Hoe word je succesvol?

hoe word je succesvol

Om te weten hoe je succesvol kunt worden, moet je jezelf eerst afvragen wat betekent succesvol zijn voor mij? Succesvol zijn is niet wat de maatschappij van jou vindt dat succes zou moeten zijn. Nee het is juist iets waar je gelukkig van wordt en voldoening van krijgt.

Als mensen aan succes denken, dan denken ze meestal aan diploma’s, werk, geld en status. Maar succes is veel meer dan dat. Je kan ook succes ervaren in de rest van je leven, zoals je relatie, je vrije tijd,… 

Stel je hebt een hoge status in een bedrijf en verdiend massa’s geld. Je kan alles kopen voor je partner en kinderen maar toch loopt het thuis stroef. Ze missen de verbinding met jou. Je doet nooit dingen samen, hebt geen tijd voor een goed gesprek. En je hobby die je vroeger zo leuk vond, dat is ook al weer jaren geleden dat je daar nog aan toe kwam. 

Heb je dan succes?

Hoeveel mensen die in de maatschappij gezien worden als heel succesvol hebben een einde aan hun leven gemaakt. De grote artiest die heel veel aanzien had, goed verdiende en de wereld rondreisde voelde zich toch niet gelukkig. 

Ik denk dat je pas echt succesvol kan voelen als je je ook gelukkig voelt. En daar hoort het hele plaatje bij. Je mag geen zorgen hebben om geld, genoeg vrije tijd hebben om te doen wat je leuk vind en met de mensen kunnen zijn waar je van houdt.

Je weet wat je wilt

Succes bepaal je dus zelf. Weet jij al wat je wilt? Als je dat goed weet en een duidelijk doel hebt, dan heb je ook iets om naartoe te werken. Weet je nog niet wat je wilt? Dan kan de zoektocht beginnen, het is ook niks waar je heel paniekerig over moet doen als je het nog niet weet. Door dingen te doen ga je ervaren of jij dat wilt of niet.

Om te beginnen kan je jezelf enkele vragen stellen:

 • Waar krijg ik energie van?
 • Waar word ik moe van?
 • Waar word ik gelukkig van?
 • Wanneer kom ik tot rust?
 • Wanneer ben ik gestresst?
 • Waardoor wordt ik onrustig?
 • Wat is iets wat ik vroeger heel graag deed en nu al een tijd niet meer?
 • Welke mensen rondom mij geven mij een goed gevoel?
 • Welke mensen rondom mij vreten alle energie uit mijn lijf?
 • Waar kan ik uren mee bezig zijn zonder dat het me al te veel moeite kost?
 • Waar wil ik graag meer over weten en over bijleren?
 • Welke dromen had ik als kind?

Ik vind het bijvoorbeeld heel erg leuk om video’s te maken. Als ik dan enkele video’s gemaakt heb, heb ik juist heel veel energie i.p.v. er moe van te worden.

Voor mij is succes persoonlijk kunnen groeien, mijn eigen richting kunnen bepalen, buiten kunnen zijn als het mooi weer is, kwalitatieve tijd spenderen met mijn vriend, wandelingen kunnen maken met de hond, van waarde kunnen zijn voor mijn volgers en ze inspireren, iets kunnen betekenen voor de dieren en het milieu (door inspiratie te geven rond veganisme en eco-lifestyle). 

Neem je eigen verantwoordelijkheid

Je zal niet succesvol worden door anderen. Je doet het zelf. Laat je niet hangen in de slachtofferrol. Die en die, en daarom heb ik niet…. De situatie is er, die mensen zijn er, maar daardoor hoef jij je niet tegen te laten houden. Maak je eigen geluk.

Je baas doet altijd rot tegen jou, dan kan je verschillende dingen doen. Je kan hem zeggen dat je dat niet langer pikt, je kan ergens anders gaan werken waar je wel een goede relatie met je baas hebt, je kan je eigen baas worden. Door zelf je verantwoordelijkheid hierin te nemen zorg je dat jouw situatie veranderd. Door de hele tijd thuis te zeuren dat je een vreselijke baas hebt, gaat die baas en dus ook jouw situatie niet veranderen. Sterker nog, de relatie met je partner kan er ook door verslechteren als je altijd klaagt en niet meer vrolijk bent. 

Voel het, geloof het

Als jij niet voelt dat het jou gaat lukken dan gaat het je waarschijnlijk ook niet lukken.

Als jij gelooft dat het jou gaat lukken, zal je er ook voor gaan. Maar als jij denkt dat iets voor jou niet weg gelegd is, dan zal je niet alle stappen zetten en uiteindelijk ook niet slagen.

In het begin kan het lastig zijn om al zo groots te denken en te voelen dat het ook voor jou kan. Herhaal regelmatig in je hoofd of hardop wat je wil. Hoe vaker je dit tegen jezelf zegt, hoe meer je het gaat geloven. Omgekeerd zijn we daar over het algemeen vaak beter in. “Ik kan niks”, “Ik ben onhandig”,… we zeggen zulke dingen zo vaak tegen onszelf dat je ook allemaal bewijzen gaat zien dat het zo is. Als we die kunde nu eens gebruiken om onszelf beter te voelen. Dat zou ons allemaal veel beter en succesvoller maken.

Inspiratie opdoen

Je laten inspireren kan op allerlei verschillende manieren. De favoriete manier verschilt van persoon tot persoon. 

 • Boeken lezen van succesvolle mensen.
 • Interviews kijken of luisteren.
 • Podcast luisteren waarin de persoon stukken van zijn/haar leven deelt, tips, algemene inspiratie.
 • Biografieën bekijken op Youtube of Netflix.
 • Inspirerende quotes ophangen in huis, als achtergrond op je telefoon, computer.
 • Naar seminars gaan: zowel de spreker(s) als de andere bezoekers tijdens de borrel kunnen voor inspiratie zorgen.

Zelf doe ik het allemaal. Tijdens de afwas of de strijk luister ik meestal naar podcast. Zo leer ik nog wat bij of doe ik ideeën op terwijl ik met iets bezig. Ik zit niet zo vaak in de auto maar als ik onderweg ben dan zet ik de ene keer muziek op en de andere keer een podcast. 

Enkele interessante boeken:

Docomentaires over o.a. Steve Jobs, Bill Gates, Tony Robbins kunnen je heel wat bij brengen. Maar ook The Toys that Made us vond ik heel inspirerend. Hoe o.a. Lego, Transformers en Barbie ontstaan zijn. Wat ze allemaal doorstaan hebben, wat er heel moeilijk ging, voor welke keuzes ze te kwamen staan en hoe ze zo succesvol geworden zijn.

Kopieer mensen die al gedaan hebben wat jij wilt bereiken

Als jij iets wil bereiken – en of dat nu is een bepaalde job of een goede relatie – kijk dan naar mensen die dat al bereikt hebben. Wat doen zij, hoe gedragen zij zich, hoe denken zij? Door zelf ook zo te gaan denken, zulke acties te gaan ondernemen, zal je dichter bij je doel komen.

Er zullen altijd mensen zijn die het belachelijk vinden wat jij aan het doen bent, maar hebben zij het succes dat jij wilt bereiken?

Er zijn meerdere wegen naar je doel

Je kan hard gewerkt hebben om iets te behalen en dan is het niet gelukt. Hoeft jouw doel nu definitief van de baan geschoven te worden? Alles behalve, je kan je doel ook op een andere manier behalen. Denk eens na welke andere wegen er nog zoal mogelijk zijn.

Bijv. Vrijheid, ik ervaar vrijheid door van thuis uit te werken en mijn eigen dagen te bepalen. Mijn vriend ervaart juist vrijheid door in een volcontinue systeem te werken omdat hij zo regelmatig thuis is op momenten dat andere mensen werken. Hetzelfde doel, andere invulling.

Maar ook voor dezelfde invulling, bijv. van thuis uit werken, zijn er meerdere wegen om dat te kunnen bereiken. Voorbeelden daarvan zie je in mijn artikel locatie-onafhankelijk werken.

Wat wil je opgeven?

Ik hoor vaak mensen die jaloers zijn op voetballers, dat ze schandalig veel geld verdienen en bijna niks moeten doen. Dat dat niet eerlijk is. Maar dan denk ik vaak (soms zeg ik dat ook) aan wat zij allemaal hebben opgegeven en moeten doen om daar op dat hoge niveau te komen. 

Als hun vrienden in het weekend op café gingen tot laat in de nacht met iets teveel bier, lagen zij al in bed, nuchter. Ze aten gezond, moesten na schooltijd nog uren gaan trainen. En niet zoals de vriendjes, trainen in de buurt en nadien vieren of troost zoeken met friet en cola’s of later bier. Maar verre afstanden gaan doen, meermaals per week, gedisciplineerd zijn, vrienden niet zo vaak kunnen zien. 

En zodra ze meer succes krijgen in de schijnwerpers staan, niks meer kunnen doen zonder dat er over geschreven wordt. Niet gescoord, een doelpunt binnen gelaten, ga het dan maar uitleggen tegen de journalisten, de supporters, sponsors,…

Er zijn er maar weinigen die al die dingen van jongs af aan ervoor over zouden hebben.

Als je voor jezelf wilt beginnen, dan werk je ook niet de uren dat anderen werken. Je wilt misschien richting een leven met heel veel vrije tijd en passief inkomen. Dat is heel mooi, maar daarvoor moet je bereid zijn om eerst juist veel harder te werken en extra dingen bij te leren. Ook ’s avonds, in het weekend als je familie, vrienden thuis zijn. Heb je dat er voor over om jouw succes te bereiken. 

Zie falen als leren

Als je iets geprobeerd hebt en het is van de eerste keer niet gelukt, zullen heel veel mensen het als falen zien. Maar je kan eigenlijk nooit falen als je uit de situatie iets geleerd hebt.

Toen ik mijn magazine startte had ik een ander resultaat voor ogen. Dat was niet gelukt, het heeft me best ook veel geld gekost, maar daar blijf ik niet bij stil staan. Had ik dat toen nooit geprobeerd, dan was ik niet achter het hele online marketing gebeuren gekomen. Ik ging namelijk op zoek naar een alternatief om de dure drukkost te vermijden en kwam zo steeds meer te weten over internet marketing. En dit bleek nog eens iets te zijn waar ik heel vrolijk van werd. Mijn zoektocht naar nieuwe dingen was begonnen.

Als je falen probeert te vermijden, zal je waarschijnlijk nooit succesvol worden. Je zal een beetje berekend risico moeten nemen. En dit is ook zo in je relatie, als je die succesvol wilt maken, zal je meer de connectie gaan opzoeken. Je laat in je ziel kijken wat heel kwetsbaar is en kan daardoor afgewezen worden. 

Geef niet op

Veel mensen beginnen met iets en merken dat het niet meteen werkt en geven dan op. Als je opgeeft zal je nooit het gewilde succes behalen. Blijf je doorbouwen, ook al zie je niet meteen resultaat, dan zal het uiteindelijk toch komen. Misschien duurde het langer dan verwacht, maar het komt door steeds waarde te blijven toevoegen. 

Actie!

Met boeken als the Secret dachten velen dat ze in de zetel konden gaan zitten visualiseren en dat al hun dromen dan zouden uitkomen. Mooi niet. Het visualiseren van dromen en doelen helpt zeker, hoe duidelijker jij weet wat je wilt, des te meer gericht je te werk kan gaan. Maar je moet uiteindelijk wel zelf actie ondernemen richting hetgeen jij gevisualiseerd hebt.

Denk vooruit i.p.v. teveel in het verleden te blijven hangen

Soms heb ik wel eens dat ik denk, had ik dat toen al maar geweten dan had ik dat i.p.v dat gedaan. Dan stond ik nu veel verder. 

Zulke gedachtes zullen iedereen wel eens naar boven komen, maar blijf daar dan niet te lang in hangen. Het blokkeert je en zorgt ervoor dat je geen actie meer gaat nemen. Denk dat het goed is dat je het nu wel weet en dat je er nu alles aan gaat doen om je doel te bereiken. 

Stretch jezelf

Soms zal je ook eens iets moeten doen dat buiten je comfortzone ligt. Als jij bijvoorbeeld expert op een bepaald gebied wilt worden, dan kan het helpen als je ook gaat spreken voor een groep, de pers te woord staat, een webinar geeft … Is dat spannend? Zeker, maar door het toch te doen, zul je merken dat je groeit, zowel in het voeren van die speech als in je zelfvertrouwen.

Sommige dingen zijn misschien echt niks voor jou, dingen waar je eerder ongelukkig van wordt. Leer goed het verschil kennen tussen dat en iets wat spannend is maar wat je achteraf toch veel voldoening zal geven. 

Mastermind

Een Mastermind is een groep van minstens 2 personen, maar dat kunnen er ook 10 zijn. Je hebt een vast afgesproken moment waarop je contact met elkaar hebt. Dat kan telefonisch, via skype of in real live. Sommige spreken één keer per maand, andere spreken elkaar dagelijks.

Een Mastermind kan je veel verder brengen omdat alle mensen erin soortgelijke stappen willen zetten. Je bespreekt met elkaar wat goed of niet goed gaat. Je kan de ander verder helpen en die jou. Je hebt niet meer alleen je eigen netwerk, maar ook nog eens dat van je Mastermindgroep.

Zelf zit ik al enkele jaren in een Mastermind met nog 2 anderen. Om de twee weken Skypen we 1,5u. Dit is heel motiverend, omdat zij zullen luisteren wat jij gedaan hebt, moet je ook wel dingen gedaan hebben. Hun succes kan je weer op ideeën brengen om zelf ook te gaan doen. Behalve de skype, hebben we ook een afgesloten facebook-groep waar we dingen met elkaar kunnen delen of vragen kunnen stellen aan de anderen.

Meet jezelf niet met anderen

Het is – zoals ik al zei – heel goed om mensen te kopiëren die al bereikt hebben wat jij wilt bereiken. Maar ga jezelf niet met hen vergelijken. Denk niet ‘oh die heeft al X euros en ik nog maar Y’, dan kan dat ik niet. 

Denk er aan dat die persoon ooit ook van nul is begonnen. Dat die persoon gestaan heeft waar jij nu staat. 

Word van waarde

Hoe meer waarde jij toevoegt aan de wereld, je relatie, je klanten,… des te meer er ook voor terug komt. Als mensen echt iets aan jou hebben, zullen ze ook steeds bij je terug komen. Heb jij dan eens iets nodig, dan zullen zij je met plezier verder helpen.

Heb jij nog tips om succesvol te worden of een verhaal te delen? Laat het dan zeker weten in een reactie onderaan deze pagina.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?