Wat is een sitemap en hoe dien je deze in bij Google?

Wat is een sitemap? Hoe maak je deze en kan je die indienen bij Google?

Als je wilt dat je website goed gevonden wordt in Google, dan kan je best een sitemap aanmaken en deze indienen in Google. In deze post wat meer uitleg over de sitemap en een stap-voor-stap uitleg hoe je het indient.

Wat is een sitemap?

Een sitemap is een bestand op je website waarin de volledige site structuur te zien is. Zo heeft Google of een bezoeker een goed beeld van alle pagina’s die op je website te vinden zijn.

Xml sitemap

Een sitemap hebben is belangrijk om je website beter vindbaar te maken. Zo’n bestand is een xml bestand. Dat is code die zoekmachines begrijpen.

In een sitemap staat, behalve de url, ook wanneer de pagina voor het laatst gewijzigd is en soms ook een prioriteit van de url.

Html sitemap

Sommige websites hebben ook een html sitemap op hun website staan. Dat is een pagina die voor iedereen leesbaar is zoals elke andere pagina op de site. Zo heeft ook een bezoekers een duidelijk overzicht waarvoor deze persoon allemaal op de website terecht kan. Meestal is hierin ook een duidelijke structuur met subonderdelen in voorzien. Zodat een bezoeker makkelijk iets kan terugvinden. 

Hoe maak je een sitemap?

Yoast SEO sitemap

Veel mensen gebruiken WordPress en de meeste daarvan hebben ook de plugin Yoast SEO geïnstalleerd. Heb je dat nog niet, dan kan je dat best doen.

Ga naar SEO – Algemeen

Sitemapa maken met Yoast SEO

Klik op het tabblad Functies

Sitemapa maken met Yoast SEO

Zorg ervoor dat XML-sitemap aan staat.

Klik op het vraagteken.

Sitemapa maken met Yoast SEO

Vervolgens kan je klikken op de link “Bekijk de XML sitemap”.

Je kan ook naar je domeinnaam gaan en achter de / sitemap_index.xml typen.

Zodra je op deze urls klikt, krijg je alle verdere url’s te zien. Bijv. als je klikt op /post-sitemap.xml dan krijg je alle urls van je blogberichten te zien.

urls van sitemap yoast voor google

Er zijn nog andere plugins in WordPress (bijv. Google XML Sitemaps) die je kan installeren om een sitemap aan te maken, maar als je Yoast gebruikt is dat overbodig. Je kan beter niet te veel plugins installeren voor de snelheid van je website.

Maak je gebruik van Phoenix voor je webite, dan wordt de sitemap ook automatisch voor je gegenereert.

Een html sitemap voor je bezoeker aanmaken kan door een pagina aan te maken en daarop alle urls te plaatsten. Liefst ook met onderverdelingen. Bijv. 

Categorie A

  • item 1
  • Item 2
  • Item 3

Categorie B

  • item 1
  • Item 2
  • Item 3

Je kan hiervoor ook de plugin WP Sitemap Page gebruiken.

Google sitemap generator

Er bestaan ook online tools die een sitemap genereren als je de url van je website ingeeft.

Het nadeel hiervan is dat de xml sitemap eenmalig gegenereerd wordt. Als je regelmatig nieuwe blogberichten of kennisbank artikels schrijft, zal je sitemap ook constant moeten veranderen zodat deze up to-date-blijft. Daarvoor kan je soms wel een betaalde account nemen. Maar bij gebruik van bijv. Yoast SEO is dat niet nodig.

  • xml-sitemaps.com: dit duurde met een beperkte site redelijk lang, bijna 4 minuten.
  • my sitemap generator: dit duurde met een beperkte site redelijk lang, bijna 5 minuten. Er kan zowel een xml als html sitemap maken.
Sitemap aangemaakt met een sitemap generator

Sitemap indienen bij Google

Je sitemap aanmelden bij Google is heel eenvoudig. Je kan dit doen via Google Search Console. Heb je je site nog niet aangemeld bij Search Console dan kan je dat sowieso best doen.

Ga in je menu (linkerkant) naar Sitemaps. 

Bij “Een nieuwe sitemap toevoegen”, vul je de slug van je sitemap in. Dat is het stukje dat na je domeinnaam komt. Het kan zijn dat je meerdere sitemaps hebt. Dat is zo het geval als je gebruik maakt van Yoast SEO.

Op /sitemap-index.xml zie je bijv. 3 urls staan (kunnen er meer zijn)

  • /category-sitemap.xml
  • /page-sitemap.xml
  • /post-sitemap.xml
Sitemap indienen bij Google via Search Console

Vul elke url in bij Google search console. Klik steeds op verzenden en voeg een nieuwe toe. Bij status zal je zien of het gelukt is.

Heb jij al een sitemap en deze ingediend bij Google?

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?