Starten met ecommerce – tips en 7 vragen die je jezelf moet stellen

Starten met ecommerce

Ecommerce bestaat al een hele tijd, maar sinds de pandemie en dat iedereen verplicht werd om thuis te werken, winkels die tijdelijk dicht moesten, zijn er heel wat ondernemers die willen starten met ecommerce. 

Zelf heb ik enkele jaren geleden een webshop gehad met voeding dus ik deel graag mijn ervaring.

Wat is ecommerce? (betekenis)

Ecommerce is de verzamelnaam van alle handel die online gebeurd. De “e” staat voor elektronisch en commerce is het Engelse woord voor handel. Alle digitale handel is dus ecommerce.

Vaak wordt aan een fysiek iets zoals kleding of een stoel gedacht bij ecommerce. Dat klopt inderdaad maar het begrip is veel uitgebreider. Alles wat je online kan kopen valt onder ecommerce. Dus ook diensten zoals coaching en services zoals een telefoonabonnement.

Deze kunnen op verschillende manieren aangeboden. Waar je waarschijnlijk het eerst aan denkt is een volledige webshop met allerlei producten. Maar je kan ook een pagina maken voor 1 specifiek product. En ook marktplaatsen zoals bol.com en Amazon zijn heel populair om je producten op te verkopen.

Starten met ecommerce

Als je gaat starten met ecommerce ga je jezelf eerst enkele vragen stellen.

Wat ga ik verkopen?

Heb je al een fysiek bedrijf, een winkel of coachingspraktijk, dan weet je vast al wat je online wilt verkopen. Het kan online coaching zijn of de kleding die je nu in je winkel verkoopt, kan je dan online gaan verkopen.

Maar als je start vanaf nul dan weet je misschien nog niet goed werkt producten. Denk daar heel goed over na. Het kan allerlei zijn, maar om allerlei aan te gaan bieden is geen goed idee. De grote spelers zoals bol en Amazon zullen daarop sneller gevonden worden.

Hoe specifieker hoe beter, want dan kan alles wat je er nadien voor gaat doen rond dat ene product(categorie) gaan. Zo zal jij al snel als de specialist gezien worden waar men moet zijn.

Zoals ik al vertelde verkocht ik in mijn eigen webshop vroeger voeding. Dat is niet ideaal, want je zit met (soms hele korte) houdbaarheidsdata. Daarnaast moet je zorgen dat de producten verkoeld verstuurd worden waardoor er extra verzendkosten bijkomen.

Ook bij kleding kan het lastig zijn omdat je met verschillende maten zit. Valt de t-shirt groot uit, gemiddeld of juist klein. In dit geval kan je vaak retours krijgen.

Dat zijn dingen die je kan doen, maar je moet er bewust van zijn dat er consequenties bij komen te kijken. Wil je dat liever niet dan kan je eerder kiezen voor producten waar de kans op retour klein is en producten die houdbaar blijven. Denk er dus goed over na want je wilt niet met een heleboel producten blijven zitten die niet verkopen.

Maar misschien wil je helemaal geen fysieke producten verkopen, maar eerder een dienst (coaching) of kennis (via een online cursus).

Hoe wil ik dat verkopen?

Afhankelijk van wat je wilt verkopen kan je dat op meerdere manieren gaan aanbieden.

Promoot je een online dienst, dan ga je het eerder verkopen via een losse salespage.

Promoot je fysieke producten dan is er heel wat mogelijk. Gaat het om één specifiek product dan kan je dat ook via een losse salespage aanbieden. Heb je meerdere producten dan kan je kiezen voor een eigen webshop.

Het voordeel van een eigen webshop (of pagina) is dat je alle controle in handen hebt. Je kan het volledige proces van je klant volgen en regelen. Zo kan je met upsells werken om een groter orderbedrag te krijgen en de klant nadien mailen als er weer een leuk product is.

Maar je kan ook iemand anders zijn webshop gebruiken waar meerdere handelaars hun spullen op verkopen. Dat noem je een marktplaats. De meest bekende zijn bol.com en Amazon. Op die manier moet je geen webshop (laten) bouwen, maar kan je gebruik maken van gevestigde merken. Een bekende cursus om dit te leren is via de Bol Masterclass.

Kies je voor een eigen webshop, dan kan je gaan denken met welk systeem jij wilt werken: Shopify, Woocommerce,… 

In de minicursus Hoe start ik een webshop van Stefanie leer je welke software te kiezen, aan welke regels je moet houden, hoe je een leverancier vindt en hoe je je shop in de markt zet.

Waar ga ik de producten opslagen?

Ga je de producten in je eigen huis plaatsen om van daaruit te verzenden? Of ga je daarvoor een magazijn huren? Misschien wil je liever niet zelf de producten in huis en het ook niet zelf inpakken. Dan kan je werken met een fulfillment center. Dat is een bedrijf waar jij al de producten die je ingekocht hebt gestockeerd, jij geeft de bestelling aan hen door en zij doen de verzending.

Nog een andere manier is dat jij de webshop hebt, maar je hebt geen producten ingekocht hebt. Als er een bestelling binnen komt, geef jij een seintje aan de leverancier en deze stuurt de producten op. Dit wordt dropshipping genoemd. In het gratis ebook de Dropship blauwdruk leer je hoe je een geautomatiseerde webshop kan starten zonder eigen voorraad te hoeven hebben.

Ik weet het, dropshipping is de laatse tijd wel eens negatief in de media gekomen. Mensen bestelden een pakket, moesten weken wachten op een goedkoop product (dat ze duur betaalt hadden) dat uit China kwam. Dat is inderdaad een manier van dropshipping, maar het kan ook anders. Je kan werken met Belgische of Nederlandse leveranciers die het pakket net zo snel (of misschien wel sneller) kunnen verzenden als dat jij dat zelf zou doen. Bekijk daarvoor het gratis webinar “Start je eigen high ticket dropshipping business in 5 simpele stappen”.

Wil je dropshipping en verkopen via bol.com combineren, dan kan je hier meer over leren in de E-com Academy.

Waar ga ik een leverancier vinden?

Als je je eigen producten maakt, zoals een vriendin van me doet, dan ben je uiteraard zelf ook de leverancier. Ook als je een online dienst aanbied dan is dat het geval.

Maar als je producten wilt inkopen, dan moet je op zoek gaan naar een leverancier.

Je kan daarvoor online zoeken naar “productnaam leverancier”. Wil je met dropshipping werken dan kan je zoeken op “productnaam dropshipping”.

Je kan eens rondvragen in je netwerk of in ondernemersgroepen (op bijvoorbeeld Facebook).

Belangrijk om te weten is hoe lang het duurt voor je pakket bij jou aankomt als je iets besteld, hoe vaak ze leveren, of je verzendkost moet betalen, …

Welke firma gaat de verzendingen doen?

Verstuur je de pakketen via de logistiek van bol.com dan kunnen zij ook de verzending regelen.

Als jij een eigen shop hebt dan kan je de pakketten zelf inpakken en laten verzenden. Je kan dat doen met postnl, Bpost, DHL,… Je kan hier kijken naar levertijd, prijs, waar je de pakketten moet binnenbrengen of dat zij het komen ophalen.

Zelf werk ik met Send my Parcel. Zowel vroeger toen ik pakketten met voeding verstuurde als nu dat ik fysieke boeken verstuur. Via deze firma kan ik goedkoper pakketten sturen via bPost, Postnl en DPD. Ik heb een inlog waarmee ik stickers kan aanmaken. Eén keer per maand krijg ik dan het factuur voor de verzonden pakketten.

Hoe ga ik mijn shop promoten?

Je hebt je webshop opgemaakt of je hebt alles toegevoegd bij bol, dan is het belangrijk dat mensen jou ook gaan vinden. Bij bol kan je gebruik maken van hun bekendheid en dat mensen daar sowieso wel komen zoeken. 

Maar als je de virtuele deuren van je webshop opent staat er (helaas) niet meteen duizenden mensen voor je deur. Je hebt verschillende manieren om mensen naar je toe te trekken.

Met welke ga je starten? Want je kan alles niet in één keer doen. Ga je je bekendheid vergroten door zichtbaar te zijn op één of enkele social media accounts, ga je voornamelijk met SEO werken zodat je shop goed gevonden wordt in google, ga je adverteren?

Een goed boek dat het hele plaatje van marketing belicht vind ik De online marketing tornado. Het is niet specifiek op webshops gericht, maar ik weet zeker dat je er heel wat interessante tips gaat uithalen.

Hoe ga ik ervoor zorgen dat klanten terug komen?

Yes, je hebt een klant, het pakket is geleverd. Het is makkelijker een klant een 2de aankoop te laten doen dan een nieuwe klant te krijgen, dus soigneer deze klant goed. Zorg dat het pakket goed ingepakt is, misschien kan je er een leuk kaartje bij stoppen.

Enkele dagen nadat het pakket toegekomen is, zou je de klant een mail kunnen sturen met de vraag wat hij/zij ervan vindt. Is deze klant teverden, vraag dan of hij een testimonial op je website of via google bedrijf wilt achterlaten. Eventueel kan je daarvoor een cadeautje geven zoals een gratis ebook, een kortingscode voor de volgende bestelling … 

Je kan na de bestelling ook regelmatig blijven mailen over nieuwe producten die binnen zijn, leuke tips enzovoort. Dan gaat deze klant jouw niet meteen vergeten.

Meer leren over ecommerce?

Eigen webshop

Verkopen via bol.com of Amazon

Dropshipping

Laat me weten of je wat aan deze tips had, dat kan in een reactie onderaan deze pagina. Ben jij al gestart met ecommerce of ben je dat van plan om te gaan doen?

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?