Wat is mindset en hoe kan je die veranderen? (Growth vs. fixed mindset)

Wat is mindset? Groeimindset vs fixed mindset

Of je nu start met je eigen business, begint met sporten, met moeilijke situaties wil omgaan of simpelweg gelukkiger wilt worden, je ontkomt niet aan kijken hoe het met jouw mindset gesteld is. Maar …

Wat is mindset? 

Mindset is de overtuiging dat je je intelligentie, kwaliteiten, gedrag wel of niet kan veranderen. Het bepaald hoe je in het leven staat, over het leven denkt en welke acties je onderneemt.

Als je succesvol wilt worden is het belangrijk om hier goed bij stil te staan en te kijken naar de manier waarop jij denkt.

Fixed vs growth mindset

Carol Dweck deed onderzoek hoe mensen die succesvol zijn en niet succesvol zijn denken. Dat gebeurt op een totaal andere manier. Grofweg genomen zijn er 2 soorten mindsets, nl. de fixed minset of statische mindset en de growthmindset of groeimindset.

De fixed mindset of statische of vaste mindset

Mensen met een fixed mindset hebben de overtuiging dat intelligentie en vaardigheden vast liggen. Je bent geboren met een talent of je kan er niks van.

Ze zullen snel opgeven wanneer blijkt dat iets niet lukt, want dan zullen ze er niet goed in zijn, niet weggelegd voor zijn. Ze nemen weinig risico nemen, ondernemen weinig, want dan is er een kans van falen. Als iemand verbeterpuntjes, groeipunten heeft voor deze persoon, worden die opgevat als afbreken van de persoon.

Ze zijn ook vaak jaloers op het succes van anderen.

Enkele woorden die hierbij horen: die persoon heeft geluk, ik ben niet zo slim, ik ben te oud om te veranderen, ik ben nooit goed geweest in, dat is te moeilijk, waarom zou ik dat doen, ik kan dat toch niet.

Growth mindset of groeimindset 

Iemand met een groeimindset wil persoonlijk groeien en geloofd dat hij dat zelf in de hand heeft. Je intelligentie en vaardigheden kan je trainingen en steeds verbeteren. Deze persoon houdt van uitdagingen, zet door, gelooft dat hij zichzelf kan verbeteren. Als iets niet gelukt is, zal hij eren van zijn fouten i.p.v. het als falen te zien.

Woorden die hier bij horen: volhouden, opnieuw proberen, doorzetten, proces, wat kan ik van die persoon leren, bijleren, ik wil mezelf ontwikkelen

Het is trouwens niet zo dat iemand per se één type mindset heeft op alle gebieden in zijn leven. Het kan zijn dat je op het gebied van leren en business wel heel hard op groeien gefocust is, maar op gebied van je lichaam of relaties toch eerder vast zit.

mindset blijven leren

Mindset veranderen

Je mindset veranderen van een statische naar een groeimindset begint met het herkennen dat je een statische mindset hebt. 

Je komt er het makkelijkst achter als je een probleem tegen komt of iets gedaan hebt wat niet gelukt is. Hoe reageer je dan? Hoe denk je dan? Het je gedachten als “het had allemaal geen zin”, “zie je wel dat ik daar niet goed genoeg voor ben”, “ik heb compleet gefaald”. 

Ok, dan is het duidelijk dat jij een fixed mindset hebt. Je kan deze nu gaan omvormen. Dacht je “ik heb compleet gefaald”? Maak daar nu eens van “wat kan ik leren uit deze situatie”. Je zal merken dat je uit elke situatie (hoe vervelend, moeilijk, stom die ook is) toch iets kan leren.

Kon jij van de ene dag op de andere fietsen? Nee, tuurlijk niet. Het is niet aangeboren. Je probeert, valt om, staat terug recht, zoekt hulp, probeert opnieuw, fiets een beetje, valt terug o, je staat recht,… en zo tot het lukt.

Maar waarom lukt het me niet hier anders over te denken?

Vaak spelen er ook nog onderbewuste zaken uit je jeugd mee, waardoor het je niet goed lukt je gedachten om te vormen. Dat kunnen kleine dingen zijn die uiteindelijk een grote impact hebben op de rest van je leven. Door hier op onderzoek naar te gaan en er bewust van te worden, kan je je gedachten en dus ook je mindset gaan veranderen.

Probeer steeds als je zinnen zegt waarvan deze je tegenhouden om meer uit het leven te halen, deze om te vormen naar positieve, groeigedachtes.

Mindset cursus

Wi je hier meer over leren en ook je eigen mindset, dan is er de cursus unstoppalbe mindset. In deze cursus leer je niet alleen meer over mindset, maar je gaat echt de diepte in met jezelf. Waar komen jouw gedachtes vandaan, hoe kan je die veranderen.

Je pakt dus de oorzaak aan van dingen die jou in het leven tegen houden. Vaak wordt de oorzaak niet aangepakt waardoor je al snel zal vervallen in je oude gedachtes, maar door echt de oefeningen in deze cursus te doen, zal je merken dat je een blijvende verandering ondergaat. Zelf had ik al een groeimindset, maar ik heb toch veel aan deze cursus gehad.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?