Beginnen met affiliate marketing in 2022 (9 stappen + tips)

Affiliate marketing beginnen

Je bent op zoek naar een extra verdienmodel en denkt er misschien aan om te beginnen met affiliate marketing. Als fulltime affiliates helpen we je graag op weg.

Wil je een stappenplan om aan de slag te gaan met affiliate marketing? Check dan zeker mijn stap-voor-stap videocursus Affiliate Vibes.

Waarom met affiliate marketing beginnen?

Er zijn heel wat redenen waarom je met affiliate marketing zou kunnen beginnen. Laten we er enkele opnoemen.

Vrijheid

Met affiliate marketing heb je heel veel vrijheid. Zo kan je zelf bepalen over welk onderwerp jij graag informatie deelt en kan je je eigen tijd gaan indelen. Is het mooi weer dan kan je lekker met de laptop buiten werken of een snipperdagje houden.

In het begin is affiliate marketing hard werken, maar na een tijd zal dat minder worden waardoor je ervoor kan kiezen om wat minder uren te werken en met andere leuke zaken bezig te zijn.

Geen klantenservice

Als affiliate moet je zelf geen pakjes inpakken en ook geen klantenservice afhandelen. Dat doet het bedrijf waar je je bezoekers naar doorstuurt. Dit spaart je heel wat tijd en gedoe uit.

Meer inkomsten dan advertenties

Advertenties zijn niet alleen heel vervelend voor een bezoeker, ze leveren je vaak ook een stuk minder op dan als je met affiliate programma’s aan de slag gaat. 

Heb je al een blog waarop je advertenties draait, dan kan je starten met affiliate marketing om zo een extra inkomen op te bouwen. Je zal op den duur gaan merken dat de inkomsten per bezoeker hoger zullen liggen dan bij advertenties.

Passieve inkomsten

Met affiliate marketing bouw je aan passieve inkomsten. In het begin zal dit heel traag gaan, maar gedurende de loop van de jaren zullen deze zich steeds opstapelen. Zo zal je de eerste periode werken zonder inkomsten, maar na verloop van tijd komen je inkomsten binnen ook als jij niet aan het werk bent. Hoe mooi is dat. Zit je ’s avonds in de zetel: ping, een commissie; ben je bij familie op bezoek: ping commissie; ben je aan het sporten: ping commissie.

Affiliate Vibes cursus

Stap-voor-stap affiliate marketing leren?

Met mijn cursus ga je leren hoe je zelf een passief inkomen kan opbouwen met een website.

Hoe begin je met affiliate marketing?

Er zijn verschillende manieren om te starten met affiliate marketing. Je kan affiliate marketing toepassen zonder website, maar onze voorkeur heeft toch om een website op te bouwen. Dit heeft als voordeel dat je niet afhankelijk bent van het platform waarop dat je actief bent. 

Stel Instagram besluit jouw account te blokkeren, dan heb je ineens geen inkomsten meer als dat je voornamelijke bron was. Met je eigen website heb je veel meer controle.

Beginnen met affiliate marketing is op zich niet heel moeilijk. Je hebt een paar dingen nodig zoals een niche, domeinnaam, hosting en een website. Vervolgens is het artikels schrijven met vermelding naar producten of diensten en dit steeds herhalen.

Niche kiezen

Als je over vanalles en nog wat zou schrijven, dan weet Google op den duur niet waar je site nu eigenlijk over gaat. Ook voor een bezoeker kan dit heel verwarrend zijn. Door een specifieke niche te kiezen maak je het niet alleen voor je bezoeker en Google duidelijk, maar ook voor jezelf weet je dan beter wat te schrijven. Alles heeft namelijk verband met elkaar.

Begin je pas met affiliate marketing, kies dan best een niche die bij jou past. Niche zou je kunnen zien als het onderwerp van je blog. Heb je een hobby, een onderwerp waar jij veel vanaf weet, dan zou dat een goede keuze kunnen zijn om een website over te beginnen.

Domeinnaam en hosting aanvragen

Heb je een onderwerp gekozen waarover je wilt schrijven, dan kan je nu een domeinnaam gaan kiezen; de url die mensen intypen om op jouw website te komen. Zorg voor een duidelijke domeinnaam die niet voor verwarring zorgt en wat ook aansluit bij het onderwerp waarover je blogberichten gaat schrijven. 

De hosting is de plek waar je je website kan installeren. Een domeinnaam en hosting kan je bij twee verschillende bedrijven gaan aanschaffen, maar het eenvoudigst is om dat bij dezelfde firma te doen. Dat spaart je meteen wat extra werk omdat je dan niet zelf dns-gegevens moet gaan veranderen.

Voor onze nieuwste websites hebben we gekozen voor hosting en domeinnaam bij Cloud 86. Zij bieden hele goede service en hebben snelle servers.

Je website installeren

Zodra je de bevestigingsmails van je hosting en domeinnaam ontvangen hebt, kan je gaan inloggen en je website gaan installeren. Bij de meeste hostingpakketten kan je met een druk op de knop WordPress (een website systeem) gaan installeren.

Hierop kan je een thema naar keuze gaan installeren. Dit bepaalt de look van je website. Kies best voor een snel thema zoals Generatepress. Zelf werk ik ook vaak met de themabouwer van Elementor Pro.

Verder kan je nog enkele plugins gaan installeren om de functionaliteit van je website uit te breiden. Let wel op dat je er niet te veel installeert want dat zal je site alleen maar trager maken.

Yoast SEO, redirection en antispam bee zijn plugins die ik standaard installeer.

In eerste instantie hoeft je website nog niet perfect te zijn. Je kan deze namelijk altijd nog gaan verbeteren. 

Zie je het niet zitten om zelf een website te bouwen, dan kan je ook met een kant-en-klaar websitesysteem zoals Phoenix aan de slag. 

Zoekwoordonderzoek

Zoekwoordonderzoek is iets wat je zowel voor, tijdens als na het schrijven van artikels toepast.

Via zoekwoordonderzoek kan je eerst bepalen wat interessante thema’s kunnen zijn om over te schrijven. 

Zodra je begint te schrijven kan je dat specifieke onderwerp verder gaan onderzoeken zodat je de beste zoekwoorden voor je artikel kan gebruiken. En ook als je even vast zit, nieuwe artikels wilt gaan schrijven, meer ideeën wilt,… kan je opnieuw zoekwoordonderzoek doen.

Artikels schrijven

Het belangrijkste van je affiliate business zijn je artikels, blogs, blogberichten of hoe je het ook wilt noemen. Je kan hier dus best zo snel mogelijk mee beginnen, ook al is je website nog niet 100% in orde. 

Een goed artikel is waardevol voor een bezoeker, meestal uitgebreid, maar houdt ook rekening met zoekwoorden.

Informatieve artikels hebben over het algemeen een wat groter zoekvolume. Hierdoor kan je bezoekers aantrekken of ook spontane backlinks.

Met koopgericht artikels zal je dan weer de meeste inkomsten kunnen behalen. Je hebt dus beide soorten artikels nodig op je website.

Als je pas begint met je website, dan start je eerst met het schrijven van een tiental (of meer) artikels zonder hier meteen affiliate links in te plaatsen. Je zorgt er eerst al voor dat je website waardevol is. Anders is de kans groot dat een adverteerder (de shop of producteigenaar waar jij naar wilt verwijzen), jou niet zal aanvaarden als affiliate.

Aanmelden bij affiliate netwerken

Zodra je website al waardevol geworden is, bijvoorbeeld door minstens tien kwalitatieve artikels op je website te plaatsen, kan je je gaan aanmelden bij één of meerdere affiliate netwerken. Bij een netwerk zitten dan meerdere verkopers die je kan gaan promoten. 

Er zijn meerdere netwerken waaruit je kan kiezen:

Sommige verkopers willen wel met affiliates werken, maar gebruiken daarvoor geen affiliate netwerk. Zij hebben dan een eigen affiliate programma waar je je voor kan aanmelden. Meestal staat er in de footer van hun website hier een verwijzing naar het affiliate programma.

Zodra je je aanmeld voor een affiliate programma of via een netwerk, moet je eerst wachten op de goedkeuring van de adverteerder. Daarna kan je affiliate links gaan aanmaken.

Affiliate links plaatsen

Nu kan je affiliate links gaan aanmaken en deze gaan toevoegen aan de artikels die je al geschreven had. Ten minste als zo’n verwijzing logisch is. 

Je kan in één artikel meerdere links plaatsen. Zo kan je ervoor kiezen dezelfde link een paar keer op de pagina te vermelden. Maar je kan ook aangeven dat het product bij meerdere shops te koop is en dan naar elk van deze shops een link plaatsen. 

Ook als je meerdere producten in één artikel beschrijft, kan je naar elk specifiek product een rechtstreekse affiliate link plaatsen.

Herhaal

Nu is het een kwestie van herhalen, herhalen en herhalen. Steeds opnieuw ga je op zoek naar de beste zoekwoorden, ga je fantastische teksten schrijven en deze voorzien van goede call-to-action knoppen met hierop affiliate links.

Op deze manier zal jouw website gaan groeien. Vanaf zo’n 50 artikels zal je merken dat Google je serieuzer gaat nemen (ten minste als je een kwalitatieve website hebt met kwalitatieve teksten). Je zal dan vaker gevonden worden. Vanaf dan zal je waarschijnlijk ook al vaker commissies ontvangen. 

Op zich is het saai, want je moet steeds hetzelfde herhalen. Maar uiteraard kan je het leuk houden door steeds over onderwerpen te schrijven die jij leuk vindt.

Uitbreiden

Als je website draait en je krijgt al regelmatig commissies dan kan je gaan uitbreiden. Dit kan op verschillende manieren. Nog meer artikels schrijven of je inkomsten herinvesteren en teksten laten schrijven. Je kan eventueel ook een Youtube-kanaal erbij beginnen of een Facebook-pagina of Instagram-account aanmaken. Van daaruit kan je je boogberichten gaan promoten en links voorzien naar je website. Deze kanalen kunnen elkaar nog verder versterken.

Affiliate Vibes cursus

Stap-voor-stap affiliate marketing leren?

Met mijn cursus ga je leren hoe je zelf een passief inkomen kan opbouwen met een website.

Tips als je met affiliate marketing begint

Heb geduld

In het begin gaat affiliate marketing traag. Het is niet zo dat als je werkt dat je meteen inkomsten hebt. De kans is zelfs groot dat jij de eerste maanden werkt zonder dat er ook maar één commissie binnen komt. Maar als je geduld hebt dan zal die commissie er komen en zullen er nadien nog heel veel volgen.

Het is heel belangrijk dat je naar de lange termijn resultaten gaat kijken, want als jij geen geduld hebt dan is het starten met een affiliate business misschien niet de beste keuze voor jou.

Wees consistent

Beslis je om met affiliate marketing te beginnen, ga daar dan ook voor. Door tien keer van businessmodel te veranderen zal je heel weinig successen gaan krijgen. Maar als je steeds door bouwt aan je affiliate website dan ga je er op den duur mooie resultaten mee kunnen krijgen.

Wees ook consistent in de artikels die je post. Als je in het begin even heel enthousiast bent en meteen tien artikels online zet, even gedemotiveerd wordt en vervolgens een paar maanden niks doet, dan zal ook niet veel commissies zien verschijnen. 

Kijk naar wat voor jou mogelijk is en doe dat gedurende een lange tijd. Stel je zegt dat je één artikel per week kan schrijven, doe dat dan ook voor minstens een jaar. Lukken meerdere artikels, dan is dat alleen nog maar beter.

FAQ voor als je start met affiliate marketing

Ben ik niet te laat om te starten met affiliate marketing?

Nee hoor, een nieuwe website starten in 2022 kan nog steeds voor mooie resultaten zorgen. Wel is het zo dat er de afgelopen jaren heel wat mensen met affiliate marketing begonnen zijn. Daardoor wordt het een beetje moeilijker omdat de concurrentie groter geworden is. Hiervoor is het belangrijk dat je aandacht aan je artikels besteed en er echt iets waardevols van maakt.

Wij zijn dit jaar ook met een nieuwe website gestart en deze krijgt al commissie binnen.

Kan iedereen met affiliate marketing beginnen?

In principe kan iedereen met affiliate marketing beginnen. Je hebt er namelijk geen diploma of speciale kennis voor nodig. Wel is de instelling van de persoon belangrijk of het affiliate project zal slagen of niet. Denk jij op lange termijn, wil je consistent bezig zijn, dan kan jij ook de vruchten ervan plukken.

Hulp nodig om te starten?

Heb je graag een stappenplan of extra hulp dan kan ik je die geven. Ik heb namelijk een cursus gebouwd waarin je over elk onderdeel door middel van video’s meer leert. Zowel de mindset die nodig is, zoekwoordonderzoek, het opbouwen van de website, het schrijven van de teksten, we nemen alles door. Je kan gaan voor de zelfstudie versie of met wat extra begeleiding. 

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?