Als jij je eigen cursus online wilt zetten of ebooks wilt verkopen dan zit je misschien te denken om met Skillba als systeem te werken. In deze review bekijken we wat Skillba allemaal kan, wat de voor- en nadelen zijn en kom je er achter of het systeem voor jou geschikt is of niet.
Wat is Skillba?
Skillba is een alles-in-één systeem om je eigen online cursus online te zetten. Je kan zowel een cursus aanmaken, landingspagina’s online zetten, als je cursus verkopen. Het is van Nederlandse bodem waardoor het heel toegankelijk is. Alles is namelijk in het Nederlands en ook de klantensupport kan je in het Nederlands contacteren.
Skillba is de samentrekking van Skill Business Academy en is in 2018 opgericht. Sinds 2020 is het systeem live voor de buitenwereld en is dus een nieuwe speler in de markt.
Gebruiksvriendelijkheid
Als je ingelogd bent zie je in het account “basistraining staan”. Daar kan je eerst bekijken aan de hand van tekst en video’s hoe alles werkt.
Maar als je niet zo’n fan bent van handleidingen, dan nog is het simpel om te gebruiken. Het systeem wijst zichzelf uit en alles is heel duidelijk.
Doordat je met één systeem niet alleen je cursus online kan zetten maar ook de betalingen kan ontvangen ben je heel snel klaar met het opzetten. Dan kan je alle tijd stoppen in promoten van je cursus en je deelnemers helpen om hun resultaten te behalen.
Functies van Skillba
Hieronder ga ik de functies van Skillba bekijken. Ik bekijk ze allemaal, maar niet alles is beschikbaar in de gratis versie. Door de upgrade naar het pro-pakket te doen kan je hier wel gebruik van maken.
Als je een nieuw product wilt aanmaken moet je daarvoor eerst kiezen tussen
- Gratis ebook
- Betaald ebook
- Gratis online training
- Betaalde online training
Maak je gebruik van de gratis versie van Skillba dan kan je geen betaalde ebooks of cursussen online gaan zetten.
Je cursus, ebook en landingspagina komen op een subdomein te staan, bijv. https://onlinevibes.skillba.com/cursusa Momenteel is het nog niet mogelijk om met je eigen domeinnaam te werken, maar dat staat op de planning voor augustus/september.
Ebooks
Skillba is niet alleen een platform om je cursus aan te bieden, maar je kan er ook je ebooks opladen. Deze kan je gratis aanbieden in ruil voor een e-mailadres ofwel verkopen.
Voor het ebook vul je eerste de titel en beschrijving in, je laadt een plaatje op en kiest een url. Daarna kan je dit product opslaan en bij Productinhoud een pdf bestand gaan selecteren of via drag & drop toevoegen.
Als derde stap maak je dan een landingspagina aan. Bij een gratis ebook kan je een opt-in formulier plaatsen waar men hun e-mailadres kunnen achterlaten om in ruil het ebook te ontvangen. Heb je een ebook om te verkopen, dan plaats je een betaalknop op je landingspagina.
Als je je e-mailmarketingsoftware koppelt dan kan je die hier ook op je landingspagina de juiste lijst selecteren zodat het rechtstreeks in bijvoorbeeld Activecampaign terecht komt.
Landingspagina’s maken
Om je cursus te kunnen verkopen heb je een goede landingspagina nodig. Met Skillba kan je die zelf makkelijk aanmaken via de drag-and-drop builder. Je vindt de landingspagina bij je product wat heel handig is want zo is het niet zoeken naar welke landingspagina bij welk product hoort.
De landingspagina is standaard blanco. Hier zou het handig zijn als je uit enkele templates zou kunnen kiezen. Je kan wel secties, kolommen, tekst, beeld, knoppen en een optinformulier toevoegen via drag & drop. Vervolgens kan je de inhoud, kleuren en enkele andere instellingen aanpassen. Zo kan je de pagina volledig maken zoals jij dat wilt.
Dus voor een gratis cursus kan je hierop een formuliertje plaatsen waar men hun naam en e-mailadres kan invullen. Het enige wat je hoeft te doen is dit formulier plaatsen en alles achterliggend werkt. Heel handig.
Heb je een betaald product dan plaats je geen formulier maar een knop.
Automatisch wordt er ook een bedankpagina aangemaakt. Deze kan je ook verder wijzigen.
Bij de landingspagina kan je ook SEO-instellingen aanpassen: meta titel, meta omschrijving en een seo afbeelding.
Het is met een Pro-account trouwens ook mogelijk om meerdere landingspagina’s aan te maken per product. Op deze manier kan je A/B-tests gaan uitvoeren om te kijken welke van de twee pagina’s het beste scoort.
Cursussen online zetten
Om een cursus aan te maken, vul je eerst wat algemene info in zoals de titel van de cursus een korte en wat langere omschrijving, de url, wie diegene is die de lessen geeft en een plaatje. Zodra die cursus aangemaakt is kan je de lesinhoud gaan toevoegen.
Er is geen mogelijkheid om meerdere modules toe te voegen, met onder deze modules lessen. Ze zijn hier wel aan het werken, dus deze functie zal er snel inkomen. Heb je echter een eenvoudige cursus die je niet per se wilt onderverdelen maar waarvan de lessen mooi op elkaar aansluiten, dan hoeft dat geen probleem te zijn.
Je kan een les onmiddellijk beschikbaar maken of vanaf een bepaalde datum. Zo kan je de eerste les al meteen beschikbaar stellen en de volgende les pas op een andere datum. Een cursist ziet dan een afteller staan bij deze les. Dit is heel handig als iedereen op hetzelfde moment start en je misschien ook nog live bijeenkomsten of live webinars geeft zodat iedereen gelijktijdig doorheen de lessen gaat.
Binnenkort zal ook content dripping op basis van inschrijving toegevoegd worden. Zo kan -eender wanneer iemand start- toegang krijgen tot de eerste les en een week later toegang tot de volgende.
Wil je niet dat iemand blijvend toegang tot de cursus heeft dan kan je ook een tijdsduur instellen. Na deze periode kan je een aanbod doen om de duurtijd te verlengen. Bijvoorbeeld, standaard heeft iemand 30 dagen toegang tot je cursus en na deze periode kunnen ze deze met 60 dagen verlengen.
Om de inhoud van de les aan te maken vertrek je ook weer van een blanco blad waarop je via drag & drop kolommen, tekst, video, beelden en opsommingen kan toevoegen.
Via een Embed code kan je video’s van Youtube of Vimeo toevoegen, maar je kan ook via het platform zelf video’s opladen tot 50 GB.
Huisstijl
Je gebruikt dan wel een platform, maar je kan het toch inrichten in je eigen stijl. Zo kan je je logo, favicon en een achtergrondfoto opladen. Voor het basislettertype kan je kiezen uit 42 lettertypes en je huiskleuren aanpassen.
Voor de homepage kan je een foto opladen, de banner van je website. Verder kan je de koptekst en subkoptekst aanpassen. Dat is de tekst die op de foto komt te staan. De tekst onder de foto kan je ook aanpassen.
De “binnenkant” is het gedeelte als iemand ingelogd is. Ook daar kan je een banner opladen, een koptekst en kort stukje tekst aanpassen. Voor je footer kan je ook de tekstkleur, lijnkleur en achtergrondkleur aanpassen.
Heb je de Pro versie dan zie je een geen logo van Skillba staan (whitelabel academy)
Betalingen ontvangen
Met Skillba hoef je je geen zorgen te maken hoe je betalingen moet ontvangen. Bij andere software moet je vaak zelf een integratie leggen via Mollie, Stripe en/of Paypal. Op zich is dat allemaal niet zo heel erg moeilijk maar als je totaal niet technisch aangelegd bent, kan ik me voorstellen dat het toch niet allemaal evident is. Vandaar dat Skillba het in het systeem geïntegreerd heeft zodat het ook voor een technische leek heel handig is om mee te werken.
Een groot pluspunt is dat het mogelijk is om betalingen met Bancontact en iDeal te ontvangen. Bij sommige internationale software heb ik dat als “no go” aangeduid als die mogelijkheid er niet was.
Behalve iDeal en Bancontact kunnen je klanten ook met creditcard afrekenen. In de toekomst zullen hier nog meer betaalmogelijkheden geïntegreerd worden.
Het betaalformulier is heel duidelijk en makkelijk voor een potentiële klant. Bovenaan zien ze nog eens om welk product het gaat, aan de linkerkant kunnen ze hun gegevens invullen en aan de rechterkant zien ze de prijs, betaalmogelijkheden en kunnen ze een eventuele kortingscode invullen
Integraties
Er zijn een paar integraties met Skillba mogelijk (afhankelijk of je gratis of pro gebruik):
Google analytics, Facebook pixel, Hotjar, La Posta, Mailchimp, Activecampaign, Mailblue
Door koppeling met de emailmarketingsystemen komen de gegevens van de persoon die een gratis ebook heeft aangevraagd of een klant die een cursus gekocht heeft rechtstreeks in het systeem dat jij gebruikt.
Je hoeft alleen je Google analytics tracking-ID of je Facebook pixel nummer in te geven. Dus niet de hele code wat het ook weer heel makkelijk maakt voor wie niet technisch ingesteld is.
Instellingen
Bij de instellingen kan je je bedrijfsgegevens invullen zodat deze in orde zijn voor de facturatie. Ook kan je de gewenste betaalmethodes opzetten die jij wilt gebruiken (bij een Pro account). Bij e-mail kan je een verschillend e-mailadres instellen voor algemeen, facturatie en support.
Ook juridisch kan je volledig in orde zijn. Je kan namelijk een pdf opladen voor je algemene voorwaarden, privacybeleid en disclaimer.
En je kan de url voor je social media kanalen toevoegen: Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram en Pinterest.
Support
Wanneer je Skillba mailt krijg je heel snel antwoord. Het is goed om te weten dat als je vastzit met iets dat je ook snelle ondersteuning krijgt. Aangezien het een Nederlandse firma is kan je ook gewoon in het Nederlands contact hebben.
Heb je gekozen voor het Pro-pakket dan kan je zelfs telefonisch contact hebben. Dat is bij veel systemen iets wat niet mogelijk is maar wat best veel mensen toch prettig vinden.
Voor- en nadelen Skillba
Voordelen
Nadelen
Skillba prijzen
En ook niet onbelangrijk om te weten natuurlijk, wat kost Skillba?
Het basispakket kan je gratis gebruiken. Hierbij kan je gratis ebooks of cursussen aanbieden. Het aantal deelnemers is onbeperkt en je krijgt 1 GB aan video opslag. Je cursusomgeving kan je in eigen huisstijl aanpassen en je kan de koppeling maken met Laposta, ActiveCampaign en Mailchimp. Support loopt via de mail.
Wil je graag je cursus of ebook betalend maken, dan moet je kiezen voor het Pro pakket. Je hebt de keuze of je per kwartaal, per half jaar of per jaar betaalt. Dat laatste komt uiteraard voordeliger uit.
- Skillba Pro 3 maanden: €89 per maand
- Skillba Pro 6 maanden: €79 per maand
- Skillba Pro 12 maanden: €65 per maand
Hierbij komt nog €2, excl. btw per product dat je verkoopt. Het maakt niet uit hoeveel jouw product kost. Verkoop je voornamelijk duurder geprijsde cursussen dan is dat uiteraard een stuk voordeliger dan als je een goedkoop ebook verkoopt.
Met andere systemen moet je zelf de integratie met Mollie doen om betalingen te kunnen ontvangen, dat is met dit systeem niet het geval, vandaar de extra kost per verkoop.
Behalve betalingen ontvangen kan je nog meer met het Pro pakket. Zo heb je ook de mogelijkheid tot integreren met Google analytics en Facebook Pixel, AB-test uitvoeren, een geldigheidsduur van producten instellen. Je hebt ook een whitelabel Academy en 50 GB aan video-opslag en behalve support via de mail, kan je hen ook bellen.
Conclusie Skillba
Skillba is een heel gebruiksvriendelijk systeem om je cursus en ebook mee te verkopen. Je hebt er geen technische kennis voor nodig om te gebruiken waardoor het ook uitermate geschikt is voor beginners.
Je merkt dat het nog een jong systeem is waardoor er nog wat functies die ik graag zou zien, ontbreken. Maar dit heeft wel als voordeel dat ze open staan voor feedback en jij als het ware mee kan groeien met deze firma. Ze zijn ook heel bereikbaar en geven snel antwoord als je met vragen zit. Het je een pro-account dan kan je hen zelfs bellen.
Met Skillba hoef je je geen zorgen te maken over technische integraties om betalingen te kunnen ontvangen. Alles zit al in het systeem zodat jij je kan focussen op waar je goed in bent en energie van krijgt.
Probeer Skillba gratis uit of ga meteen voor de Pro versie.
Ken jij Skillba al, maak jij er gebruik van of heb je er nog vragen bij? Laat gerust een reactie achter onderaan deze pagina.