De kracht van een mastermind groep voor ondernemers

Wat is een mastermind groep voor ondernemers

Ik hoorde zo’n acht jaren geleden voor het eerst van het concept mastermind. Ik zag succesvolle ondernemers die ik volgde allemaal in mastermind groepen te zitten. Later las ik er ook over in het wereldberoemde boek Think and grow Rich van Napoleon Hill.

Zelf zit ik nu ook al een paar jaar in een mastermind en dat heeft me ontzettend veel gebracht.

Wat is een mastermind groep?

Een mastermind is een groep van twee of meer personen die het doel hebben om samen te groeien, meestal op zowel persoonlijk als business vlak.

Mastermind leden komen regelmatig (op vaste momenten) bij elkaar om successen en struggles te bespreken. Dit kan zowel online als offline zijn. De mind van de groep overstijgt de mind van de losse personen van de groep. Met twee, drie, tien weet en kan je meer dan alleen.

Doordat je tegen anderen zegt dat je iets wil bereiken, of welke acties je gaat ondernemen, ga je deze ook sneller uitvoeren. De rest kan jouw steeds vragen hoe ver je zit met je doel en welke van je acties je al uitgevoerd hebt. Op je eentje zal je misschien sneller zeggen, oh dat is goed genoeg. Je wilt de rest van de groep niet teleurstellen, dus ga je toch nog die acties doen die nodig zijn om je resultaat te halen.

In een mastermind hebben de leden allemaal een growth mindset en delen ze niet enkel business kennis of moeilijkheden. Ook persoonlijke dingen kunnen aan bod komen. Een persoonlijk ding kan namelijk een grote invloed hebben op je bedrijf. 

Het kan zijn dat je omgeving je niet steunt, dat je minder tijd hebt om aan je business te werken doordat nu met corona de kinderen ook altijd thuis zijn, dat je voor een ziek familielid moet zorgen, dat je even wat minder lekker in je vel zit, dat je niet tot rust kan komen en maar door blijft gaan.

Zo’n groep die jouw al een tijdje kent, kan je hier snel doorheen sleuren en ziet oplossingen die jij op dat moment niet ziet of geeft op zijn minst steun hierbij. En omgekeerd zie jij ook weer oplossingen en openingen die de ander op een bepaald moment niet ziet.

Ieder in zo’n mastermind heeft zijn eigen persoonlijkheid en bepaalde kennis, ervaringen en netwerk. Elk lid kan gebruik maken van de kennis, ervaring en netwerk van de rest.

Een mastermind is een fantastische tool als je succesvol wilt worden.

Ze zeggen vaak: great minds think alike. Ik zou er nog aan willen toevoegen: Alike minds become great.

Voordelen van een mastermind voor ondernemers

 • Je persoonlijke groei gaat er enorm op vooruit.
 • Je business zal groeien.
 • Je hoeft het niet allemaal alleen te doen.
 • Je ervaart steun van gelijkgestemden.
 • Je kan je succes met iemand delen.
 • Er wordt kritisch naar je ideeën gekeken.
 • Je haalt sneller je doelen omdat anderen meekijken.
 • Je netwerk wordt vergroot.
 • Je kan snel een antwoord op je vraag krijgen.
 • Heb je een nieuw idee, dan kan je brainstormen met anderen.
 • Je leert nieuwe dingen van anderen.
 • Je hebt een goed gevoel als je anderen verder kan helpen.
 • Betere focus.
 • Motivatie door de groei en succes van anderen.
 • Je krijgt meer inzichten.
 • Snellere doorbraak.

Betaalde of gratis mastermind

Je kan zelf met enkele andere ondernemers een mastermind groep oprichten en bepaalde afspraken vast leggen of je kan deelnemen aan betaalde mastermind groepen.

Zo’n betaalde mastermind wordt georganiseerd door een business of lifestyle coach die een groep van meestal zo’n tien personen samenbrengt. Vaak is dit in een fysiek lokaal met ook eten en drinken erbij. Het voordeel is dat de coach dit leidt zodat deze de leden bij de les kan brengen als het een koffieklets dreigt te worden. Of als iemand helemaal begint uit te weiden, deze terug brengt naar de basis en terug helderheid brengt.

Met een eigen mastermind, zoek je meestal mensen die op een zelfde niveau zitten. Zo kunnen jullie samen groeien. Iemand erbij halen die veel verder zit dan de rest zal moeilijk zijn omdat die persoon er veel minder aan zal hebben. Als je dat wel wilt, dan kan je opteren voor een betaalde mastermind groep. 

Hoe start je met een mastermind?

Als je zelf met enkele mensen een mastermind wil vormen, denk dan goed na over deze vragen:

 • Uit hoeveel personen wil je dat je groep bestaat? Drie vind ik beter dan twee aangezien je dan meer dynamiek hebt. Meer dan tien dan wordt het veel te druk en kan je niet echt de diepte ingaan.
 • Welke groepsleden zijn er: denk hierbij aan personen die ook willen groeien, positief ingesteld zijn en ook de anderen willen verder helpen. Mensen die kritisch naar de ander durven kijken en ook kritiek willen aannemen. Dit zorgt er juist voor dat jullie allemaal een stapje verder kunnen komen. Wees heel kritisch wie er in je groep komt en wie niet. Er moet een goeie klik zijn. Een verstoorder of iemand die helemaal anders is, kan de groep om zeep helpen.
 • Wat wil je in je mastermind behandelen? Een heel concreet doel behalen, allemaal hetzelfde doel, of ieder zijn eigen doelen? Bespreken wat goed en minder goed ging? Leerpunten bespreken? Werken met bepaalde thema’s? …
 • Hoe komen jullie samen? Dat kan elke twee maand in een lokaal zijn. Met daartussen momenten via skype. Het kan ook standaard elke twee weken via Skype zijn of elke dag even bellen. Hebben jullie een aparte Facebook of Whatsapp groep om nog dingen te bespreken?
 • Wat is de structuur van de mastermind: bijv. delen wat tegen vorige bijeenkomst gebeurd is, welke vragen komen daarbij voor de anderen, welke successen en acties kunnen interessant zijn voor de rest. Op het einde nog een doel en actiepunten voor de volgende periode.
  Ofwel elke keer een bepaald thema uitdiepen: bijv. Advertenties op Facebook, Hoe meer interactie krijgen op social media, hoe een betere conversie krijgen op de optie,… 
 • Wie is er voorzitter? Een voorzitter zorgt dat het geen zootje ongeregeld wordt en dat jullie je aan de structuur houden of zorgt dat ieder aan bod kan komen. Is het één vaste voorzitter, wisselen jullie deze taak af?

Invulling van mijn mastermind groep (als voorbeeld)

Als voorbeeld geef ik je graag de invulling van mijn mastermind. Maar voor jouw groep kan dat een andere invulling hebben.

Wij zijn met drie en komen niet fysiek bij elkaar. Ik woon in België, iemand anders in Nederland en de derde persoon is Nederlandse, woont sinds kort in België, maar daarvoor in Duitsland en Peru. We zagen elkaar wel op seminars waar we waren en een fysieke mastermind dag willen we wel eens doen.

Om de twee weken Skypen we. We hebben hiervoor een vaste dag en uur, woensdag van 13-14.30 (kan uitlopen tot 15u). Af en toe wordt deze dag eens verschoven in samenspraak, als net iemand een afspraak heeft met een klant of tijdens een vakantieperiode. Dit kan voor ons omdat we redelijk flexibel zijn in ons werk, maar het is eerder uitzondering dan regel.

Om de beurt maakt iemand de notities en schrijft deze achteraf uit. Dat is ook de persoon die de bijeenkomst leidt.

Tijdens zo’n Skype komt ieder ongeveer een half uur aan de beurt. Daarin vertelt diegene wat er de afgelopen twee weken gebeurd is, welke dingen daarbij niet goed gingen, vragen om advies van de anderen, dingen delen die heel goed verliepen zodat de anderen daar eventueel ook mee aan de slag kunnen. De andere stellen vragen of geven kritische feedback, zodat het voor diegene verhelderd kan worden. De persoon deelt ook wat die de volgende twee weken wilt realiseren.

We zijn redelijk vrij in onze opzet. Als een bepaald onderwerp naar boven komt wat dan speel, kunnen we daar dieper op ingaan. Aangezien we maar met drie zijn, gaat dat makkelijk. 

Daarnaast hebben we een besloten Facebook groep. Hierin delen we tussentijds resultaten, acties die we doen, vragen om hup aan de anderen, delen als we ergens iets bijgeleerd hebben.

Maar ook buiten de mastermind denken we aan elkaar. Als we ergens iets horen of lezen waarvan we denken dat de ander daarvoor geschikt is, sturen we dat door naar elkaar.

Zit jij in een mastermindgroep of lijkt het je -na het lezen van mijn blog- waardevol om dat in de toekomst te doen? Laat het me zeker weten onderaan deze pagina in een reactie. Je mag ook altijd jouw tips hier rond delen.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?