogelijk zelf foto’s te maken. Maar ik weet ook dat dat in de praktijk niet altijd realistisch is. Het werk wat je doet en alles wat er bij komt te kijken, neemt al zoveel tijd in beslag. Of je hebt wel een foto gemaakt maar die is barslecht van kwaliteit waardoor je site niet echt professioneel overkomt. Of een derde reden, je hebt een foto van iets nodig wat je zelf niet kan fotograferen. Je wilt bijvoorbeeld kracht uitstalen en daarvoor een foto van een leeuw gebruiken. Nu weet ik niet hoe het bij jou zit, maar ik heb geen leeuw in mijn tuin waar ik vlug even een kiekje van kan nemen. 

Als je nu denkt, dan pluk ik snel een leuk plaatje van het internet, lees dan zeker mijn stukje bovenaan nog eens goed door. Ik veronderstel dat jij liever een leuke reis maakt of een snelle computer koopt dan dat je boetes moet betalen.

  • Geen tijd 
  • Professioneler
  • Niet mogelijk om zelf foto te maken
  • Hoge kwaliteit en resolutie
  • Geen gerechtskosten

Op stockfoto sites kan je een los beeld kopen voor een x bedrag of je kan een abonnement nemen waardoor je elke maand x afbeeldingen sowieso kan downloaden om te gebruiken.

De drukkerij waar ik freelance werk voor doe heeft zo’n abonnement aangezien vele klanten stockfoto’s kiezen om in hun folder te verwerken.

De meest gebruikte betaalde stockfoto websites zijn:

Daarnaast zijn er ook websites waar je gratis stockfoto’s kan downloaden.

Gratis stockfoto’s – waar kan je terecht?

Wil jij een mooie foto op je website, maar wil je er niet voor betalen, check dan eens één van de vele sites met gratis stockfoto’s.

Hun verdienmodel zit dan vooral in reclame via adsense of het promoten van soortgelijke betalende foto’s. Waar toch vaker een geschikte foto tussen zit. Klik je daar op en koop je deze dan krijgen zij daarop een commissie (affiliate marketing).

Wil je een gratis stockfoto gebruiken, kijk dan of je deze in alle gevallen mag gebruiken. Sommige foto’s mag je enkel voor persoonlijke doeleinden gebruiken, anderen mag je ook commercieel gebruiken in de staat zoals de foto is, bij nog andere mag je er alles mee doen, dus ook de foto bewerken.

Wat ik zelf handig vind is om foto’s te kunnen downloaden zonder account. Anders moet je die ook weer onthouden. Zo zijn er ook sites genoeg om uit te kiezen. Als je de hoogst mogelijke resolutie van zo’n afbeelding wilt downloaden, dan is het soms wel nodig om een account aan te maken.

Lijst met sites waar je gratis stockfoto’s kan downloaden

Zelf gebruik ik op mijn foodblog meestal eigen gemaakte foto’s. Voor deze website en een andere maak ik regelmatig gebruik van stockfoto’s. Hierbij kies ik meestal voor pixabay en unsplash.

Gebruik jij al stockfoto’s? Benieuwd welk platform jij meestal gebruikt. Laat het me zeker weten onderaan in een reactie.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?