Als je voor het eerst crypto wil kopen ben je waarschijnlijk op zoek naar de beste crypto broker. Of misschien zit je al ergens en ben je niet tevreden en wil je overstappen.
In dit artikel vergelijken we verschillende crypto brokers om zo tot de conclusie te komen dat wij Bitvavo de beste crypto broker vinden. Op 15/10/2021 zijn ook de cashcow awards overhandigd en in de categorite “Beste crypto broker” heeft Bitvavo de award gewonnen.
Wat is een crypto broker?
Een crypto broker is een makelaar van crypto. Het is een bedrijf dat een platform aanbied om koper en verkoper met elkaar te verbinden. Het meest gebruikelijke wat een crypto broker doet is euro’s omwisselen in een crypto naar jouw keuze of omgekeerd als je de crypto terug verkoopt.
Je kan dus crypto zoals Bitcoin, Ethereum en andere altcoins aankopen en verkopen. Dat gaat meestal via een eenvoudig systeem op de website of via een app.
In Nederland moeten crypto brokers aan de regels en wetgeving van Nederland voldoen. Ze moeten zich ook registren bij De Nederlandse Bank. Alle brokers die we in het artikel zijn legaal in Nederland en België.
Sommige crypto brokers bieden eigen wallets aan waarop je de crypto kan bewaren. Bij andere heb je je eigen software of hardware wallet nodig. De gekochte crypto laat je dan op jouw wallet zetten.
Behalve brokers zijn er ook exchanges. Hier kan je niet alleen crypto kopen en verkopen maar ook actief handelen. Een voordeel is dat de transactiekosten ook een stuk lager zijn. Een voorbeeld hiervan is Bitvavo en internationaal gezien ook Binance.
Waar op letten bij het kiezen van een crypto broker?
- Veiligheid
- Bancontact & iDeal
- Gebruiksvriendelijk
- Welke munten
- Support
- Kosten
Er zijn een paar dingen die ik belangrijk vind bij het kiezen van een crypto broker of exchange. Ten eerste al dat je voor België makkelijk met Bancontact kan betalen en uiteraard ook met iDeal voor de Nederlandse lezers van dit blog.
Verder wil je ook dat het allemaal veilig is natuurlijk. Je stopt er je welverdiende centen in, dus die wil je niet kwijt omdat het platform makkelijk te hacken is.
Zelf ben ik best technisch aangelegd maar crypto zou ook makkelijk aan te schaffen moeten zijn voor digibeten. Een platform dat daar rekening mee houd om de gebruiksvriendelijkheid zo hoog mogelijk te krijgen is zeker aan te raden.
Welke munten wil je aanschaffen? Wil je enkel Bitcoin en Ethereum kopoen, dan heb je sowieso veel meer keuze qua broker dan als je een specifieke altcoin wilt aanschaffen.
Top 3 crypto brokers – wat is de beste?
Bitvavo
Waar wij zelf de meeste van onze crypto’s aanschaffen is bij Bitvavo. Bitvavo is meer dan alleen een broker, het is ook een exchange. Dat wil zeggen dat je er crypto’s op kan verhandelen. Ben je wat meer ervaren dan kan je aan de slag met de geavanceerde weergave om te gaan handelen.
Maar ook als beginner is Bitvavo heel geschikt omdat het platform heel gebruiksvriendelijk is. Je kan makkelijk euro’s overschrijven naar het platform via Bancontact en iDeal. Het geld staat er onmiddellijk op en daarmee kan je je favoriete crypto’s aanschaffen.
En welke crypto’s dat zijn daar heb je heel wat keuze is. Waar het begin dit jaar nog maar zo’n 50 verschillende waren heb je nu 150 cryptomunten die je kan aanschaffen. Het aanbod is de laatste maanden fel gestegen.
Je kan je crypto’s laten staan in de wallet van Bitvavo of ze overzetten op je eigen wallet. Dat er automatisch een wallet is is zeker voor beginners heel handig. Laat je bepaald munten met staking staan, dan kan je hierop een staking vergoeding ontvangen. Deze wordt elke maandag uitbetaald.
En ook niet onbelangrijk natuurlijk, de kosten. Bitvavo is de plek waar je heel lage handelskosten betaald, nl. max. 0,25%.
Beslis je om je crypto’s te verkopen, dan komt dit bedrag in euro bij je “Te goed” te staan. Dat bedrag kan je vervolgens heel eenvoudig terug naar je eigen rekening over schrijven.
Door de helpdesk altijd goed te woord gestaan en handig dat het in het Nederlands kan. Dit is via e-mail, wil je liever telefonisch contact hebben, dan zal je voor een andere broker moeten kiezen.
Bekijk ook onze Bitvavo review >>
Anycoin Direct
Anycoin Direct is een broker van de oude garde (2013). Het heeft zich niet alleen jaren stand gehouden het heeft ook ontzettend goede reviews op Trustpilot: 4,4/5 uit meer dan 13.000 reviews.
De transactiekost zit verwerkt in de prijs als je een crypto koopt of verkoopt. Afhankelijk van welke munt ligt het percentage tussen 1 en 3 %.
Een nadeel – zeker voor beginners- is dat je je eigen wallet moet hebben. Hiervoor heb je iets meer kennis nodig om ermee aan de slag te gaan. Je kan hiervoor zowel een software als een hardware wallet gebruiken.
BTC Direct
BTC Direct bestaat al sinds 2013 en heeft zijn kwaliteit dus al ruimschoots bewezen. Op de website vind je heel wat crypto nieuws wat handig is als je op de hoogte wilt blijven.
BTC Direct heeft wel de minste coins van allemaal. Check dus zeker even of de coin die je wilt hebben te vinden is op het platform.
Crypto kopen is mogelijk via zowel Bancontact, iDeal, bankoverschrijving als creditkaart. Bij de eerste drie komen er geen extra kosten bij, bij de creditkaart is dat 1,5 %.
Bij de meeste platforms koop je een munt en betaal je daarna kosten. Bij BTC direct zit deze kost verwerkt in de prijs van de munt. Het kan dus zijn dat de munt wat duurder staat. Bij de aankoop van Bitcoin gaat het om 2%, voor de verkoop om 1%. Voor Ethereum, Litecoin, Bitcoin cash en Ripple betaal je 3% kosten bij een aankoop en 2% bij een verkoop.
Je kan ook gaan sparen, en dan heb ik het hier niet over de staking rentes (want dat is jammer genoeg niet mogelijk). Nee BTC Direct bied een spaarplan aan voor Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin en Bitcoin Cash. Je kan een periodieke overboeking doen vanaf €30 en zo automatisch elke maand sparen.
Ben je nog op zoek naar een hardware wallet, dan vind je deze ook in de shop van BTC Direct.
Bitcoin Meester
Bij Bitcoin meester stort je eerst euro’s op je account om daar vervolgens crypto mee te kopen. Dat kan met Bancontact voor België en met iDeal voor Nederland. Het is mogelijk om munten te staken om hierop dan een extra rente te ontvangen. Je hebt een ruime keuze aan 205 cryptomunte.
Standaard betaal je 1% transactiekosten, maar deze kunnen al snel zakken als je voor meer aankooopt. Handel je voor meer dan 500 euro per maand dan zakt de kost naar 0,9%, vanaf 1000 euro naar 0,9% enzovoort tot 0,10 % als je voor meer dan een miljoen verhandeld.
Maak je gebruik van de any-to-any functionaliteit dan hoef je maar 1x handelskosten te betalen en niet 2x. Bijv. Dus niet eerst bitcoin verkopen naar euro en van deze euro Ethereum kopen, maar rechtstreeks van Bitcoin naar Etherem
De helpdesk is via mail, chat en zelfs telefonisch bereikbaar in het Nederlands.
Maak een account aan bij Bitcoin Meester >>
Conclusie beste crypto broker
De beste crypto broker is diegene die past bij wat jij nodig hebt. Heeft deze broker de munten die jij wilt verhandeld? Wil je sparen zoals bij BTC direct? Wil je staken wat kan bij Bitvavo en Bitcoin meester?
Bovenstaande zijn allemaal veilige en Nederlandse brokers die al meerdere jaren bestaan en goedgekeurd zijn en geregistreerd bij De Nederlandse Bank. Er is geen Belgische crypto broker, maar deze Nederlandse broker richten zich ook op de Belgische markt en voorzien naast een betaling via iDeal ook de mogelijkheid om met Bancontact te betalen.
Voor ons is de beste crypto broker/exchange Bitvavo. Dit door de lage handelskost, het uitgebreide assortiment, de gebruiksvriendelijkheid en de mogelijkheid om ook te handelen. Het is dus ook diegene die wij zelf het meest gebruiken.