Tips om een goede nieuwsbrief te maken?

Tips om een goede nieuwsbrief te maken

Als je aan de slag gaat e-mailmarketing en wil starten met een nieuwsbrief wil je waarschijnlijk ook dat daar resultaten uit verder komen. Resultaten kunnen meerdere dingen zijn: bv. een band opbouwen met met je volgers en potentiële klanten, producten of diensten verkopen. 

Fancy opgemaakte e-mails werken over het algemeen minder goed dan een sobere tekst. Ten eerste zal het iets sneller worden tegen gehouden door spamfilters en ten tweede komt het minder persoonlijk over. Ze doen de mail open en denken “Oh, een nieuwsbrief, daar heb ik geen tijd voor.”

Hoe schrijf je goede e-mails voor je nieuwsbrief?

Ik geef je alvast enkele zaken mee waar je op kan letten als je een nieuwsbrief maakt. Dingen die voor mij de afgelopen jaren gewerkt hebben.

Onderwerp

Het eerste wat iemand ziet in zijn inbox is het onderwerp. Dit bepaald of mensen de mail zullen openen of niet. Dit is zelfs nog belangrijker dan de inhoud van de e-mail. Maak het dus zo spannend dat mensen het willen openen. Het klassieke Nieuwsbrief nr.43, wat je vroeger vaak zag, zie je de laatste tijd gelukkig niet meer.

Hoe kan je een onderwerp dan wel laten triggeren? Maak het vooral niet te lang, zo’n lange titel zou je toch ook niet naar je moeder of beste vriend sturen. 

Voorbeelden: kom jij ook?, verrassing

Tip hierbij: kijk eens welke e-mails jij zelf allemaal binnen krijgt. Welke onderwerpen spreken jou aan en waarbij heb jij de neiging om verder op te klikken. Leg een lijst aan met deze titels. Je kan deze voor je eigen nieuwsbrieven gebruiken en aanpassen aan je eigen stijl. 

Personaliseren

Nieuwe mensen die pas op je lijst terecht komen, stuur je eerst een mail om jezelf voor te stellen. Als ze je meteen leren kennen kan je een band beginnen opbouwen. In elke mail leren ze jou een beetje beter kennen.

Schrijf dus ook eerder zoals je naar een goede vriend(in) zou sturen. Ook als je een bedrijf bent. Mensen doen zaken met mensen. De tijd van “u”, “Geeachte” en “Hoogachtend” is voorbij. Nu we fysiek afstand van elkaar moeten houden is het niet de bedoeling dat we ook afstandelijk met elkaar moeten omgaan.

Bij de meeste e-mail marketing programma’s kan je dynamisch de voornaam laten invullen. Zo begin je je mail met Hoi <voornaam>, ip.v. Beste lezer. In dat laatste geval voel ik me nooit echt serieus genomen, ik voel me totaal niet aangesproken op die manier. Je hoeft niet te bang te zijn dat het anders niet professioneel genoeg over komt. De grootste marketeers die miljoenen omzet per jaar doen, houden het heel persoonlijk.

Je kan nog veel verder gaan in personaliseren. Zo kan je met tags werken zodat je precies weet wie van je mailinglijst in wat geïnteresseerd is, wie wat al wel of niet gekocht heeft, wie pas start met het onderwerp waarover jij schrijft of al jaren ervaring ermee heeft. Zo kan je een verschillende mail voor verschillende personen schrijven zodat ieder er zich in kan herkennen.

Vertel verhaaltjes

Mensen luisteren liever naar verhalen dan naar belerende lessen. Door je boodschap in een eigen meegemaakt verhaal te gieten, zal dit veel sterker over komen. Heel wat ervaringen uit je dagelijkse leven, dat kan zeker ook uit je vrije tijd zijn, kan je meenemen om iemand iets duidelijk te maken. Doordat je het in verhaaltjes giet zullen mensen je e-mail veel geboeiden lezen. Ze zullen ook benieuwd zijn naar meer en je daarom blijven volgen.

Leesbaarheid

Probeer je zinnen makkelijk leesbaar te maken door niet te lange zinnen te gebruiken. Je kan ook regelmatig wat enters in de tekst toevoegen zodat de tekst luchtiger over komt. Daardoor gaan mensen sneller beginnen lezen.

Ik heb het als meermaals gehad dat ik op een blog kom met een hele lap tekst, het hele scherm is slecht één alinea. Daar begin ik niet eens aan te lezen.

Dat is ook bij e-mail nieuwsbrieven zo, door meerder alinea’s en korte zinnen nodigt je e-mail meer uit om ook effectief gelezen te worden.

Waarde geven

Zowel op je blog, social media als je in mails die je stuurt, is waarde geven iets van het belangrijkst. Als jij de hele tijd promo’s stuurt en dingen wilt verkopen, gaat dat al gauw vervelen en schrijven mensen zich uit. 

Maar als jij heel veel waarde geeft, dan willen mensen zich niet uitschrijven want dan missen ze interessante dingen. Als je dan af en toe eens een promo stuurt of reeks mails om een product te lanceren, dan zullen ze dat ook niet erg vinden en er juist enthousiast van worden. Als jij gratis al zoveel waarde weg geeft, dan zal het product dat je aanbied zeker dik okay zijn.

Wissel eens af

Altijd dezelfde manier kan saai zijn, bovendien bereik je zo enkel de mensen die op die manier info tot zich nemen. Je kan de ene keer eens een hele lange tekstmail sturen, de andere keer één enkel zinnetje, dan eens een plaatje er tussen, een verwijzing naar een boogartikel, een verwijzing naar je nieuwe youtube-filmpje, een promo-actie,… 

Vaker mailen

Stel je mailt één keer per maand over tien verschillende onderwerpen, an zal de aandacht van de lezers ook verdeeld worden over deze tien onderwerpen. Het is niet zo dat ze alle gaan lezen of bij elk stukje verder zullen klikken. 

Daarom kan je beter vaker een e-mail uitsturen met dan telkens meer één thema in. Dan kan je hier ook wat dieper op in gaan en je eigen verhaal hierover vertellen.

Plaatjes toevoegen

Als als je een tekst e-mail stuurt in plaats van een volledig gestijlde nieuwsbrief, kan je toch eens een plaatje meesturen. Als ik het met de foodblog heb over een bepaald gerecht dan kan ik een foto van dat gerecht toevoegen. Als ik mezelf voorstel, kan ik er een foto van mezelf samen met de hond bij plaatsen. Kijk eens of jij leuke plaatjes hebt die je boodschap kunnen versterken. Een animated gif kan je zo nu en dan ook eens gebruiken.

Je eigen zelf

In Amerika (ik stond op redelijk wat Amerikaanse nieuwsbrieven ingeschreven) wordt alles nogal belangrijk gezien en hypen ze veel. Alles waarover ze het hebben is a-ma-zing, important, fantastic. Hier in België en Nederland zijn we dat helemaal niet gewoon, dus dat werkt ook niet. Je hoeft je niet anders voor te doen of Amerikanen volledig te kopiëren.

Door juist jezelf te zijn kom je veel authentieker over wat gewaardeerd zal worden door de mensen op je e-maillijst. Laat daarbij ook niet alleen je positieve kanten zien en de dingen waarin je goed bent. Laat zeker ook je mindere kanten, je eigen struggles en eigenaardigheden zien. Dan kom je meer over als mens. En weet je, dat ben je ook 😉

Software voor je nieuwsbrieven

Ben je nog op zoek naar goede software om je nieuwsbrieven te versturen. Check dan zeker mijn artikel waarin ik. verschillende systemen met elkaar vergelijk, zowel qua functionaliteiten als qua prijs. Zo kan je een goede keuze maken.

Heb je iets aan deze tips gehad dan zou ik het leuk vinden als je een reactie achter laat of het artikel deelt. Heb je zelf nog tips over hoe je een goede nieuwsbrief of e-mailtjes maakt? Laat ze dan zeker weten in een reactie onderaan deze pagina.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?