Wat is een opt-in? (Single, double, pagina, formulier,… snap jij het nog?)

Wat is opt-in?

Opt-in is het aanmelden voor iets, in de meeste gevallen gaat het om een nieuwsbrief. Iemand die zijn e-mail adres achter laat, geeft bewust toestemming om e-mails te ontvangen. Zo kan het bedrijf enkel naar de personen die geopt-int hebben een e-mail sturen. Zou dat bedrijf naar mensen mailen die zich niet bewust ingeschreven hebben, dan is dat spam.

Een persoon die zich ingeschreven heeft moet zich altijd weer kunnen uitschijven opt-out. Daarom is het belangrijk dat onderaan elke nieuwsbrief die je uitstuurt er een uitschrijflink of uitschrijfknop staat. 

Single opt-in vs double opt-in

Bij single-optin vult een persoon zijn naam en e-mailadres in en komt automatisch op de e-maillijst. Als er een gratis e-book in ruil gegeven wordt krijgt deze persoon dat ook onmiddellijk.

Bij double opt-in zal de persoon na het invullen van zijn naam en e-mailadres eerst een e-mail ontvangen met een link ter bevestiging. Pas als deze persoon op deze link in de e-mail klikt, komt deze persoon op de e-maillijst.

Double opt-in is niet verplicht, maar het kan ervoor zorgen dat er geen valse e-mailadressen in je lijst komen te staan.

Voor een bedrijf is het namelijk belangrijk om kwalitatieve e-mailadressen te hebben. Dus van contacten die echt zitten te wachten op jouw content.

Wat is een opt-in formulier?

Een optin formulier is een formulier waar mensen hun naam en e-mailadres kunnen achter laten waardoor ze op de nieuwsbrief van dat bedrijf komen. Meestal krijgen ze in ruil daarvoor een gratis ebook, video of cursus toegestuurd.

Een opt-in formulier is gekoppeld aan e-mail marketing software. Dus zodra iemand zijn gegevens achter heeft gelaten, komen deze in de e-mail marketing software terecht. Het formulier kan je aanmaken met die software of je kan een formulier koppelen.

Een formulier kan op verschillende plekken van je website te vinden zijn. In de zijbalk, onder of halverwege een blogartikel, in de footer.  Maar het kan ook op een opt-in pagina staan.

Voorbeeld van een opt-in formulier

opt-in formulier voorbeeld

Dit is een voorbeeld van een opt-in formulier dat op de homepage en onder elk blogbericht van mijn kookblog staat. Er staat dat als men zich inschrijft ook een gratis weekmenu ontvangt. Men kan hier zijn voornaam en e-mailadres achter laten en krijgt vervolgens een mail met het gratis weekmenu.

Wat is een opt-in pagina?

Een opt-in pagina is een pagina die als enige doel heeft dat mensen zich inschrijven op je nieuwsbrief. Op deze pagina is geen afleiding. Je zal er dus ook geen menubalk zien staan, footer of blogberichten. 

Op deze opt-in pagina is een duidelijke titel te zien, hetgeen je in ruil krijgt (bijv. een gratis ebook), het opt-in formulier met een duidelijk knop, een beetje info over wat men mag verwachten na het inschrijven en eventueel een testimonial.

Vragen over wat een opt-in is of andere? Laat gerust een reactie achter onderaan deze pagina. 

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?