Welke tools heb je nodig voor je online bedrijf?

Welke tools (software) en resources (cursussen en boeken) heb je nodig voor je online bedrijf?

Er zijn ontzettend veel tools beschikbaar die je kunnen helpen met je online bedrijf. Maar als je pas start zou ik me beperken tot de meest noodzakelijke en nadien kan je er nog altijd toevoegen om er net wat meer uit te halen.

Website

WordPress

WordPress is het meest gebruikte website systeem. Bovendien is het gratis te gebruiken (open source). Je kan het zo basic houden als je wilt, of met een hoop plugins (extra functionaliteiten) werken. Om de site niet te veel te laten vertragen en de code niet te vervuilen, gebruik je zo min mogelijk plugins.

Elementor

Elementor is een plugin voor wordpress, het is een page builder. Je kan er dus pagina’s mee gaan bouwen met blokken en rijen zodat de pagina er helemaal uit ziet zoals je wilt. Elementor is gemaakt om te gebruiken ook als je geen technische kennis hebt.

Op zich is Elementor gratis, maar als je gebruik maakt van Elementor pro (betalend) dan kan je zelfs popups gaan maken, gebruiken van heel veel templates en je header en footer stijlen. Zo heb je alles in één plugin. Zowel voor deze site als mijn foodblog werkt ik met WordPress en Elementor pro.

Phoenix

Heb je geen zin om zelf je eigen website in elkaar te zetten of dat te laten doen, dan kan je gebruik maken van Phoenix. Phoenix is een websitesysteem gebouwd om hoog te scoren in Google en gericht op conversies. Bij Phoenix heb je templates gericht op de verkoop, opties,… je kan er ook makkelijk popups mee aanmaken. Zelf heb ik een hele tijd gebruik gemaakt van Phoenix en ik help nog klanten verder met hun Phoenix site.

Hosting

Om je website te kunnen draaien heb je hosting nodig. Tenzij je met Phoenix werkt, maar dan heb je ook nog een domeinnaam nodig. Hosting is ruimte waar je bestanden (zoals je website) kan zetten met daaraan gekoppeld een url. Ik zat vroeger bij een hele goedkope hosting, maar dat zorgde voor een trage site en het gebeurde wel eens dat mijn site eventjes offline was. Ook was de support niet zo snel als je problemen had. Ik ben dus overgeschakeld naar een snellere hosting, met goeie en snelle support. 

Video

Je hoeft niet per se met video te gaan werken, maar het helpt je wel goed vooruit als je een online business hebt. Zo wordt je zichtbaarder waardoor mensen het gevoel hebben jou persoonlijk te kennen. Je video’s kan je op Youtube zetten, voor instagram gebruiken, op Facebook plaatsen, op je website.

Smarthpone

Als een camera je tegen houdt om video’s te maken … ga toch gewoon aan de slag. De meeste mensen hebben tegenwoordig wel een smarthphone en daar kan je video’s mee maken. Ik heb jaren lang mijn filmpjes gemaakt met mijn iPhone. En voor instagram stories doe ik dat nog steeds.

Camera

Zelf heb ik me ondertussen een camera aangeschaft om wat betere kwaliteit te hebben van mijn video’s. Ik kan beter een onderwerp scherp hebben en de achtergrond wazig zodat die niet te hard opvalt.

Een andere plus is dat je met een camera optisch kan inzoomen. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit even goed blijft. Zoom je in met een smarthpone dan heb je digitale zoom, wat eigenlijk gewoon een uitgeknipt stukje van je film is waardoor de kwaliteit verminderd.

Microfoon

Met mijn iPhone en computer gebruik ik een dasspeldmicrofoon. Deze kost niet zo heel veel en omdat die klein is, is het makkelijk ergens mee naartoe te nemen. Voor mijn camera heb ik een andere microfoon. Als je een webinar geeft, kan je i.p.v. een dasspeldmicrofoon ook gebruik maken van een microfoon die je kan neerzetten.

Screenvideo’s

Om een stuk software uit te leggen (zoals bij mijn tutorials) of om een inkijkje te geven in een online cursus (bij de reviews) maak ik gebruik van screen recording. Doe je dat met een iPhone dan heb je standaard de mogelijkheid om je scherm op te nemen.

Voor je computer heb je daar extra software voor nodig. Ik gebruik daar Movavi voor. Je kan zowel je beeld filmen als zelf onderaan rechts in een klein blokje online komen. 

Statief

Een statief is handig zodat je je handen vrij hebt bij het filmen. Ik heb 2 soorten statieven. Een grotere gebruik ik wanneer ik in de keuken kookvideo’s maak, maar ook boven op mijn bureau wanneer ik een intro film voordat ik een schermvideo maak. Onderweg neem ik een gorillapod mee. Deze is compact en kan makkelijk in je rugzak. Bovendien kan je deze overal op zetten of rond een boom draaien.

Licht

Extra licht hebben is heel handig. Als je buiten filmt of tijdens de dag binnen, dan is het niet noodzakelijk. Maar zodra jij ’s avonds nog graag een filmpje maakt, of bij een bewolkte dag is extra licht toch een meerwaarde. Als je filmt wil je toch dat men je ook ziet en niet alleen hoort.

Zelf maak ik gebruik van een daglichtlamp led-paneel.

Software om te editten

Op mac kan je gebruik maken van iMovie. Dat is gratis en daarmee kan je een goede basic movie maken. Toen ik ietsjes meer wilde heb ik Movavi aangeschaft. Dat is heel simpele software waarvoor je niet eerst uren moet sturen. Daarna wilde ik nog een stapje verder en heb ik een abonnement genomen op adobe waardoor ik nu gebruik maak van Premiere pro. Dit vond ik veel minder intuïtief, maar je kan er wel leuke dingen mee doen.

E-mailmarketing

Wil je je (potentiële) klanten gaan mailen, dan kan je best gebruik maken van e-mailmarketing software. Nu zijn er ontzettend veel programma’s verkrijgbaar wereldwijd dus welke moet je nu gebruiken? Die kan je allemaal gaan bekijken en zien wat het best bij jou past. Zelf maak ik gebruik van 2 programma’s dus het zijn ook deze 2 die ik aanbeveel omdat ik daar meer over kan vertellen.

Enormail

Wil je het heel eenvoudig, dan zou ik je Enormail aanraden. Je kan mailadressen in lijsten zetten en autoresponders sturen zonder dat het ingewikkeld hoeft te zijn. Bovendien is Enormail een Nederlands programma, dus ook Nederlandstalige support.

ActiveCampaign

Wil je een stap verder gaan en “als … dan” automatiseringen maken, gaan segmenteren,… dan kan je voor ActiveCampaign kiezen. Wil je de software volledig in het Nederlands, kies dan zeker voor Mailblue. Dat is ActiveCampaign, maar dan in het Nederlands met Nederlandstalige support.

Webshop en betalingen ontvangen

Als je digitale of fysiek producten online wilt verkopen, dan moet je ook betalingen kunnen ontvangen. Heb je veel producten dan stop je die in een webshop. Heb je één of slechts enkele producten dan kan je werken met losse salespages en een betaalpagina.

WordPress + woocommerce

Woocommerce is een plugin die je kan integreren in WordPress. Je kan er een volledige webshop mee bouwen en is bovendien gratis. Je kan Woocommerce nog verder uitbreiden met plugins en daar zitten ook betalende bij. Woocommerce en alle functionaliteiten moet je helemaal gaan installeren, dan kan een drempel zijn als je niet zo technisch aangelegd bent.

Shopify

Shopify is een eenvoudig webshopsysteem. Dit is veel makkelijker en sneller op te zetten. Een account aanmaken en starten maar. Wil je uitgebreid gaan personaliseren en functies toevoegen, dan stuit je wel op beperkingen.

Plug & Pay

Heb je slechts één of enkele producten dan is het maken van een betaalpagina met Plug & Pay de makkelijkste oplossing. Bovendien kan je het orderbedrag nog verhogen door gebruik te maken van kassakoopjes en one-click-upsells. Voor de online cursussen die ik verkoop gebruik ik Plug & Pay.

Online presentaties, workshops, overleg, webinars

Tegenwoordig hoef je niet fysiek bij elkaar in een zaaltje te zijn om een interessante presentatie te geven. Dat kan volledig online. Je kan een presentatie houden, maar ook een overleg met enkele collega’s of een coaching call met een klant. Een workshop geven waarbij jij opdrachten geeft en de rest oefeningen doet, dingen deelt of vragen stelt behoren allemaal tot de mogelijkheden. Lees hier meer over webinars.

Webinargeek

Zelf gebruik ik webinargeek voor mijn webinars. Het is handig te gebruiken software met vele mogelijkheden en volledig in het Nederlands.

Zoom

Een andere mogelijkheid is Zoom. Hierbij kunnen ook alle deelnemers in beeld komen. Als dat juist niet de bedoeling is, bijv. Tijdens een webinar, kan dit wel eens lastig zijn.

Cursussen maken

Online cursussen worden jaar per jaar populairder. Velen vinden het gemak van het niet verplaatsen en te kunnen volgen waaneer men tijd heeft een groot pluspunt. Heb jij kennis die je nu in een workshop geeft, dan kan je deze makkelijk gaan omzetten naar een online cursus. Lees hier meer over hoe je een online cursus maakt.

Huddle

Zelf gebruik ik Huddle om mijn online cursussen aan te bieden. Behalve een leerplatform kan je ook gebruik maken van een forum waarmee je extra hulp kan bieden. Huddle werkt nauw samen met het betaalsysteem Plug & Pay.

Cursussen volgen

Is een online bedrijf nieuw voor jouw, dan ga je zeker dingen bijleren. Maar ook als je al langer bestaat, kan het nooit kwaad om bij te leren. Jezelf ontwikkelen is namelijk de basis van een goeie ondernemer zijn.

Mindset

Alles begint met minsdset. Of je nu een succesvol bedrijf wilt opzetten, aan je gezondheid wilt werken, een betere relatie wil krijgen, simpelweg gelukkig wilt zijn,… Als jij niet geloofd dat het voor jou kan, dan zal het je ook niet lukken, maar als jij het geloof hebt en er volledig voor wilt gaan, dan staan er je mooie dingen te wachten. Meer over het verschil tussen een fixed en growthmindset vind je hier.

Een hele goeie Nederlandstalig cursus die je kan volgen is de Unstoppalble mindset. Je gaat diep met je zelf aan de slag om blokkades weg te werken. Lees hier mijn review van de Unstoppable mindset.

Affiliate marketing revolutie

Door Jacko Meijaard, maker van deze cursus ben ik extra enthousiast geworden over affiliate marketing. Zijn cursus is heel duidelijk en werkt stap-voor-stap. Bovendien kom je in een community terecht met allemaal mensen die met affiliate marketing bezig zijn en elkaar verder helpen en ondersteunen. Lees hier mijn review over de Affiliate marketing revolutie.

Online marketing

Zodra je wilt verkopen op het internet, is het aan te raden je bij te scholen over online marketing. Want je kan nog zo’n goeie producten hebben en een goed verkoopproces, als niemand je kent of weet te vinden, dan zal je ook niks verkopen. Online marketing kan op verschillende manieren, maar is zeker iets om mee aan de slag te gaan.

Lidmaatschap IMU: Je ontvangt de kennis van de top experts op het gebied van online marketing en conversie. Via webinars kan je live je vragen stellen en je kan deze ook altijd kwijt in de afgeschermde community. Bovendien heb je toegang tot alle online cursussen van de IMU: online marketing, content marketing, conversie optimalisatie, Facebook marketing, community building, SEO, product lanceringen.

Bol masterclass

Wil jij spullen gaan verkopen via bol, dan leer je in deze cursus stap-voor-stap hoe je dat moet doen. Lees hier mijn review van de Bol masterclass.

> (opent in een nieuwe tab)”>of meld je aan voor het gratis webinar >>

SMMB masterclass

Wil jij je eigen social media marketing bureau gaan oprichten? Dan is deze cursus je stap-voor-stap handleiding. Lees hier mijn review van de SMMB masterclass.

> (opent in een nieuwe tab)”>Of meld je aan voor het gratis webinar >>

Boeken

De online marketing tornado

In dit boek – de online marketing tornado – vind je alle kennis en jarenlange ervaring van 2 online marketing experts. Het boek is gratis, je betaald alleen de druk- en verzendkosten. Dit is eigenlijk een musthave boek voor iedereen die met online marketing aan de slag wilt.

Think and grow rich

Dit is niet voor niets een bestseller boek. Ik las de Nederlandstalige bewerking van Michael Pilarczyk.

The 4 hour workweek

Vier uur per week werken en goed verdienen, wie wilt dat nu niet 😉 Dit boek geeft je veel inspiratie over hoe je passiever en geautomatiseerd te werk kan gaan.

Rich dad, poor dad

Ik ben een trage lezer, maar dit boek had ik supersnel uit. Het is een leuk verhaal van 2 vaders die een andere denkwijze over geld hebben. Je leert er veel bij over hoe geld voor jou kan werken, ipv dat je moet werken voor geld.

Miljonair met een gewone baan

Dit boek luisterde ik als audioboek. Lees hier mijn review van Miljonair met een gewone baan. Ik vond het een heel inspirerend boek over hoe geld voor je kan werken. Zowel het zuinige als het beleggen gedeelte worden hier vermeld. Hoe je kan leven van je rentes.

Unstoppable mindset ebook en audioboek

Dit ebook kan je gratis downloaden.

Storytel

Luister boeken over business, marketing en persoonlijke ontwikkeling i.p.v. te lezen. Lees hier mijn review over Storytel.

Welke gebruik jij zoal? Laat het me zeker weten onderaan in een reactie.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?