Ben je op zoek naar een online omgeving om je cursus in te geven, dan zit je misschien aan Learndash te denken. Wat de voor- en nadelen zijn lees je in deze review zodat je kan checken of dit voor jou de beste online cursusomgeving is.
Wat is learndash?
Leardash is een plugin voor WordPress om een eigen cursusomgeving mee te maken. Het is een LMS wat staat voor Learning Management System. Je kan er één of meerdere cursussen inzetten die die deelnemers gratis of tegen betaling kunnen volgen.
![Learndash LMS](https://onlinevibes.b-cdn.net/wp-content/uploads/2021/01/learndash-lms.jpg)
Functionaliteiten Learndash
Je kan een onbeperkt aantal cursussen en gebruikers toevoegen.
Opbouw cursus
Om een cursus aan te maken vertrek je van de cursus bouwer (course builder).
Binnen een cursus kan je meerdere modules aanmaken (rubrieken) en lessen. Je kan ook een toets toevoegen.
Bij de instellingen kan je een aangemaakt certificaat koppelen bij deze cursus. De naam (en eventueel andere gegevens) worden automatisch ingevuld.
Je kan ook instellen hoe men toegang krijgt tot de cursus (gratis of betalend). Daar ga ik zometeen wat dieper op in.
Je kan ook een vereiste meegeven om de cursus te mogen volgen, zoals het volgen van een andere cursus. Dat kan handig zijn als je een beginners en gevorderde cursus hebt, zodat men eerst de beginnerscursus gevolgd moet hebben om deel te kunnen nemen aan de gevorderde cursus.
Wil je dat deelnemers slechts een beperkte tijd toegang kunnen hebben tot de cursus, dan kan je daarvoor een aantal dagen toevoegen. Je kan ook bepalen of deelnemers de cursus van stap 1 tot stap 10 in volgorde moeten volgen of dat ze vrij door de verschillende lessen kunnen navigeren.
Ook content dripping is mogelijk. Bij elke les kan je aanduiden of deze onmiddellijk beschikbaar is, beschikbaar x aantal dagen na aanschaf, of dat deze op een specifieke datum vrijkomt.
Betalingen ontvangen
Je kan ervoor kiezen om je cursus gratis beschikbaar te stellen. Dat kan zowel openen als dat men eerste wel moet registreren. Op die manier kan je je cursus gebruiken als manier om e-mailadresssen te verzamelen.
Standaard kan je betalingen via Paypal ontvangen. Hiervoor vul je je Paypal e-mailadres in bij de instellingen van Learndash. Bij een betaalde cursus kies je dan voor “Koop nu” en dan wordt standaard Paypal en/of Stripe gebruikt.
Ik heb al gemerkt dat hier in België en Nederland toch redelijk wat mensen moeite met Paypal hebben. Ze denken dat ze een creditcard nodig hebben of weten niet hoe ze hun gewone rekening kunnen koppelen aan Paypal.
Daarom zou ik Paypal nooit als enige optie plaatsen. In België wil men meestel Bancontact en in Nederland iDeal kunnen gebruiken. Je hebt daarvoor twee opties:
Woocommerce
Je gebruikt Woocommerce (het webshop systeem van WordPress) en installeert de Woocommerce integratie van Learndash. Om betalingen te ontvangen, zorg je ervoor dat je een Mollie-account hebt en dat je de Mollie-plugin voor wordpress geïnstalleerd hebt.
Je maakt dan een product aan (die je net zoals je cursus noemt). Door de speciale integratie plugin, kan je bij Productgegevens kiezen voor “Cursus”.
Bij LearnDash cursussen kan je de cursus toevoegen die hoort bij dit product. Hier kies je nu niet voor “Koop nu”, maar voor “Gesloten”. Door daar een URL in te vullen krijgt de bezoeker wel de koopknop te zien en kan het product via Woocommerce aanschaffen.
Het voordeel van deze manier is dat het gratis is en door de integratie makkelijk is op te zetten. Zeker als je de plugin starter templates gebruikt om alles al kant-en-klaar op te zetten.
Het nadeel is dat een webshopsysteem minder goed converteert dan een losse betaalpagina.
En zo komen we bij de tweede mogelijkheid.
Via een betaalpagina
Je werkt met een losse betaalpagina, bijvoorbeeld Plug&Pay of PeggyPay. Na betaling moeten deze mensen wel automatisch toegang krijgen tot de cursus. Dat is iets wat je niet handmatig wilt doen en ook een gebruiker wilt onmiddellijk toegang en niet een dag of zo moeten wachten.
Dit is mogelijk door met Zapier te werken. Zo kan je de gegevens van de klant via Zapier doorsturen naar LearnDash zodat die weet wie welke cursus moet kunnen bekijken.
Het nadeel van deze methode is dat je ietsje meer werk hebt om de integratie met Zapier goed te zetten.
Quizzes
Net zoals dat je een cursus kan toevoegen via een builder, kan je ook een quiz maken met de quiz builder (bouwer). Je kan enkele vragen toevoegen en vervolgens die vragen bewerken.
Behalve een gewone vraag met één juist antwoord kan je ook een meerkeuzevraag stellen, een open vraag, een sorteer antwoord, een matrix sorteer antwoord, mogelijkheid om lege velden in te vullen, assement, verslag.
Je kan een percentage toekennen wat men minimaal moet hebben om geslaagd te zijn. Daar kan je vervolgens een certificaat aan koppelen wat men krijgt. Indien je wilt kan je er ook een tijdlimiet aan toe voegen. Dus dan moet men binnen deze tijd de quiz afgerond hebben.
Certificaten en badges
Steeds meer cursuseigenaars bieden de mogelijkheid om na het af te ronden van de een certificaat te geven. Dit is een grote meerwaarde voor de deelnemers. Ze hebben zo een bewijs dat ze de cursus succesvol afgerond hebben. Het uitreiken van een certificaat is mogelijk met Learndash.
Integraties
Alle Learndash integraties en extensies op een rijtje:
- Woocommerce
- Easydigitaldownloads
- Stripe
- Thrivecart
- Samcart
- Learndash toolkit
- Coursegrid
- Elementor
- Zapier
- Learndash notifications
- Buddypress
- bbPress
- Restrict content pro
- Paidmemberships pro
- Memberpress
- GravityForms
- Badge OS
- Gamipress
- EventEspresso
- 2Checkout
- Content cloner
- Mailchimp (premium)
- Learndash notes (premium)
- Visual Customizer (premium)
- Learndash gradebook (premium)
- Convertkit (premium)
- Memberium (premium)
- AM360 (premium)
- Slack (premium)
- Multiple instructors (premium)
- Group registration (premium)
- Front-end course creation (premium)
- GrassBlade Pro (premium)
- GrassBlade LRS (premium)
Er is de Learndash integratie met Elementor. Dat vind ik een heel groot voordeel want ik werk graag met Elementor.
Coursegrid ga je waarschijnlijk ook willen activeren omdat dit zorgt voor een overzichtelijke weergave van al je cursussen.
Wil je graag een forum bij je cursus dan kan dat met de integratie met bbPress (een gratis wordpress plugin). Door de koppeling kan je mensen automatisch toegang tot het forum geven nadat ze zich voor de cursus hebben aangemeld. Op deze manier kunnen cursisten vragen stellen in het forum en met de andere deelnemers contact hebben.
Propanel
Propanel is een extra plugin die je enkel krijgt als je de plus of pro versie koopt. Je ziet deze terug op het WordPress Dashboard.
Met Propanel krijg je extra inzichten in de cursussen en gebruikers.
Met overview zie je het aantal studenten, aantal cursussen, opdrachten en essays die in behandeling zijn.
Met de filtering en rapportings widget kan je de rapporten filteren op basis van cursus, bepaalde gebruikers, status (niet gestart, in Progress of afgerond). Je kan zo zien hoe ver een bepaalde gebruiker in de cursus is gekomen. Je kan ook een e-mail naar een specifieke deelnemer verzenden.
Met de activaty widget kan je real-time activiteiten bekijken, zoals wie een cursus, les of quiz heeft afgerond.
Mijn ervaring met Learndash
Mijn vriend heeft Learndash in gebruik om zijn eigen cursus in te zetten. Hij zei dat als je gewoon bent met WordPress te werken dat het heel erg makkelijk is om alles op te zetten.
Ik heb de achterkant geïnstalleerd, dus ik zal je vertellen wat ik zoal deed en wat ik volgende keer nog ga proberen.
Als je LearnDash LMS geïnstalleerd heb moet je eerst je licentiecode invullen. Heb je een Nederlandstalige WordPress dan staat LearnDash ook in het Nederlands geïnstalleerd. Op zich is dat heel handig, maar sommige vertalingen zijn niet optimaal, daar moet je dus wel rekening mee houden.
Je kan ook een overzicht zien wat er moet gebeuren. Bij elk onderdeel staat er een korte video (in het Engels) die je kan afvinken als je dat bekeken hebt.
Wat ik daarin nog miste was hoe ik het er allemaal zo uit kon zien zoals in de voorbeelden. Dus ik ging op zoek naar een tutorial van Learndash zelf. Het was een vrij chaotische tutorial, maar het werd met toch duidelijk wat ik moest doen. Ik heb toen het Astra theme geïnstalleerd en de plugin Starter Templates.
Vervolgens kon ik daar de template van Learndash kiezen waardoor er meteen een homepage, over mij, cursusoverzicht, contactpagina en accountpagina werd aangemaakt. Dat maakt het een stuk eenvoudiger om aan de slag te gaan. Je kan deze pagina’s vervolgens gaan aanpassen via Elementor. De gratis versie is voldoende, maar ik heb de pro geïnstalleerd.
Woocommerce en Cartflows worden ook mee geïnstalleerd, dus als je dat niet gebruikt kan je dat beter verwijderen of alles handmatig installeren zodat je geen overbodige plugins en dus code gebruikt.
Nadat het me eerst niet zo heel duidelijk was, maar ik het wel allemaal op orde had, bleek het toch allemaal eenvoudiger dan ik in eerste instantie dacht. De volgende keer dat ik het ga opzetten, gaat het heel vlot verlopen en, zoals ik al zei, ga ik het met de zapier-koppeling en een betaalpagina installeren.
Wat kost Learndash?
Learndash is een wat duurdere plugin voor WordPress, maar je bent sowieso goedkoper uit dan als je kiest voor een SaaS-oplossing, waarbij je maandelijks (of jaarlijks) betaalt om de software te mogen gebruiken.
Je hebt de keuze tussen 3 pakketten: Basic ($199), plus ($229) of pro ($369).
Met de basis versie kan je 1 cursusomgeving maken. Het voordeel om meteen voor een duurder pakket te gaan is dat het ProPanel inbegrepen zit. Met het plus-pakket kan je bovendien 10 cursus websites maken en met de pro-licentie zelfs 25.
Er is een 30-dagen geld terug garantie.
Is Learndash 3.0 iets voor jou?
Als je helemaal geen technische kennis hebt, er niet de tijd in wil of kan steken om alles zelf op te zetten dan is een apart cursussysteem misschien meer iets voor jou. Wil je een systeem in het Nederlands dan kan je eens kijken naar Huddle of check even mijn vergelijk qua online cursus software.
Als je de kosten wat beperkter wilt houden, of je wil volledige controle over je cursusomgeving dan is Learndash een heel geschikt en degelijk systeem.
Heb je nog vragen of twijfel je over een ander systeem? Laat dan gerust een reactie achter onderaan deze pagina.