Als jij crypto’s hebt of wilt gaan kopen, dan wil je natuurlijk dat deze veilig bewaard worden. Je hebt misschien wel een gehoord dat je daarvoor een hardware wallet moet kopen. Maar wat is dat precies en hoe werkt het?
Wat is een hardware wallet?
Een hardware wallet is een fysiek toestel waarop je je crypto’s veilig kan bewaren.
Sommige zien eruit als een usb-stick, andere dan weer als een creditcard of smartphone. Check ook de beste hardware wallets voor een overzicht van de functies per wallet.
De private keys slaan offline opgeslagen op het apparaat en verlaten dit niet en komen niet in aanraking met het internet. Daarom is dit een vele veiligere oplossing dan software wallets.
Je kan je walletadres aan iemand doorgeven en deze persoon kan een betaling doen waardoor je crypto’s op je wallet vermeerderen. Ook als jij met mining bezig bent, kan je je inkomsten daarvan laten uitbetalen op je wallet. Zelf kan je ook crypto naar iemand anders versturen.
Je zou het kunnen zien als je zichtrekening (je kan geld ontvangen en versturen), maar dan eentje waar jij zelf alle controle over hebt.
Hoe werkt een hardware wallet?
Bij de installatie van je hardware wallet krijg je een private key. Dat zijn meestal 24 woorden (kan ook 12 zijn), maar kunnen ook cijfers zijn of een combinatie. Deze is uniek voor jou en het is belangrijk dat je deze key goed bewaard. Het is namelijk je backup mocht je apparaat stuk zijn of als je het verliest.
Door deze code kan je toch nog aan je crypto’s en ben je ze niet kwijt als er iets met je wallet gebeurd. Sommige wallets hebben een kaartje met daarop plaats om deze 24 woorden of letters op te schrijven. Dit bewaar je best op een veilige plek. Je kan trouwens ook onverwoestbare stalen platen aanschaffen om deze private key op te slaan zodat ook bij brand of water de keys nog steeds zichtbaar zijn.
Je hebt vast wel gehoord van de eersten die er bij waren met crypto. Hun inleg was enorm vermeerderd, sommige hadden zo wel voor meer dan een miljoen in crypto. Maar…. ze waren hun private key en pasworoden kwijt. Dat wil je natuurlijk niet meemaken.
Als je het apparaat geïnstalleerd hebt, moet je er nog coins opzetten. Heb je crypto via bijvoorbeeld Bitvavo of Binance gekocht, dan kan je deze doorsturen naar het adres van je wallet. Check hierbij altijd wel goed het adres en stuur Bitcoins naar het Bitcoinadres en Ethereum naar het Ethereumadres. Anders gaat het mis. Eventjes later zal je zien dat de crypto’s weg zijn van je exchange, maar vind je ze terug op je wallet.
Als je bij BTC Direct munten koopt, dan kan je je walletadres ingeven en komen de munten rechtstreeks op je hardware wallet te staan. Dit is niet de volgende seconde al, maar afhankelijk van de drukte kan dit even duren. Maar in ieder geval sneller dan als je dat via een bank zou doen.
Wil je zelf crypto naar iemand anders doorsturen of naar een exchange om te gaan handelen dan doe je dat via een interface. Afhankelijk van welke hardware wallet je hebt kan dat op je computer of mobiel zijn via een app die je download.
De verificatie van je betaling doe je op je wallet. Meestal moet je hiervoor op een knop duwen en door deze fysieke handeling maakt dit apparaat dat je crypto veilig zijn.
Aan het doorsturen van crypto zijn kosten verbonden, afhankelijk van welk munt en het tijdstip dat je verstuurt (drukke momenten) kan dat meer of minder zijn.
Waarom een hardware wallet gebruiken?
Een hardware wallet gebruik je zodat je crypto’s veilig zijn.
Je kan ervoor kiezen om je crypto op een exchange platform, zoals Bitvavo of Binance te laten staan. Maar als deze systemen gehacked worden of er gebeurd iets mee, dan kan het zomaar zijn dat jij je crypto kwijt bent. In het verleden is dit al gebeurd en heel wat exchange platformen hebben daarom wel extra ingezet op veiligheid, maar toch.
Bij crypto is het juist de bedoeling dat er geen centrale partij meer is en jij zelf verantwoordelijkheid hebt over je eigen digitale munten. Zo kan je er ook ten alle tijden aan. Heb jij wel eens bij je bank een groot bedrag proberen af te halen? Dan zal je weten dat dat niet zo eenvoudig gaat. Meestal moet je dan een hoop vragen beantwoorden, je verantwoorden waarom je dat geld wilt hebben en zelfs nog een paar dagen wachten.
Wat moet jouw wallet ondersteunen?
Let er op bij het kopen van een hardware wallet dat deze de munten die je hebt of wilt hebben ondersteunt. Zo zijn sommige wallets alleen geschikt om Bitcoin op te bewaren, terwijl andere ook Ethereum, Ripple, Verge, Tron, andere altcoins en alle ERC20-tokens ondersteunen.
Verder kan je ook kijken of staking mogelijk is met het toestel. Heel wat mensen laten crypto op de exchange staan om staking opbrengsten te ontvangen. Dat is de meest makkelijke manier. Maar er zijn ook hardware wallets die staking ondersteunen.
Welke crypto hardware wallet kopen?
De meest veilige, maar ook duurste hardware wallet is de NGRAVE Zero. Andere degelijke en goedkopere oplossingen vind je bij BTC Direct shop. Dat is een officiële webshop waar je veilig kan bestellen en die originele wallets aanbiedt. Ik heb er zelf besteld om 23u25 en de volgende ochtend voor ik wakker werd, stak mijn hardware wallet in de brievenbus. Over snelle levering gesproken.
Heb jij een hardware wallet of wil je er eentje aanschaffen? Laat dan zeker een reactie achter onderaan deze pagina?