Je hebt pas een nieuwe website of je wilt gaan starten met een website. Die maak je vast niet alleen om zelf hele dagen naar te kijken. Je vraagt je waarschijnlijk af ‘hoe krijg ik bezoekers op mijn website’.
Sommige mensen denken dat ze hun website pas live kunnen zetten zodra alles perfect in orde is want anders ziet iedereen al wat er mis is. Nou dat zou mooi zijn, dat zou namelijk betekenen dat als jouw website de lucht in gaat dat er al tientallen mensen onmiddellijk jouw site zouden bekijken.
Helaas is de realiteit anders en kan het even duren voor de eerste bezoekers op je website terecht komen. Je kan wachten of je kan proactief al de juiste dingen doen.
Met deze site ben ik pas gestart (op moment van schrijven), dus hiermee ben ik in de fase 1, de eerste bezoekers krijgen. Met mijn andere site www.veganistischkoken.nl heb ik reeds 40.000+ bezoekers op een maand gehad. Daar komen de meeste bezoekers via een andere weg. Ik laat je in dit artikel zien hoe ik bezoekers krijg via mijn websites.
Google Analytics instellen (fase 0)
Om te weten of er daadwerkelijk bezoekers op je site komen, ga je Google Analytics instellen. Daarmee kan je zien hoeveel mensen, wanneer, uit welke locaties op welke pagina’s terecht komen.
De allereerste bezoeker, dat ben je waarschijnlijk zelf. Wil je vermijden dat je altijd jezelf gaat zien in de statistieken, dan kan je je eigen IP-adres uitsluiten. Ga hiervoor in Google Analytics naar “Beheerder”. In de laatste kolom zie je “filters” staan. Klik hier op.
Klik op Filter toevoegen. Geef deze een naam, bijv. Eigen ip. Kies voor “Vooraf gedefinieerd” – Uitsluiten – verkeer van de IP-adressen – die gelijk zijn aan. Vul vervolgens jouw ip-adres in.
Weet je niet wat dat is, dan kan je dat vinden op de site https://www.watismijnip.be/
Let wel op dat je niet de hele tijd de statistieken of zelfs de realtime bezoekers in de gate houdt. Ik weet, dat is leuk, doe het zelf ook wel eens. Maar die tijd kan je beter gebruiken om aan je site te werken.
Je eerste bezoekers krijgen (fase 1)
Behalve jezelf zijn de eerste bezoekers waarschijnlijk vrienden en familie. Je laat enthousiast weten dat je een website hebt en ze zijn benieuwd hoe die er nu uit ziet.
Doe zoekwoordonderzoek
Schrijf blogs met longtail keywords. Dit wil zeggen een zoekwoord dat langer is dan 1 of 2 woorden. Doe hiervoor zoekwoordonderzoek en zie dat er maandelijks mensen op die combinatie zoeken en dat het makkelijk is om daar op te scoren.
Bij een longtail kenwoord is dat makkelijker aangezien er minder concurrentie op is. Hoe nieuwer je site is, des te lager de concurrentie op een zoekwoord mag zijn. Maar check wel dat er nog mensen zijn die er op zoeken.
Een voorbeeld:
- Op het woord “paprika” wordt 27100 keer gezocht. Maar de SEO difficulty (SD) is 46 en staat in het oranje. Het is dus moeilijk om op het woord paprika op de eerste pagina in Google te komen. Zeker als jouw site nieuw is zal dat niet lukken.
- Maar als je even verder kijkt dan zie je dat er op “paprika in de oven” ook nog 1000 keer per maand gezocht wordt. Hier is de SD groen en zelf maar 7. Een ideaal zoekwoord dus om iets over te schrijven. En nu ik dat zo opgezocht hebt, bedenk ik me net dat ik dit nog niet heb voor mijn foodblog. Weer inspiratie dus 😉
Nu is 1000 als volume met zo’n laag SD redelijk uitzonderlijk. Maar ook als het volume 100 of zelfs 30 is, kan het heel nuttig zijn om over dat onderwerp iets te schrijven.
Nog voorbeelden:
- Shorttail: Bureastoel – volume: 9900 – SD: 64
- Longtail: Ergonomische bureaustoel lange mensen – volume: 10 – SD: 5
Stel je verkoopt lampen of je hebt een interieurblog en wil als affiliatie lampen promoten
- Lamp: volume: 4400 – SD: 63
- Lamp aansluiten kleur draden – volume: 70 – SD: 8
Zulke blogsberichten zullen vrij snel door google opgepikt worden en aangezien de SEO moeilijkheid laag is, is de kans dat je op de eerste pagina terecht komt hoog.
Schrijf waardevolle blogberichten
Schrijf waardevolle blogs. Je hebt goede zoekwoorden gevonden, maar je schrijft een artikel van maar twee alinea’s waar men niet echt iets aan heeft. Dan komt men misschien wel op je pagina, maar is meteen weer weg. Google ziet dit en besluit dat jouw pagina niet van grote waarde is voor jouw bezoeker. Je pagina zal dus lager komen te staan.
Omgekeerd geld dit natuurlijk ook. Als jij op plek 5 staat, maar mensen blijven langer op jouw site hangen dan op de sites die op plek 1-4 staan, dan zal google besluiten dat jouw site waardevoller is en deze een betere positie geven.
Een waardevol blogbericht is er eentje met inhoud, die mensen echt verder helpt, best nog verrijkt met multimedia. Dus niet enkel tekst, maar ook afbeeldingen, een video, misschien een download.
Gebruik aansprekende titels
Als je een saaie titel hebt, zullen mensen niet zo snel geneigd zijn om daarnaar toe te klikken. Maar heb je een uitdagende titel, eentje die mensen benieuwd maakt, triggert dan zullen ze zonder nadenken doorklikken naar je site.
Zorg er hier wel voor dat het geen clickbait wordt. Je moet mensen wel geven wat je beloofd, anders zijn ze zo weer weg.
Links plaatsen
Ze onder elke mail die je verstuurt je website.
Plaats de link op al je social media: LinkedIn, de bio van je Instagram, op je Facebook-pagina als je die hebt, anders op je eigen profiel.
Deel je artikels op social media. Dus niet enkel de url vermelden zoals je iets terug kon lezen, maar de blogberichten zelf delen. Via Facebook, linkedin en Pinterest gaat dat heel makkelijk. Bij Instagram moet je verwijzen naar de link in bio.
Leg ook links van het ene artikel naar het andere. Is een bepaald artikel belangrijk, link daar dan regelmatig naar wanneer het relevant is in een andere blogpost.
Schrijf regelmatig
Met één artikel (ook al is dat geschreven d.m.v. goed zoekwoordonderzoek) zal je niet veel bezoekers naar je site trekken. Google houdt niet van eendagsvliegen en zal sites met meer inhoud hoger plaatsen. Schrijf minstens één keer in de week (meer is beter als het waardevolle blogs zijn) een uitgebreid artikel.
Google Ads
Als jij een heel waardevol artikel hebt geschreven dat jouw expertise toont of waarop je iets verkoopt, dan kan je google ads gaan inzetten om de eerste bezoekers te trekken. Zo zie je onmiddellijk of je artikel ook de conversie oplevert die je hoopt.
Ook adverteren via Facebook en Instagram zijn mogelijkheden.
Word gastblogger
Als gastblogger schrijf je artikels voor de site van iemand anders. Als je dat doet op een blog die al status heeft zal jij hierdoor bekender worden. Doe dit als in het blogbericht een link mag staan naar jouw website.
Zie je in een facebookgroep een vraag passeren waar jij het antwoord op hebt in jouw blog, dan kan je bij deze vraag jouw link delen. Pas hier wel mee op, doe dit niet te vaak zodat het niet als spam over komt. Sommige beheerders van zulke groepen willen ook geen links, doe dat dan niet.
Organiseer een wedstrijd en geef iets weg
Schrijf een leuk artikel en geef daarbij iets weg aan iedereen die een reactie achter laat. Zo moet men naar je site om mee te kunnen doen.
Refferals
Als een andere site naar een artikel van jou linkt is dat heel goed. Zeker als de site die dat doet vele malen groter is dan die van jou. Google denkt dan “als zo’n belangrijke site naar dat artikel linkt, dan zal het wel een goed artikel zijn”.
Maar ga niet aan linkruil doen, dat werkt niet. Een link van een site over auto’s die linkt naar een artikel over bloemschikken zal van minder waarde zijn dan als de link zou komen van een weddingplanner. Het moet relevant zijn.
Hoe krijg je meer bezoekers op je website (fase 2)
Als je al een tijdje bezoekers op je site, dan begint je site goed opgepikt te worden door Google. Je wil dit nu verder gaan opschalen. Bijv. van 1000 naar 10000 bezoekers per maand.
Blijven schrijven en delen
Je gaat regelmatig nieuwe waardevolle blogberichten blijven toevoegen zoals je dat voorheen deed. Uiteraard deel je die op social media. Had je voordien misschien nog geen Facebook-pagina of Pinterest, dan is het nu het moment om daar mee te starten.
Optimaliseren je bestaande blogberichten
In Google Analytics ga je kijken wat jouw best scorende pagina’s zijn. Als deze al goed scoren, kan je deze verbeteren zodat ze a) nog meer bezoekers kunnen opleveren en b) beter converteren als je op deze pagina iets promoot.
Sta jij op plek 10 met een bepaald artikel? Plek 1-3 zullen je veel meer bezoekers opleveren. Maak je artikel beter, schrijf extra tekst, voeg er een video en beelden aan toe.
E-mailmarketing
Een mooie manier om in een vingerknip bezoekers naar je site te brengen is door jouw volgers of potentiële klanten een mail te sturen dat je wat interessants voor hen hebt, een blogbericht dat een probleem van hen kan oplossen of hen van inspiratie voorziet. Ze klikken op de link in de mail en gaan onmiddellijk naar jouw site.
Hiervoor heb je natuurlijk hun e-mailadres nodig. Dit kan je hen vragen door een inschrijfformulier op je site te voorzien. Dit kan in het blogbericht staan, via een popup, magnet,…
Je kan hen vragen om zich in te schrijven op je nieuwsbrief, maar je kan ook iets leuks weggeven (een gratis ebook, cursus, checklist,…) in ruil voor hun e-mailadres.
Met de nieuwe wetgeving mag je dan niet meer zomaar gaan mailen, dus meld er duidelijk bij dat je het e-mailadres ook zult gebruiken om tips en zo te sturen. En als ze dat niet willen, dat ze bij elke e-mail kunnen uitschrijven. De systemen die ik gebruik voor mijn e-mailmarketing zijn Enormail en ActiveCampaign.
Maak video’s
Als je video’s maakt en deze op Youtube plaatst, wordt je vindbaar via een extra manier. Mensen zoeken zowel in Google als in Youtube naar info. Zo kan het zijn dat jouw blog rond een bepaald onderwerp nog niet hoog genoeg staat, maar je video wel.
Bovendien kan je bij elke video de link vermelden naar je website. Een deel van de kijkers zal doorklikken naar je site.
De gemaakte video plaats je ook op je website bij het artikel waarover het gaat. Op deze manier wordt je artikel nog waardevoller voor een bezoeker. Als die dan (een stuk) van je filmpje bekijkt, zal deze langer op je pagina blijven. Hierdoor ziet Google dit ook en zal je pagina hoger ranken.
Snellere website
Een snelle website is in het begin al belangrijk, maar het kan altijd sneller. Je kan dingen aanpassen waardoor de site sneller wordt. Misschien heb je nu ook al budget om iemand dit voor je te laten aanpassen. Mensen hebben een hele korte focus, dus als jouw site niet snel laadt, zullen ze wel op een andere site kijken.
Mijn foodblog was extreem traag geworden. Ik kreeg zelfs mails van volgers dat ze er niet op geraakten. Ze wachten natuurlijk geen half uur (bij wijze van spreken) tot jouw site geladen is. Google merkt dit ook en mijn site daalde stevig, waardoor ik veel minder bezoekers kreeg. Ik kwam op een andere blog die hetzelfde had meegemaakt met dezelfde hostingfirma als waar mijn website stond.
Ik heb nu de volledig site overgezet naar deze hosting. In plaats van alles letterlijk over te zetten (wat veel sneller gedaan zou zijn) heb ik gekozen om de site stap-voor-stap over te zetten met nieuw theme en nieuwe builder. Ik heb die opgebouwd zoals deze website, dus met Elementor pro en Hello theme.
Kom in de media
Als je in de krant komt of op tv, vraag dan of ze jouw site erbij willen vermelden. Met de foodblog zijn wij eens op de lokale tv geweest. Deze uitzending werd meermaals tijdens een weekend uitgezonden. In dat werkend heb ik de statistieken goed in de gaten gehouden. De bezoekers uit de regio waar de uitzending getoond werd, waren beduidend hoger.
Dit zijn allemaal manieren die ik gebruik om bezoekers naar mijn websites te krijgen. Zowel de gevestigde sites als deze nieuwe.
Heb jij iets aan deze tips, laat dan zeker een reactie achter. Dat mag je trouwens ook doen als je een aanvullende tip hebt.