Interne links op je website is iets wat je zelf onder controle hebt. Daarom is het belangrijk om hier aandacht aan te geven. Het zorgt er namelijk voor dan je én goed gevonden wordt via Google én je bezoeker is er mee verder geholpen omdat hij de weg doorheen je website vindt.
Wat zijn interne links?
Een interne link is een link op je website die je van de ene pagina naar de andere op je eigen website leidt. Een externe link daarentegen stuurt een bezoeker weg van je website naar een ander website.
Het menu (zowel in de header als in de footer) en de breadcrumbs zijn voorbeelden van interne links, maar daarnaast kan je er nog meer gebruik van maken door op een pagina of in een blogbericht een link naar een andere pagina te leggen.
Interne links zijn dus goed voor je SEO (daarover zometeen meer), maar ook voor je bezoeker. Je helpt hem zo de weg binnen je website te vinden. Gebruik je een woord waarover een bezoeker misschien wel meer zou willen weten dan kan je linken naar de pagina waar de volledige uitleg staat.
Zijn interne links belangrijk voor je seo?
De reden dat je ermee aan de slag zou moeten gaan – als je dat nog niet doet – is omdat interne links kunnen bijdragen aan je seo. Google zal beter je sitestructuur begrijpen, zal beter snappen welke pagina’s bij elkaar horen.
Je website wordt als het ware een spinnenweb waarbij elke pagina aan een andere vast hangt. Een losse, zwevende pagina is niet zoveel waard, dus je wilt alles met elkaar verbinden.
Interne linkstructuur opbouwen en optimaliseren
Hoe ga je nu die linkstructuur opbouwen? Je hebt een pagina (die je volledig seo-technisch in orde gebracht hebt), en je wilt daarmee hoger scoren in Google. Dan kan je eens nadenken welke artikels je kan schrijven of die je misschien al hebt waarin je een link kan leggen naar die pagina waarmee je hoger wilt scoren.
Om hier optimaal gebruik van te maken, zal je de links niet leggen op woordjes als “hier”. Bijv. Lees hier meer over duurzame koffiebekers. Het woordje ‘hier“ wordt op deze manier belangrijker en dat is helemaal niet nodig. Je wilt juist dat “duurzame koffiebekers” belangrijker wordt omdat de achterliggende pagina volledig over duurzame koffiebekers gaat. Snap je?
Verder is het niet de bedoeling dat je hele pagina vol met links komt te staan. Als je in dat ene blogbericht 10x duurzame koffiebekers hebt staan, ga je niet 10x een link leggen naar de pagina die gaat over duurzame koffiebekers. Eén keer is voldoende.
Zoals ik al zei zijn menu’s ook interne links. Dus je meest belangrijke pagina’s die kan je best opnemen in je menu. Dat kan bovenaan zijn of onderaan in je footer. Dit menu staat namelijk op elke pagina en dus via elke pagina heb je op deze manier een link naar die hele belangrijke pagina.
Je merkt het waarschijnlijk al, zomaar in het wilde weg wat linkjes leggen is niet zo’n goed idee, je kan er best goed over nadenken.
Interne links checken
Als je wordpress gebruikt en je hebt de plugin Yoast SEO geïnstalleerd, dan kan bij het blogoverzicht zien hoeveel interne links je hebt toegevoegd in je blogbericht.
Ook bij je blogbericht zelf, zal je een groen bolletje zien als je interne links gebruikt hebt.
Wil je een volledig overzicht van je interne links dan kan je een kijkje gaan nemen bij je Google search console.
Bij “links” krijg je een overzicht van zowel backlinks als interne links.
Als je op “meer” klikt krijg je alles te zien en kan je deze gegevens ook exporteren naar Google spreadsheet, excel spreadsheet of downloaden als csv.
Tools om interne links te automatiseren
Heb je een kleine website dan is dat handmatig goed te doen, maar als jouw website serieus uit de kluiten gewassen is dan wordt het een heel karwij om bij elke nieuw blogbericht dat je schrijft te gaan denken “welke oude pagina’s had ik nu ook alweer vanwaar ik een link naar dit nieuwe artikel kan leggen”. Dan kan het handig zijn en je sowieso heel veel tijd besparen om dit proces te automatiseren.
Gebruik je Phoenix, dan zit deze mogelijkheid er standaard in. Gebruik je wordpress dan kan je daarvoor een plugin gebruiken. Ik heb er enkele gratis geprobeerd maar daarmee werkte het niet of gewoon heel erg onpraktisch.
Met Link Whisper kan je suggesties krijgen om links in je artikels toe te voegen. Je kan dan gewoon aanvinken welke je effectief in je artikel wilt hebben. Ook kan je bij oude artikels snel nieuwe links toevoegen naar een nieuwe artikel. Verder kan je het volledig automatiseren door een keyword in te vullen en daarbij naar wat dat het linken. Dan zal het automatisch voor al je artikels zo Ingesteld worden.
Intern linken is heel krachtig zeker omdat je er zelf meer controle over hebt dan backlinks. Dus als dat iets is wat je nu nog niet doet, kan je daarover best eens nadenken.
Laat me zeker weten of het duidelijk is of dat je hierbij nog vragen hebt. Dat kan onderaan deze pagina in een reactie.