Je hoort er de laatste tijd veel over in de media: NFT’s. Maar wat zijn die NFT’s nu? Wel handig om te weten als je een beetje wil kunnen meepraten.
Wat zijn NFT’s? (crypto)
NFT staat voor Non Fungible Token. Fungible betekend verwisselbaar. Deze tokens zijn dus niet verwisselbaar, een token waar er maar eentje van is waardoor deze uniek zijn. Een NFT is een digitaal object dat via slimme contracten en blockchaintechnologie een duidelijke eigenaar heeft.
Wie een NFT maakt kan deze verkopen via speciale NFT marktplaatsen. Een NFT kan vanalles zijn, de meeste die in de media komen zijn plaatjes. Het kan digitale kunst zijn, maar ook audio, video of een stukje digitale grond.
Wat is het verschil dan met andere tokens? Je kan een halve of zelfs een honderd miljoenste van een bitcoin kopen, maar dat kan met een NFT niet. Deze kan je enkel volledig aanschaffen of volledig weer doorverkopen.
Aangezien een NFT uniek en dus schaars is, worden ze voor dure prijzen verkocht. Er zijn al meerdere NFT’s voor miljoenen euro’s verkocht.
Je kan het zien als een schilderij waarvan er maar één exemplaar is. Dit wordt vaak ook voor heel wat geld verkocht zodat de eigenaar (persoon of museum) dit in zijn bezit krijgt.
Waar koop je NFT’s?
Er zijn marktplaatsen waar je NFT’s kan kopen. De meest bekende is OpenSea. Daarnaast zijn er nog meer platformen zoals Rarible, Superrare, Knownorigine, Zora, Makersplace, Solanart. De meeste draaien op het Ethereum netwerk en de laatste Solanart draait op Solana.
Je koopt deze NFT’s met cryptocurrencies en dus niet met euro’s of dollars.
In de blockchain staat opgeslagen van wie welke NFT is. Als je dus een NFT wilt kopen, moet je hiervoor je crypto Wallet (bijv. Metamask) gebruiken en deze koppelen met de marktplaats.
Op deze manier kan je ook gaan investeren in NFT’s. Je kan één of meerdere NFT’s aanschaffen in de hoop dat deze na een tijd veel meer waard gaat zijn. Als je deze dan verkoopt heb je hierop een mooie winst.
Er zijn losse objecten als NFT te koop, maar de collecties zijn het meest populair. Zo heb je van een bepaalde tekening meerdere varianten. Eén figuur kan zo in meerdere kleuren voorkomen, bepaalde objecten bij zich hebben, andere vormen van ogen hebben,… Denk hierbij aan de cryptopunks en Bored apes yacht club. Deze laatste bevat 10.000 unieke tekeningen van de apenreeks. Elke aap is dus net een beetje anders.
Succesvol NFT's leren flippen!
Leer NFT’s ontdekken, kopen, verkopen, handelen en maken en krijg toegang tot de Discord community waar aan- en verkopen gedeeld worden.
Toepassingen van NFT’s
Zoals je vroeger misschien flippo’s, voetbalprentjes of wat dan ook verzamelde kan je ook NFT’s verzamelen. Ze zijn immers uniek en dus zeer gewild.
Maar er zijn wat meer toepassingen voor NFT’s dan enkel een verzamelobject. Zo worden er in een digitale wereld (metaverse) NFT’s gebruikt als bezittingen van een persoon. Je kan op deze manier een stuk land in die virtuele wereld aanschaffen, unieke schoenen of andere objecten.
Vaak is dat zo in een spel. Crypto gaming wordt steeds groter. Op deze manier kan je unieke benodigdheden voor een spel kopen, zoals speciale schoenen, een zwaard, een outfit,…
Daarnaast kan het ook een soort lidmaatschap zijn zoals bij de bored apes dacht club. Wie hiervan een NFT in zijn bezit heeft is lid van de club en krijgt hiermee ook bepaalde rechten.
Ook voor kunst zijn NFT’s een hele handige uitkomst. Je kan namelijk met zekerheid zeggen dat je de rechtmatige eigenaar bent. Voor kunstenaars bovendien een mooie inkomensbron omdat ze wereldwijd kunnen verkopen, geen tussenpersoon nodig hebben er ook nog eens royalty’s op kunnen verdienen.
De eerste keer maakt deze winst op de verkoop. Als deze koper de NFT nadien verder verkoopt, kan de maker hierover een percentage (dus een royalty) verdienen. Of voorhand is aangegeven hoeveel dat percentage is.
Hou er wel rekening mee dat als je een NFT gaat maken en deze op een marktplaats zet dat je er ook een gas of GWEI vergoeding voor moet betalen. Op het Ethereum netwerk liggen deze kosten momenteel vrij hoog.
NFT’s staan nog in hun kinderschoenen dus in de loop van de jaren gaan er vast nog veel meer toepassingen op komen.
Heb jij al NFT’s in je bezit, is dat iets waarin je wilt investeren? Heb je misschien al eens zelf een NFT gemaakt? Laat het zeker weten want daar bent ik heel benieuwd naar.