Dividenden zijn leuk. Je kan ze toevallig bij een aandeel hebben, of je kan er een gerichte strategie voor hanteren. Maar wat zijn dividenden eigenlijk?
Wat is dividend? (betekenis)
Een dividend is een soort rente die je krijgt op aandelen die je bezit. Het is een winstuitkering die een bedrijf geeft aan zijn aandeelhouders. Het verschil met een meerwaarde van een aandeel is dat een dividend uitgekeerd wordt en op je rekening zal verschijnen. Dat is in de meeste gevallen dus met cash geld. Het kan ook zijn dat het dividend in aandelen uitgekeerd wordt.
Zo’n dividend wordt elk kwartaal (vaak bij Amerikaanse aandelen) of jaarlijks (vaak bij Belgische aandelen) berekend en uitgekeerd.
Het bestuur van een bedrijf zal per keer de hoogte van het dividend bepalen. Het is dus niet zo dat je elke keer evenveel uitbetaald krijgt. Het kan zijn dat als men meer winst gemaakt heeft dat jij meer dividend zal ontvangen en wanneer er minder winst gemaakt wordt dat je minder krijgt.
Gevestigde bedrijven die redelijk zeker zijn van hun winst zullen vaker dividenden uitkeren. Hierin investeren heeft minder risico.
Groeiaandelen keren vaak niet veel dividend uit, vaak ook niks omdat ze de winst terug investeren in het bedrijf. Dat hoeft niet per se slechter te zijn want als het bedrijf harder groeit zal dat ook terug te zien zijn in de waarde van het aandeel. Je krijgt dus geen geld uitbetaalt, maar je aandeel wordt wel meer waard.
Wat zijn dividend aandelen?
Dividend aandelen zijn aandelen waarbij consequent een dividend uitgekeerd wordt, jaar na jaar. Dus niet een eenmalige uitbetaling. Bovendien is het percentage dat ze uitbetalen hoger dan gemiddeld.
Wat is dividend beleggen?
Bij dividend beleggen ga je op zoek naar aandelen die de hoogste rendementen uitkeren en ga je bewust beleggen in deze aandelen. In de Trading Navigator methode wordt dit als één van de mogelijke strategieën besproken.
Bij Bux Zero heb je een verzameling van dividend aandelen met een aankomend dividend. Door hier op te klikken zie je alle aandelen die in de huidige maand in ex-dividend gaan en waarin je zou kunnen beleggen.
Wie krijgt een dividend en wanneer wordt dat uitgekeerd?
Eerst wordt het dividend aangekondigd en wordt er gezegd wat de hoogte van het dividend is en dan wordt ook de ex dividend datum bekend gemaakt.
Wie vóór de ex-dividend datum dat bepaalde aandeel in zijn bezit heeft, heeft recht op een dividend uitkering per aandeel. Op de ex dividend datum daalt meestal het aandeel in waarde. Je krijgt dan nog niet betaald ook al had je het aandeel in je bezit. Dat gebeurt later pas. De uitbetalingsdatum (payout date) ligt enkele weken later.
Je krijgt echter niet het volledige bedrag uitgekeerd. Er worden belastingen op ingehouden. Voor België is dat 30% roerende voorheffing en voor Nederland 15 % dividendbelasting.
Soms betaal je dubbele belastingen als je internationale aandelen bezit. Om dit te vermijden kan je je dividenden op je belastingbrief aangeven waardoor je dat dubbele deel terug krijgt.
Nu kan je kiezen wat je met deze dividendinkomsten gaat doen. Je kan ze naar je persoonlijke rekening overschrijven en het als inkomsten zien en dit geld gebruiken om van te leven of iets leuks mee te doen.
Maar je kan ook het geld opnieuw gebruiken om het aandeel (of een ander) aan te schaffen. Zo zal je na verloop van tijd ook weer een dividend daarop krijgen. Je krijgt dus dividend op je dividend. Dan kan het gaan stapelen en zal je vermogen exponentieel gaan stijgen.
ETF met dividend
Beleg je liever in ETF’s i.p.v. in losse aandelen, dan nog kan je genieten van dividenden. Als een ETF onderliggende aandelen in zijn mandje heeft zitten die dividenden uitkeren, dan zal jij hiervan ook een stukje krijgen. Er zijn ook ETF’s die zich volledig richten op het dividend beleggen.
Zo heb je bijvoorbeeld All-world dividend ETF (Vanguard), EU Dividend ETF (iShares), Europe Dividend ETF (SPDR). Deze kan je makkelijk aanschaffen bij Bux Zero.
Beleg jij bewust in dividend aandelen, heb je toevalllig aandelen in je bezit die dividenden uitkeren of ga je er mee aan de slag? Laat dan zeker een reactie achter onderaan deze pagina.