Beginnen met een affiliate webshop

Affiliate webshop beginnen

Een manier om online geld te verdienen is met het starten van een affiliate webshop. In dit artikel vind je er meer info over en tips om aan de slag te gaan.

Wat is een affiliate webshop?

Een affiliate webshop is een webshop waarbij je geen eigen producten hebt. Zodra mensen interesse hebben in een bepaald product van je shop worden ze doorverwezen naar de webshop van diegene die het product in stock heeft.

Met een affiliate website schrijf je artikels en verwijs je daarin naar een bepaald product maar met een affiliatie webshop heb je echt een winkelomgeving waarin de producten staan.

Je kan ervoor kiezen om puur een affiliatie webshop te starten. Maar het kan ook een uitbreiding zijn van je blog. Als je al een following hebt, dan kan een shop met je favoriete producten heel leuk zijn. De fans van bloggers, influencers,… die willen meestal weten welke producten die persoon gebruikt om dezelfde te kunnen kopen.

Voordelen van een affiliate webshop

  • Je hoeft geen stock te hebben
  • Geen risico
  • Heel weinig opstartkosten
  • Je kan snel wisselen tussen producten
  • Je hoeft geen klantensupport te doen

Je hebt geen eigen stock nodig als je een affiliate webshop start. Dus je hoeft niet te werken met een fullfilment bedrijf of je hoeft je huis/kantoor niet vol dozen te zetten. Dat geeft enorm veel vrijheid. Ik weet wat het is om dozen vol in in huis te hebben van je eigen webshop. Hoe voller het staat hoe minder innerlijke rust er ontstaat. Dat contrast zie je ook bij de strekking van minimalisme waarbij zij zo weinig mogelijk spullen hebben.

Als je naar een andere shop verwijst moet je dus geen producten aanschaffen, wat ervoor zorgt dat je weinig opstartkosten hebt en daardoor ook weinig risico. Je bent niet ineens arm als het je niet lukt. Maar dat wil niet zeggen dat je snel moet opgeven. Zoals elke business kan het een tijdje duren vooraleer het kantelpunt komt van leuk wat bijverdienen tot fulltime inkomen.

Kom jij een beter product tegen dan wat er nu in je webshop staat, dan kan je makkelijk het oude offline halen en het nieuwe erin plaatsen. Als je echt zelf de producten zou verkopen, zou je eerst het oude product moeten uitverkopen omdat je anders met je stock blijft zitten.

De klant rekent af in de shop waarnaar je verwijst. Daardoor komt de klantenservice ook bij die andere partij te liggen. Dit spaart je enorm veel tijd uit. Je hoeft geen pakjes op de post te doen, pakjes retour te ontvangen, mailtjes te beantwoorden. 

Hierbij komt uiteraard ook een nadeel. Aangezien de opvolging van de klant bij de andere partij is heb jij er minder controle over. Je kan geen upsells doen, je kan de klant nadien niet opnieuw mailen als er een soortgelijk product is waarin de klant geïnteresseerd zou zijn.

Dit kan je opvangen door een blog toe te voegen aan je affiliate webshop. In je blogberichten kan je verwijzen naar een gratis ebook dat men kan downloaden. Zo heb je wel het e-mailadres van de bezoeker en zo kan je wel al eens een leuk aanbod sturen.

Affiliate Vibes cursus

Stap-voor-stap affiliate marketing leren?

Met mijn cursus ga je leren hoe je zelf een passief inkomen kan opbouwen met een website.

Beginnen met een affiliate webshop

Je gaat beginnen met je affiliate webshop, dan is de eerste stap te bedenken wat je wilt gaan aanbieden. Hierbij kan je best rond een thema gaan werken. 1000den producten aanbieden gaat meestal niet werken. Daarvoor zijn er de grotere shops zoals bol.com, Amazon en Coolblue. De meerwaarde van een affiliate webshop is juist dat je rond een thema duidelijkheid kan creëren.

Zodra je weet wat je wilt gaan aanbieden dan kan je gaan onderzoeken welke webshops deze producten verkopen en of ze een affiliatie programma hebben. Je kan je dan gaan aanmelden voor deze programma’s. Je kan ook de commissies vergelijken en kijken bij welke shop je zelf zou bestellen. Een shop waar je zelf niet zou bestellen (te duur, hoge verzendkost, ongebruiksvriendelijk, komt niet vertrouwd over,…) die zou ik ook nooit aanraden.

Daarna is het tijd om je webshop te maken. Je kan hierbij kiezen om deze zelf te maken, te laten maken of een bestaande affiliate webshop te kopen.

Affiliate webshop maken

De goedkoopste manier is om je affiliate webshop zelf te maken. Nu je geen coderingen meer moet kennen om een eigen webshop te maken is dat voor de meesten ook een drempel die wegvalt. Je kan gebruik maken van kant-en-klare webshop systemen zoals shopify, CCV shop, lightspeed.

Maar je kan ook een webshop in WordPress maken. Daarvoor heb je de plugin Woocommerce nodig. Dat is het shoppingsysteem. Aangezien je zelf de producten niet verkoopt heb je geen betaalkoppeling nodig.

Als je een product gaat ingeven met Woocommerce heb je de mogelijkheid om te kiezen voor extern/affiliate product. Daar kan je dan je affiliate link ingeven. Verder kan je ook de knoptekst kiezen en een prijs invullen.

Affiliate product in woocommerce

Als je niet extreem veel producten verkoopt dan kan je ze allemaal makkelijk zelf invoegen. Zo doe ik het bij mijn eigen affiliate webshop waarin ik mijn favoriete producten toon.

Maar als je heel wat producten wilt gaan aanbieden dan kan het makkelijker zijn deze te importeren. Daarvoor heb je een plugin nodig voor wordpress, nl. WP All import. Deze koop je, maar kan je voor meerdere shops gebruiken als je wilt. Het is ook een eenmalige kost.

Bijvoorbeeld bij Tradetracker kan je per shop waarvoor je aangemeld bent productfeeds gaan downloaden. Je exporteert dan een xml of csv bestand dat je vervolgens importeert via WP ALL import.

Datafeeds bij tradetracker

Ook Datafeedr is een oplossing. Zij integreren meer dan 30 affiliate netwerken in verschillende landen waaronder ook België en Nederland. Ook de producten van bol, Awin, Daisycon, Partnerize, Tradetracker zitten erbij. Om gebruik te kunnen maken van Datafeedr betaal je wel een bedrag per maand.

Affiliate webshop kopen

Op Sitedeals of andere marktplaatsen voor websites, zijn er vaak ook affiliate webshops te koop. Meestal is dat een webshop die opgezet is voor verkoop, maar soms ook eentje die al verkopen heeft gedaan. In dat laatste geval zal het duurder zijn in aanschaf, maar dan ben je wel zeker dat het om een webshop gaat die werkt.

Affiliate webshop laten maken

Heb je geen zin of tijd om het zelf te bouwen dan kan je er ook altijd voor kiezen om je shop te laten maken.

Kosten

De kosten voor een affiliatie webshop zijn laag aangezien je geen stock hoeft in te kopen.

Je kan een shop laten bouwen, dan ligt je opstartkost wat hoger. Als je het zelf doet zijn de enige kosten die je echt nodig hebt hosting. Maar sommige zaken kunnen het net wat professioneler of makkelijker maken.

Tips

Het wil niet zeggen dat je de producten zelf niet hebt dat je vlug vlug maar wat online moet gooien. Als je webshop niet goed in elkaar zit zullen mensen al gauw weer weg zijn.

Professioneel uiterlijk

Een mooi design van je shop zal voor een professionelere uitstraling zorgen. Je kan daarvoor met een designer werken, maar tegenwoordig heb je zelf ook die mogelijk door gebruik te maken van een kant-en-klare webshop of mooie templates.  

Mooie en duidelijke foto’s

In een fysieke winkel kunnen mensen een product eens vast houden voelen, goed bekijken. Deze ervaring moet je zo goed mogelijk proberen mee te nemen en dat kan door duidelijke, kwalitatieve foto’s te gebruiken. Laat een product ook eens zien langs verschillende kanten. Of gebruik er eventueel een video bij.

Duidelijke, uitgebreide productbeschrijvingen

Zorg ervoor dat je een unieke tekst hebt en niet gewoon de tekst van de fabrikant of verkoper kopieert. Dit is ten eerste heel slecht voor Google. Ten tweede is het ook niet interessant voor de klant. Als jij er iets persoonlijks kan instoppen, het veel duidelijker vertelt, duidelijke voordelen geeft dan zal het ook voor een potentiële klant boeiender zijn en duidelijker worden of het product voor hem/haar geschikt is.

Wees kritisch op de verkoper

Stuur mensen niet zomaar naar een webshop. Kijk of deze shop goede beoordelingen krijgt. Worden bestellingen snel afgehandeld, is de klantenservice goed? Maar ook; converteert het product goed. Het kan een heel goed product zijn, maar als de webshop van de verkoper slecht is gebouwd, weinig vertrouwen uitstraalt, een hoge verzendkost heeft dan zal het product niet goed verkopen. Misschien is hetzelfde product bij een andere verkoper verkrijgbaar en dan kan je daar eens testen. Het kan zelfs zo zijn dat je minder commissie krijgt maar toch meer verdient omdat het beter converteert. Een goede conversie en een hoge commissie is natuurlijk nog beter 😉

Seo

Zorg er voor dat alles qua seo goed in orde is. Je url link, je teksten, fotobenaming,… Dat zal ervoor zorgen dat je producten ook effectief gevonden kunnen worden in Google.

Kijk eens kritisch naar je eigen affiliate webshop. Is het een site waar je zelf op zou blijven en wat rondkijken, waar je zelf actie op zou nemen om iets te bestellen? Of zou je zelf onmiddellijk maken dat je weg bent? In dat laatste geval heb je dus nog wat werk voor de boeg. 

Affiliate Vibes cursus

Stap-voor-stap affiliate marketing leren?

Met mijn cursus ga je leren hoe je zelf een passief inkomen kan opbouwen met een website.

Als je wilt beginnen met je affiliate webshop heb je misschien nog vragen? Stel ze gerust hieronder.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?