Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Zelf een NFT maken en verkopen – stap-voor-stap

Zelf een NFT maken en verkopen tutorial Solsea

NFT’s zijn heel populair en er gaat veel geld in om. Daarom denk je misschien een graantje mee te pikken en zelf ook een NFT te maken en te verkopen om er geld mee te verdienen. In deze stap-voor-stap gids zie je hoe het werkt.

Zelf een NFT maken – stappenplan

Kies een onderwerp

Een NFT is een digitaal bestand wat je misschien vooral van de tekening kent. Is tekenen niet zo jouw ding, dan kan je toch nog een NFT maken. Zo kan je een NFT maken van een muziekbestand, een video, een animatie, van foto’s,…

Je kan een losstaande NFT maken, een één enkel plaatje, maar wat beter verkoopt zijn collecties. Maak jij vooral foto’s dan kan je een collectie maken rond een bepaald onderwerp. 

Een bekend voorbeeld hierbij is de Bored Apes Yacht Club NFT collectie. Dit is een reeks plaatjes met verveeld uitziende apen waarbij de vacht, de hoed, kleding,… varieert. In deze NFT gaan miljoenen om en heel wat bekende mensen kochten er al eentje.

Wat nog mee speelt bij de verkoop is of de NFT ook gebruikt kan worden of dat het “gewoon” een leuk plaatje is. Als je een nut aan je NFT kan meegeven dan kan dat de waarde doen stijgen. Enkel voorbeelden: te gebruiken in een game, staken in ruil voor extra crypto, zeggenschap over het project, extra aankopen kunnen doen enkel voor wie de NFT bezit, tot een club behoren (online en offline meetings organiseren),…

Je kan dus gewoon een los digitaal bestand maken zoals ik ook gedaan om uit te testen hoe het werkt. Wil je er echt goed geld mee verdienen, dan kan je hier dieper over nadenken en een collectie gaan uitwerken.

Maak je kunst

Zoals ik al zei is een NFT een digitaal bestand dat allerlei kan omvatten. Maak jij schilderen dan kan je deze digitaliseren door een foto van te maken, maak je tekeningen met de hand dan kan je deze gaan inscannen en eventueel vectoriseren met bijvoorbeeld illustrator.

  • Foto’s
  • Tekeningen: illustrator, Affinity foto
  • Kunstwerken: foto van het kunstwerk, digitaal kunstwerk met Photoshop, Affinity Photo,…
  • Muziek
  • Animaties
  • Video
  • Onderdelen van een game (skins, gebruiksvoorwerpen, schild, kleding,…)
  • Memes
  • Virtuele kleding voor in de metaverse (ook grote bedrijven zoals Nike springen hier op in)

Ik ken een paar kunstenaars waarvan ik denk, als zij van hun werken een NFT zouden maken, dan zouden ze (als ze ook de marketing aanpakken) hier goed mee kunnen verdienen. De werken zijn op zich prachtig.

Wat heel belangrijk is als je de NFT kunst gaat maken is dat je zelf de rechten hebt over het onderwerp. Je kan dus niet met de muziek van iemand anders aan de haal of beelden waar copyright op staan tot je eigen NFT maken.

Succesvol NFT's leren flippen!

Leer NFT’s ontdekken, kopen, verkopen, handelen en maken en krijg toegang tot de Discord community waar aan- en verkopen gedeeld worden.

Kies een marktplaats

Er zijn verschillende NFT marktplaatsen waarop je de NFT kan maken en verkopen. De meest bekende is OpenSea wat draait op het Ethereum-netwerk. Er zijn meerdere marktplaatsen via Ethereum, maar daarnaast kan de NFT ook op een ander netwerk draaien zoals Solana.

Het voordeel aan Ethereum is dat hierop de meeste verkoop zit. Het nadeel echter is dat de gas-fees bij Ethereum heel hoog zijn. Zo’n gas fee betaal je niet alleen als je een NFT koopt, maar ook als je er eentje maakt en verkoopt. Ondertussen kan je bij het populaire OpenSea ervoor kiezen om niet via het netwerk van Ethereum te gaan maar via Polygon. Hierdoor hoef je geen fees te betalen.

Bij andere netwerken betaal je ook een fee, maar echter deze is maar een fractie van de prijs die je op de Etherum blockchain betaalt.

Enkele marktplaatsen waar je NFT’s kan maken en verkopen:

  • OpenSea
  • Rarible
  • SuperRare (hiervoor moet je goedgekeurd worden als artiest)
  • Solsea
  • Solanart (hiervoor moet je een aanvraag indienen)
  • Mintable
  • Makersplace
  • Foundation

Maak een wallet aan

Je zal een wallet moeten koppelen aan de marktplaats om je verkoop te kunnen doen. Hierbij moet je rekening houden met het type wallet. Maak je gebruik van het Solana-netwerk dan moet je een Solana wallet gebruiken en idem voor Ethereum.

Bij je gekozen marktplaats kan je alvast eens klikken waar je je wallet moet koppelen. Daardoor zie je welke wallets dat platform ondersteunt.

Bij OpenSea bijvoorbeeld kan je gebruik maken van MetaMask, Coinbase Wallet, WalletConnect, Formatic, Kaikas, Bitski, Venly, Dapper, Authereum, Torus, Portis, OperaTouch en Trust. Heel wat keuze dus, maar de meest gebruikte hierbij is MetaMask.

Bij SolSea daarentegen zal je merken dat de keuze van wallets anders is, nl. Phantom, Solflare, Slope, Coin98, Sollet, Torus, Ledger.

Kies dus een wallet en maak deze aan. In onze Phantom wallet tutorial en Solflare wallet tutorial zie je hoe je dat kan doen.

Voorzie je wallet van de juiste cryptocurrency

Je gaat geen NFT maken, maar verkopen, toch heb je hiervoor geld nodig om de zogenaamde gasfee te betalen. 

Ga jij verkopen op een marktplaats die op het Ethereum-netwerk draait dan zal je Ethereum in je wallet nodig hebben. Verkoop je via een marktplaats die op het Solana-netwerk draait dan heb je de cryptocurrency SOL nodig om te betalen.

Hoe krijg je nu die bepaalde munt in je wallet? Daarvoor kan je eerste de desbetreffende munt aankopen via een crypto exchange of broker. Vervolgens kan je in je wallet (MetaMask, Phantom,…) je wallet adres opvragen waar je het geld naartoe kan sturen.

Je krijgt hiervoor ook een QR-code te zien die je makkelijk met je mobiel kan inscannen. Naar dat adres kan je vervolgens je munt gaan versturen. Even later zal je merken dat het geld niet meer in je wallet van de exchange of broker staat, maar verplaatst is (minus de kosten) naar je wallet die je met de marktplaats wilt verbinden.

Koppel je wallet met de marktplaats

Je wallet koppelen is heel eenvoudig. Bij de meeste marktplaatsen staat een duidelijke knop om je wallet te verbinden. Meestal heb je dus meerdere keuzes. Selecteer de wallet die je hebt aangemaakt. Het enige wat je nog hoeft te doen is inloggen op je wallet en de marktplaats heeft verbinding met je wallet en kan gebruik maken van de cryptocurrencies die er op staan.

Account aanmaken

Zodra je wallet gekoppeld is kan je een account aanmaken op het desbetreffende platform. Je accountnaam kan dan ook te zien zijn bij de NFT’s die je verkoopt.

Maak de NFT

Op het gekozen platform kan je klikken op “Create”. Vervolgens kan je de stappen volgen om je NFT aan te maken. Wat verderop in het artikel laten we stap-voor-stap zien hoe je dat doet op SolSea. 

Je kan hierbij eerst een collectie gaan maken. In zo’n collecties kunnen vervolgens meerdere items komen te staan. De collectie bevat dus kunstwerken die samen horen. Je kan aangeven hoeveel versies er van het werk zijn. In de meeste gevallen zal dat 1 zijn zodat het een volledig uniek item is. Maar je kan er ook voor kiezen om 10 versies van dat werk te verkopen.

Je geeft je werk een naam en een beschrijving. Je kan ook een url toevoegen waar men meer info over je project kan lezen. Ga je je NFT ook verkopen, dan kan je een bedrag hiervoor instellen. Verder kan je ook bepalen welke royalty’s jij wilt ontvangen zodra je NFT verder verkocht wordt. Verandert het 10 keer van eigenaar dan zal jij 10 keer royalty’s ontvangen.

Zodra je klaar bent met het aanmaken van je NFT wordt deze op de blockchain toegevoegd. Er kan nu geen discussie meer zijn wie de eigenaar en de maker is. Zodra jij het werk verkoopt dan blijf jij de maker, maar veranderd het digitale bestand van eigenaar. Deze eigenaar kan het op zijn beurt weer verder verkopen aan iemand anders. Hierop ontvang je dan royalty’s.

NFT maken en verkopen op Solsea

Koppel je wallet

Open Solsea en koppel je wallet. Op de video gebruik ik hiervoor Solflare, maar ik merk dat Phantom wallet fijner werkt.

Wallet koppelen Solsea

Inloggen Solsea

Heb je al een login op SolSea dan kan je nu gaan inloggen. Het je nog geen login dan klik je op “Still not registered?” onder de knop. Je kan dan een login aanmaken.

Inloggen op Solsea

Collectie aanmaken

Wil je een losse NFT aanmaken dan klik je op “Create – NFT”.
Wil je meerdere NFT’s samenvoegen in een collectie, dan klik je op “Create collection”.

NFT collectie maken op Solsea

Je krijgt nu een formulier te zien om al je gegevens over de collectie in te vullen.

  • Title: titel van je collectie (maximaal 20 karakters)
  • Short description: een korte beschrijving (maximaal 64 karakters) – deze beschrijving wordt mee op de blockchain gezet waardoor je deze achteraf niet meer kan wijzigen. Zorg er dus voor dat dit van de eerste keer juist is.
  • Description: dit mag een langere beschrijving zijn. Deze is ook te zien bij je collectie. Deze kan je indien nodig achteraf nog aanpassen.
  • Upload your header image: de hoofdfoto die bij je collectie te zien is. Het aanbevolen formaat is 1920 x 960 pixels.
  • Upload your icon image: ideale formaat is 512 x 512 px
  • Upload your vertical promotional banner: 300 x 476 px: wordt eventueel getoond bij een promotie
  • Upload your horizontal promotional banner: 476 x 300 px: wordt eventueel getoond bij een promotie
  • Tags: Je kan meerdere tags selecteren uit een lijst. Als iemand zoekt op basis van tags dan kan jouw collectie op basis van deze labels tevoorschijn komen.
  • Collection symbol: dit is een kort woord van 8 letters wat jouw collectie symboliseert.
  • NSFW: als je collectie expliciete beelden bevat.
  • Collection supply
  • Twitter
  • Discord
  • Telegram
  • Instagram
  • Website

Dit is een hele lijst, maar enkel de eerste 5 items zijn verplichte velden om verder te kunnen gaan.

Wil je jouw collectie laten verschijnen in de agenda van de aankomende collecties, dan heb je nog een paar dingen extra te vermelden.

  • Collection supply: het aantal NFT’s in je collectie
  • Minting date
  • Collection NFT initial price
NFT collectie maken op Solsea

Heb je alles ingevuld dat je wilt invullen dan klik je op “create collection”. Zo nu is je collectie aangemaakt.

Aangemaakte NFT Collectie

Klik je hier op “edit collection” dan kan je al het voorgaande gaan aanpassen behalve de titel en de korte beschrijving.

Collectie verificatie

Klik je op “Verify Collection” dan kan je deze gaan verifiëren. Dit is niet verplicht om je NFT te gaan verkopen, maar als je dat doet dan staat er bij je collectie dat deze geverifieerd is.

Hierbij dien je persoonlijke gegevens door te geven zodat Solsea met je in contact kan komen. Ook dien je een bewijs doorgeven dat jij de auteur bent van het werk. Hiervoor kan je een link doorgeven naar een Cloud bewaardienst (bijv. Google Drive) waar je bestanden hebt staan die aantonen dat jij het gemaakt hebt (bijv. de originele PSD of AI file).

NFT maken

Nu je collectie is aangemaakt kan je NFT’s gaan maken die in je collectie komen te staan. Ga hiervoor naar “Create – NFT”. Hier moet je alle info over je NFT invullen.

NFT maken op solsea - formulier invullen
  • Upload static preview: deze zal getoond worden bij het overzicht van NFT’s.
  • Upload animated preview: dit is enkel nodig als je van een video een NFT wilt maken. Dit komt op de individuele pagina van de NFT te zien. Laad je hier niks om dan zal de statische preview getoond worden.
  • Upload artwork file: dit is het originele bestand dat enkel toegankelijk wordt voor de eigenaar van de NFT. Dit kan dus het grootste bestandsformaat van je afbeelding zijn terwijl bij de preview een kleiner bestand wordt opgeladen. Hier kan je volgende bestandsformaten opladen: jpeg, png, gif, mp4, mov.
  • Title: de titel van je werk (maximaal 20 karakters)
  • Short description: een korte beschrijving (maximaal 64 karakters) – deze beschrijving wordt mee op de blockchain gezet waardoor je deze achteraf niet meer kan wijzigen. Zorg er dus voor dat dit van de eerste keer juist is.
  • Description: dit mag een langere beschrijving zijn. Deze is ook te zien bij je NFT.
  • Royalties from secondary sales: hier kan je het percentage opgeven dat je wilt ontvangen als iemand anders je NFT doorverkoopt.
  • External URL: url waarop meer informatie te vinden is over het artwork.
  • Tags: Je kan meerdere tags selecteren uit een lijst. Als iemand zoekt op basis van tags dan kan jouw collectie op basis van deze labels tevoorschijn komen.
  • License: je kan een licentie selecteren voor je NFT (bijv. of het enkel voor privé gebruik is of dat het ook commercieel gebruikt mag worden)
  • Collection: hier kies je de collectie die je net hebt aangemaakt.
  • Traits: Hier kan je de onderscheidene kenmerken invullen. Je kan er meerdere aanmaken. Bijvoorbeeld kleur, ogen, vacht, achtergrond,…
  • NSFW: dit kan je aanvinken als je NFT explicite inhoud bevat.
NFT maken op solsea - royalties, collectie, licentie

Zodra je een preview en het artwork oplaadt dan komt er een opslagkost bij te staan die je zal moeten betalen. Voor het artwork dat ik zelf heb opgeladen was dat 0,00128617 SOL. Voor de preview 0,00013208 SOL.

Opslag kost artwork

Heb je alles ingevuld dan kan je klikken op “Mint NFT”. Het bestand wordt dan opgeladen naar Solsea. je moet deze transactie nog ondertekenen.

Transactie ondertekenen Nft oploaden naar SolSea

Als alles gelukt is krijg je de melding “Congratulations” te zien.

Klik je op “See your mint” dan ga je naar de pagina waarop jouw NFT staat.

Klik je op “View on Solana” dan krijg je de transactie in de blockchain te zien.

Transactie van je NFT in de blockchain

Ga je nu in je wallet kijken (in dit voorbeeld Solflare), dan zal je ook daar je NFT zien staan.

Gemaakte NFT in de Solflare wallet

Kijk je in SolSea bij Wallet – NFT’s in my wallet dan zal je daar ook je aangemaakte NFT zien staan.

NFT in my wallet Solflare

Je aangemaakte NFT verkopen

Je kan de aangemaakte NFT gewoon voor jezelf in je wallet houden of je kan er voor kiezen om deze te gaan verkopen. Klik hiervoor op “List NFT”. Je kan nu een bedrag in de munt SOL invoeren dat je er graag voor zou ontvangen. Dit moet opnieuw naar de blockchain gestuurd worden waarvoor je een kleine transactiekost moet betalen. In mijn geval was dat 0,00409355. Via je wallet kan je dit goedkeuren door op “Approve te klikken”.

De NFT verdwijnt vervolgens uit je wallet en zal je terug vinden onder “My listed NFT’s”.

Hier vind je mijn aangemaakte NFT terug. Je mag deze altijd een like geven 🙂

Mijn aangemaakte NFT

Heb jij al eens een NFT gemaakt en/of verkocht? Ga je je kunstwerk omzetten naar NFT’s? Deel gerust je ervaring of zoektocht onderaan deze pagina in een reactie.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?