6 overeenkomsten tussen online ondernemen en beleggen

Overeenkomst tussen beleggen en online ondernemen

Op deze blog en mijn youtube kanaal zie je de laatste tijd niet enkel meer artikels rond online ondernemen, software reviews en tutorials, maar ook vaker iets rond beleggen. 

De één zorgt voor mijn inkomen en de andere dat mijn vermogen groeit op weg naar financiele onafhankelijkheid. Hoe groter de inkomsten van het online ondernemen worden, des te meer ik kan beleggen. 

Met online ondernemen ben ik sinds 2012 begonnen, maar met beleggen nog veel langer (2007). Het is dus niet zo dat nu beleggen populairder wordt dat ik maar op de kar wil meespringen terwijl ik het zelf niet doe. Ik doe het dus juist al veel langer dan ondernemen, ik startte ermee toen ik in loondienst was.

De twee hebben wel wat overeenkomsten, dus ik vind het perfect samen op deze blog passen. Laten we even kijken wat dat zoal is.

Wat hebben online ondernemen en beleggen met elkaar gemeen?

Vrijheid

De inkomsten die je hebt met online ondernemen kunnen je vrijheid geven. Omdat je niet moet werken op een moment dat iemand anders dat van je verlangt kan je je uren zelf indelen. Als het mooi weer is, kies ik ervoor om mijn laptop te nemen en buiten artikels te schrijven. Of kan ik een dagje gaan wandelen om dan ’s avonds of de volgende dag verder te werken. 

Ik kan kiezen wanneer ik werk en vrij neem. Ik kan ook werken op een andere locatie als ik dat wil en zou makkelijk in een ander land kunnen verblijven. 

Met beleggen creëer je ook veel vrijheid. In het begin nog niet natuurlijk, maar als je al wat vermogen hebt opgebouwd, geeft het je de rust om eens wat minder inkomen te hebben, waardoor je je kan focussen op projecten die je wilt, zonder meteen in de financiële problemen te komen. Zo heb je de vrijheid om geen klus aan te nemen die je eigenlijk alleen maar energie kost.

Als je een mooi potje hebt opgebouwd, afhankelijk van je leefstijl en hoeveel je per maand nodig hebt, dan kan je op termijn ook leven van je beleggingen. Dat is de ultieme vrijheid. Wil je dan nog werken omdat je dat leuk vindt, omdat je zo bijdraagt aan de maatschappij, dan kan dat.

Lange termijn en consistentie

Zelf zit ik er in voor de lange termijn. Juist door steeds extra te beleggen zal het bedrag uiteindelijk groeien. Als je goed bent in traden, dan kan je ook een mooi inkomen generen, maar daar is veel kennis van nodig en geeft veel meer risico’s. De manier waarop ik beleg (HODL) geeft weinig risico en zie ik echt als lange termijn investeringen.

Met online ondernemen kan je het ook zo bekijken, je bouwt wat op. Als je consistent aan hetzelfde door bouwt, zal het op de lange termijn groeien en succesvol worden. 

Als je de hele tijd van verdienmodel veranderd omdat je daar meer resultaat mee hoopt te boeken, zal je zien dat je uiteindelijk ter plaatse blijft trappelen. In mijn zoektocht heb ik ook allerlei geprobeerd zoals een membership en een webshop. Maar aangezien me dat niet lag, heeft dat ook niet de tijd gehad om te groeien. Door nu consistent met affiliate marketing en mijn eigen producten door te bouwen en niet meer constant te wisselen, groeit alles veel sneller.

Ik zie beide dus niet als snel rijk worden methodes, maar als iets wat standvastig kan groeien.

Niet te fel door emoties laten leiden

Het gevaar als je begint met beleggen is dat je je snel door emoties laat afleiden. Wow, iedereen heeft het over bitcoin, moet ik ook hebben. Oei, bitcoin zakt hard, maar vlug alles verkopen. Dat is een manier waarop je veel geld kan verliezen. 

Door steeds in je achterhoofd te houden dat je het voor de lange termijn doet, zullen die emoties minderen. Als ik bitcoin koop is het niet met de bedoeling om die een week later al te verkopen, maar houdt ik ze. Ook als alles naar beneden gaat. 

Idem met aandelen. Afgelopen maanden waren mijn aandelen heel fel gestegen. Uiteraard komt er nu een correctie en verlies ik veel van deze opbrengsten. Ik kies er voor om er dan niet te fel naar te kijken om me niet door emoties te laten leiden. Juist door dan alles te houden, zie ik na een paar jaar een groeiend resultaat. Op al die jaren heb ik de aandelen meermaals fel zien stijgen of dalen, maar juist dan doe ik niks.

Ook met het ondernemen is dat het geval. Je hoort van een nieuw verdienmodel of marketingactie en dan is het verleidelijk om daar meteen mee aan de slag te gaan. Ja dat is leuk zo iets nieuws, maar het andere blijft liggen waardoor dat nooit succesvol zal worden. En dat nieuwe? Dat is binnen enkele maanden weer oud, dan loop je het gevaar weer in te springen op iets nieuws.

Ook hier kan je je beter niet laten leiden door je emoties en gewoon lekker door doen met wat je bezig bent. Ook al wordt het eventjes saai, zie je een leuk ander product of verdienmodel. Je zal er later de vruchten van plukken.

Eigen verantwoordelijkheid

Je zal het zelf moeten doen. Iemand anders betaalt niet jouw loon. Als je ziek bent krijg je de eerste periode geen uitkering. Dus je zal zelf je verantwoordelijkheid moeten nemen dat je genoeg inkomsten krijgt. 

Maar ook dat je af en toe, maandelijks,… geld opzij zet om te beleggen is iets wat je zeif moet regelen.

Zo zie ik mijn belegging als mijn pensioen. Als zelfstandige zal ik sowieso al minder pensioen krijgen van de overheid en wie zegt dat dat tegen die tijd nog is. Er zijn begrotingstekorten, er is momenteel veel geld nodig voor uitkeringen voor wie omwille van corona niet mag werken,…

Dus ik neem liever mijn eigen verantwoordelijkheid en bouw aan mijn eigen pensioen.

Op zich klinkt dat misschien negatief, dat je het zelf moet doen. Maar dit geeft ook veel meer voldoening. Je hebt het zelf gerealiseerd zonder dat iemand anders je zomaar een aalmoes in de schoot werpt. 

Meer risico

Ondernemen geeft meer risico’s dan voor een baas werken. Je bent nooit 100% zeker dat je die maand geld gaat krijgen. Je kan een verkeerde beslissing nemen. Het kan zijn dat de eerste periode nog niet veel gaat opleveren. Kan je dat risico aan? 

Iets veiliger dan echt ondernemen is om als freelancer aan de slag te gaan. Als je een paar vaste klanten hebt dan kan je een relatief vast inkomen krijgen. Maar ook hier kan er iets mis gaan. Zo is mijn freelance-opdracht (die ik bijna 10 jaar deed) gestopt omwille van corona.

Geld beleggen heeft altijd risico’s dus doe dat zeker met geld dat je kan missen. Als je alles kwijt zou raken door een slechte belegging, dat je niet ineens onder een brug hoeft te leven. Geld op je rekening of spaarboekje laten staan is veiliger. Maar ook daar kan het minder waard worden door inflatie. 

Door hele grote risico’s te nemen, kan je hele grote winsten maken. Maar ook omgekeerd, kan je alles verliezen. Kijk naar welk risico jij bereid bent om te nemen. Je kan trouwens ook redelijk safe beleggen d.m.v. indexbeleggen.

Als je je niet door emoties wilt laten lijden, kan je voor jezelf eens kijken welk type belegger jij bent. Wil je liefst zo veilig mogelijk beleggen, wil je met een deeltje dat je echt niet nodig hebt een iets groter risico nemen,…? Door dat op voorhand te bekijken zal je slimmere keuzes maken.

Als je bereid bent deze (kleine) risico’s om te nemen dan kan het je veel opleveren. 

Stapelen

Stapelen is enorm krachtig en kan exponentiële groei veroorzaken. In het begin kan het allemaal traag lijken te gaan, zowel met je beleggen als met je inkomen als ondernemer. Maar door blijven te bouwen, zal het steeds groter worden. Hoe krijg je dan die exponentiële groei?

Je kan in je onderneming gaan stapelen, door bijvoorbeeld meer artikels online te zetten die allemaal voor je kunnen beginnen werken. Je kan een extra verdienmodel toevoegen zodra het andere al goed werkt. Je kan een extra social media kanaal toevoegen waar je extra mensen gaat bereiken,… 

Je kan steeds een bouwsteentje er bij leggen waardoor alles in één keer begint te werken en dan kan het hard gaan.

Met je beleggingen kan je ook stapelen. Dat kan op twee manieren: meerdere soorten beleggingen en iets wat Einstein het het 8e wereldwonder noemt, samengestelde rente.

Als je nu belegd in indexfondsen, kan je ook losse aandelen kopen, je kan gaan beleggen in crypt kunst, vastgoed,… Zo stapel je verschillende manieren van beleggen en heb je bovendien een grotere spreiding.

Daarnaast kan je genieten van samengestelde rente, ofwel rente op rente. Als jij een dividenduitkering krijgt, kan je die op je rekening zetten en er iets leuks mee doen. Maar als je dat niet doet en de rente opnieuw investeert, krijg je de volgende keer rente op het stuk rente dat je voordien gekregen had. Door dat zo steeds te doen, kunnen je beleggingen exponentieel gaan stijgen.

Heel benieuwd of jij nog overeenkomsten ziet tussen online ondernemen en beleggen. Doe jij ook beide of één van de twee? Laat het me zeker weten in een reactie onderaan deze pagina.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?